Jaki alarm???(lub sterownik centralnego)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Zastanawiam się nad założeniem alarmu, a chodzi mi głównie o sterowanie centralnym z pilota (bo tego często brakuje) i nie zaszkodziłaby możliwość otwierania bagażnika z pilota. Jednak samo sterowanie to około 70-80zł, a alarm ok 150, może lepiej dołożyć i założyć od razu jakiś alarm. Nie musi byc kto wie jak zbajerowany, żeby nie utrudniać życia , ale też nie jakaś tandeta, no i miał min. sterowanie masą na 2 przewodach. Może koledzy mają jakieś doświadczenia w tej kwesti i mogą coś polecić.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: jenes dnia 2005-02-02 13:53:03 ]

Ja posiadam alarm Legenford F14. posiada on wyjście na drugi kanał np. otwieranie klapy. Ceny na allegro ok 115-140 zł.

no tak posiada drugi kanał, ale sprawienie żeby ten 2 kanał otwierał klapę to 150-200 pln (tak mi powiedział gość reperujący alarm) - niezły kanał...

z tego co wiem wystarczy w naszym przypadku uzyc prostego przekaznika i mozxna ten kanal wykorzystac do otwierania klapy...

Cytat:
2005-02-02 14:15:21, iampinki pisze:
z tego co wiem wystarczy w naszym przypadku uzyc prostego przekaznika i mozxna ten kanal wykorzystac do otwierania klapy...

Ja tak zrobiłem

Alarm = Super Forteca

Witam klubowiczów i klubowiczki
Jezeli moge cokolwiek polecic to wybrałbym alarmy z rodziny SEO, a i legenford tez jest dobry po prostu przy kupnie sprawdzic funkcje alarmu i wybrac co nam odpowiada .SEO zakładam od dłuzszego czasu i jak do tej pory to z zadnym nie miałem kłopotów
.A co do klapy to do podłączenia wymagany jest tylko przekaznik plus alarm z dodatkowym kanałem a i oczywiscie troszeczke wiedzy na temat elektryki i efekt jest zaje@#@%$
Ps. za 150-200 zł to chyba jakąs panienke dorzuca która musiałaby mi te klape otwierac za kazdym razem

Cytat:
2005-02-02 22:05:10, Biznes pisze:
.A co do klapy to do podłączenia wymagany jest tylko przekaznik plus alarm z dodatkowym kanałem a i oczywiscie troszeczke wiedzy na temat elektryki i efekt jest zaje@#@%$ Ps. za 150-200 zł to chyba jakąs panienke dorzuca która musiałaby mi te klape otwierac za kazdym razem

show me how! może do porad to wrzucisz?

Widze że każdy ma inne upodobania, cięzki wybór będzie
Cytat:
marcinba0502 pisze:
Ja posiadam alarm Legenford F14. posiada on wyjście na drugi kanał np. otwieranie klapy. Ceny na allegro ok 115-140 zł.

I jesteś zadowolony??
Z tego co widziałem to jest całkiem ciekawy, tylko czy on nie ma czasem czagoś takiego jak że sam się uzbraja po wyłączeniu auta, i zamknięciu drzwi, nawet z kluczykami w środku. Kumpel ma jakąś taką opcje i jest to delikatnie mówiąc denerwujące, nie mówiąc o tym że może doprowadzić do zawału gościa z CPN-u jak strzeli blokadą wlewu podczas tankowania .

Cytat:
Biznes pisze:
Jezeli moge cokolwiek polecic to wybrałbym alarmy z rodziny SEO, a i legenford tez jest dobry....

A czy z Legenford-em (czyLegen"d"ford-em nie wiem czy to to samo) bywają jakieś problemy, bo ofert ich sprzedaży jest znacznie więcej niz SEO. A są jakieś modele alarmów o których koledzy wiedzą że są złośliwe w użytkowaniu?????

A podłączenie przekaźnika, np do bagażnika jest chyba dość proste, podłacza się mase przekaźnika(1 koniec cewki) do wyjścia sterującego centralki(masą) a załączanie przekaźnika (plusem- 2 koniec cewki) na stałe do +, nie wiem jakie są nr-y końcówek w standardowym przek. reszta czyli obwód sterowany standardowo . tak mi się przynajmniej wydaje

SUPERFORTECA
Niedrogi, niezawodny alarm z "pełnym wypasem".
Jest immobiliser,b. wygodne sterowanie drugim kanałem (przekaźnik+30min. pracy i masz bagażnik na pilota), zamykanie centralnego w czasie jazdy automatycznie lub przyciskiem na pilocie, kontrola czujników, sygnalizacja niezamknietych drzwi i klap, samoczynne zamykanie centr. w przypadku nieotwarcia drzwi przez xx sekund, możliwość zamykania centralnego z pilota bez załączania alarmu i wiele innych "bajerów".
Nie polecam natomiast alarmu FRODO 2BIS. Jest nieco tańszy od Superfortecy, ale wyraźnie od niej gorszy.

wiekszosc alarmów opcje typu ryglowanie zamków po odpaleniu czy samouzbrajanie po zgaszeniu silnika ma kodowane czyli ustawiamy do własnych potrzeb ,zamyka lub nie .A kodowanie jest bardzo proste.
" kontrola czujników, sygnalizacja niezamknietych drzwi i klap,samoczynne zamykanie centr. w przypadku nieotwarcia drzwi " te funkcje to juz chyba kazdy alarm ma a np dodatkowy kanał czy odciecie czujników juz nie kazdy.
Ja osobiscie w swoim mam legenda gdyz zakładalem pare lat temu i nie moge narzekac ale gdybym miał załozyc teraz to byłby to seo.

SUPER FORTECA nic specjalnego na zaszdzie pioneer a pjonier ale tez działa
BOXER FOX

A ja polecam wszystko w rodziny Silicon. Mają nieprównywalny zasięg z innymi centralkami. Mialem kiedys fortece i dobrze ze sprzedalem samochod bo mialem zmienic ten alarm. Na początku bylo dobrze a z czasem zasieg malal. Po roku pomimo wymiany baterii otwieral sie z max 2 metrow. Kolega mial identycznego i u niego po niecałym roku calkowicie przestal dzialac.(naszczęście wymienili na gwarancji)

Jak ładnie wątek się rozwija zaczynają się pojawiać faworyci. I właśnie o takie sugestie, spostrzeżenia i doświadczenia swoje i znajomych chodzi. Dziękuje i czekam niecierpliwie na c.d. im więcej wypowiedzi tym wiarygodnieszy wynik

Pozdrawiam

po cholere szukać zachodnich.

Jest producent polski www.amt-alarmy.pl

Robi centralki np. Inferno i Forteca których na allegro za 115 PLN mnogo. JAkość wykonania profi. Kod kroczący Keeloq. Sterowanie centralnym. Pełna konfiguracja przez użytkownika - Rewelacja. Sam używam Inferno od roku
A w ogóle Inferno jest tanszy bo trzeba zewnętrznego przekaźnika do immobilizera a Forteca go już ma - taki tam bajer

[ wiadomość edytowana przez: pawol dnia 2005-02-10 12:56:46 ]