MotoNews.pl

Czy można przerobić poldka na przednionapedówke ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie..a może ktoś o czymś takim słyszał lub widiział na własne oczy???

Odpowiadam!

NIKT NIE PRZEROBIŁ I NIKT NIE PRZEROBI
NIE DA RADY!

Wiąże się to z kompletnym przerobieniem przodu całego autka począwszy od blachy czyli nadkola itp, silnik ze skrzynią umieszczony poprzecznie, zupełnie inne wahhacze ba i zwrotnice i wogle! najlepiej wówczas odciąć od przednio napędowca cały przodek i wstawić zamiast przodka poldka!

Ale to autko już tylko będzie stało i będziesz mógł na nie patrzeć bo nikt ci na to papierów nie wystawi!

A most i tak ci zostanie no heba że tęż przerobisz tył na wachacze!

Pozdrawiam

byl kiedys poldek ONER. mial naped 4x4 i mosty z niwki. czyli poldek moze miec naped na przod :). no i na tyl(przy okazji)

Analogi też były 4x4, a dołączanym napędem był.... TYŁ! Tak właśnie tył był dołączany do jazdy w terenie. Do jazdy szosowej auto było napędzane PRZEDNIMI kołami. Gdzieś jeszcze chyba mam skany artykułu o Analogu. Wrzucę niedługo na swoja stronkę.

a mówcie sobie co chcecie.
Dla mnie i tak byłby doskonały Polonez z napędem na 4 koła.Coś ala WRX.

Czytałem kiedyś o Poldku stworzonym na tory rajdowe.Z napędem na 4 koła.Niestety straciłem o nim dane.Jakby ktoś miał to byłbym wdzięczny o podzielenie się materiałami.

Pozdrawiam

...wiec slyszalem...i niejako widzialem smialkow...ktorzy we wroclawiu przerabiali DF na przednionapedowke...
...silnik niby z Lancii
Coz slyszalem jakis czas po tym jak owi smialkowie zaczeli swe prace...o pojawieniu sie na drogach dolnego slaska zjawisk paranormalnych i niezidentyfikowach obiektow...wiec kto wie , kto wie...???
...z owymi rewelacjami dziwnej natury zbieglo sie to iz stracilem ze smialkami tymi kontakt...
Slowem MEN IN BLACK....po polsku

Temat jest zle okreslony. Wszystko sie da, to kwestia kasy. Jakby wzmocnic plyte podlogowa albo zrobic rame przestrzenna, to sie przeszczepi takze uklad napedowy z BMW (dyfer jest zawieszony na miniramie) a i zawieszenie wielowahaczowe sie zmiesci. Od czasu jak na wlasne oczy obejrzalem sobie slynna Syrenke z silnikiem Porsche wiem ze wszysko jest mozliwe. Zastrzezenia sa tylko 2: to juz w zasadzie nie Syrena tylko jej szkielet naciagniety na 3 rozbite i poskladane do kupy porszaki. Dwa: jak mowimy o jakichs przerobkach to raczej takich za rozsadna cene (do 5 000 - 10 000zl), w sposob ktory da sie zrobic w domu i ktory cos w Poldku poprawi.

Z moich nierealnych pomyslow: zainspirowany ta supersyrenka myslalem sobie o poldasku ktory pod spodem ma Subaru STi ale nie mam 100 000 czy wiecej a poza tym wtedy z Poldka zostaloby tylko poszycie Obecnie zastanawiam sie natomiast, jakby to bylo jakby wsadzic do srodka cos wzorem fabryki, ktora zmajstrowala prototyp Poldka z dwulitrowym silnikiem z Opla. Zdaje sie ze byl gdzies kiedys na forum. Tyle ze zamiast wersji 115KM wsadzic ta z glowica 16V (150KM) albo lepiej ta z Calibry Turbo (204KM) Zmiescic sie pewnie zmiesci, tylko most wystarczajaco mocny trzebaby wykombinowac i dobrac jakas skrzynie od innego Opla z wyjsciem na tyl. Ma ktos pomysl? A kompletny silnik GSi 16V mozna kupic za 400 euro. Ew. za tyle samo rozbitego Kadetta albo Astre z nim.

[ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2005-10-27 11:49:39 ]

Ambrosios - poszukaj rozbitej Omegi B MV6 (3.0) w manualu

masz porządny nie przesilony wolnossący silnik (z potencjałem na compressora), skrzynie na RWD, wał i niezależną zawieche na tył

w komore silnikową się zmieści - nie jest dużo dłuższy co OHV FSO, tunel na skrzynie może też bez wiekszych przeróbek by się obył, skrócić wał, zrobić podstawę pod miniramę od tyłu, podłaczyć elektronik i jeździsz

jak to pożenisz z Polonezem to będzie niezły "potworek"

z 4-cylindrówek Opla to tylko 8V - w miarę trwałe, 16V i Turbo to wysilone padaki (a może tak napisałem tylko dlatego że sam chciałbym V6)

a jakby przeszczepić cały układ napędowy z BME (jakies 2.0 ) silnik sprzynia most i wał z tylntym zaawiechem???

FSO wlozyla silnik/skrzynie Opla 2.0 8v 115 KM, wiec sie da. Z tej samej rodziny najwiekszy silnik to 2.2 16V z poznej Omegi 145 KM, 205 Nm - wiec do roboty!

Pozdrawiam
Adamus

Cytat:
FSO wlozyla silnik/skrzynie Opla 2.0 8v 115 KM, wiec sie da.
(...)

wszystko się jak już tu Ambrosis napisał - to tylko kwestia $$$