Muzeum Ratownictwa w Krakowie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Apel do wszystkich! Poszukujemy wszystkich mozliwych wersji samochodow FSO (i nie tylko!) w wersjach "sanitarka" i "karetka". Z inicjatywy Fundacji Na Rzecz Ratownictwa Lotniczego w Krakowie powstaje pierwsze w Polsce Muzeum Ratownictwa do ktorego szukamy eksponatow w stanie dowolnym. Wszystkich ktorzy maja jakies informacje dotyczace takich wozow prosze o kontakt !!!

Ja sobie wlaśnie kupilem karetkę 125p, natomiast wiem od kolegi, że w Konstancinie kolo Warszawy sluży jeszcze poczciwa Nyska, pewnie lada moment pójdzie na zlom, więc można by ją zaklepać. a Moją karetką was kiedyś odwiedzę jak już będzie zrobiona. pozdr.

No dzieki moze nawet wypozyczysz nam na ekspozycje chociaz bedziemy mieli fiacika rocznik 1989 Co do Nyski to jak mozesz to zaklep tam ja jakos do naszego Muzeum. Aha pod moim nickiem jest zdjecie sanitarki na Polonezie. Czy wiesz cos o jego historii gdzie sie teraz znajduje itp?!Moze masz ten kontakt z jakims muzeum !!!

taki polonez niedawno byl na forum i byl do sprzedania, Co do karetki w Konstancinie to nie za bardzo mam teraz możliwości może sam spróbuj wyszukać tam telefon i telefonicznie coś zalatwić. wiem też że do niedawna w Cieszynie byly dwie nyski karetki

No my szukamy kazdej karetki/sanitarki ktora by nam ktos podarowal a szczegolnie takie unikaty jak ten Polonez na zdjeciu! Mamy wstepinie obiecane od Krakowskiego Pogotowia Ratunkowego kilka karetek w tym Fiata 125 p z 1989 roku. A szukamy np tego :

moja furka nigdy karetką nie była ale i tak nie oddam

Ale na przetargach jeszcze mozna kupic (po)karetki (cargo)
Bo jak doskonale wszyscy pasjonaci wiedzą seryjnych karetek na bazie caro byly dwa rodzaje - czyli hit - Cargo (Grójec) i wersja druga - czyli odłam mysłowicki (mysłowice) - nazwy handlowej nie pamietam.

cargo MR99

cargo MR94

i wersja mysłowicka w wersji plus ale tez istnialy wersje na zwykłym caro

Co do poszukiwań Honkera sanitarnego to w wojsku jeszcze troche takich jezdzi tylko nie takie umalowane jak na fotce a pod maską jedynie słuszny silnik (1,6 GLE) bo na fotce widoczny jest honker z lat produkcji 90-94

Konkurencyjna firma to oczywiscie Autoform-Myslowice i robili te Poldki mniej wiecej od 1993 roku (przynajmniej wtedy do WKTS_Krakow przyszedl pierwszy w kolorze kremowym!). A oto rocznik 1995 z amerykanska belka swietlna UNIKAT :

No chłopaki z Mysłowic sie starali ale ... jednak jakos wykonczenia i spasowania lezy po stronie Grójca... sorry Autoform ale wam najzwyczajniej nie wyszło. Ale jako eksponat do muzeum jak najbardziej poszukiwany, bo jest to czescia histori ratownictwa

Zgadza sie jak i ten garaz w ktorym stoim A co to Honkera to poszukujemy akrat tego konkretnego egzemplarza no i oczywiscie tego Poldka :