Lekkie maski a mocowanie do auta [126]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam jedyny temat który pasował to ten Fortiego gdzie szukał komponentów typu granulat do produkcji łodzi... więc szukałem i to sporo...

Mianowicie postanowiliśmy w odelżonym malcu zamontować karbonowe lub z żywicy maski - tzn. ja montuje a kolega za to płaci bo to jego auto.
Nie jest jeszcze pewne które poleca do auta - sprawa dyskusyjna zależy od kasy.
I teraz 2 pytania czy maska tylna nie odkształci się od ciepła ??? Carbon raczej nie ale żywica ??? Mam u siebie bambino ona jest cieńsza od serii i ona się mocno nagrzewa a jak to jest plastikiem ..
Jak montować na same zapinki czy sposób łączony zapinki + zawiasy ... zapinki + np. bolec i przedni zamek itp. ...
A jeżeli zapinki to jak zabezpieczyć przed kradzieżą - kolega nie ma garażu i stoi na podwórku auto...a mieszka na nie zaciekawym osiedlu.. Myśleliśmy z tyłu dać bolce jak w zwykłym maluchu a na górze zapinki .... na klej do żywicy te bolce .. - chyba karbonu tez będzie się trzymał...

Z przodu początkowo miały być 4 zapinki ale montować np. 2 kłódki ( patent u kogoś widziałem taki ) to trochę bez sensu ... co radzicie ????
Aha z chęcią kupie szybę tylna + boczne tylne z plexy - tylna już wymodelowana !!!! Grubość 3 – 5 mm. – jakby ktoś mógł zrobić za kasę to z chęcią kupię.

Ps. jakie wozicie na kjsach gaśnice ??? seria ( taka mała ) czy cos większego ??? np. 3,5 kg .
Jak zamontujemy wszystko to dam fotki bo chyba warto – spodoba się.

Gdybys cokolwiek czytal Czuczu tonie pisal bys takich bzdur jakie napisales najpierw przeczytaj potem pytaj na forum bo ty tylko bijesz posty a potem takim jak ja np odbieraja status member zpowodu tego ze zadko sie odzywam na forum a wracajac do tematu to przestudiuj takie strony jak www.c-l.pl i tej http://www.reja.com.pl/reja_www.nsf/?Open

czesc

- tylnia klapa nie spali ci sie od temperatury.
ja mam na zawiasach na dole a góra na zapinkach.
- przednią mam na czterech zapinkach.

nie wiem jak rozwiążecie problem złodzieji.

co do szyb proponuje się dowiedzieć o poliwęglan.
Bo z tego co wiem to plexi nie jest dozwolona (przepisy).
i jak walniesz w plexi czymś o rozwalisz a w poliwęglan możesz kamieniem rzucać. (i bedzie dużo cieńsza szyba)

Pozdr

Cytat:
2004-12-13 23:01:17, CZUCZU pisze:
Ps. jakie wozicie na kjsach gaśnice ??? seria ( taka mała ) czy cos większego ??? np. 3,5 kg

seria bo i tak jak auto zacznie sie palic to bedziesz spier*** gdzie pieprz rosnie a nie myslal o uzywaniu gasnicy, poza tym to wieksza gasnica imho ma sens jak masz system gasniczy w aucie

Forti bynajmniej cie nie rozumiem . Wtwoim temacie pisało żeby mocowac na nity a ja sie pytam czy mozna to jakos kleić ???
Ps. Wiele osób jest sympatykami w tym i ja ..

A grupa masz moze fotki tych zawiasów ??? Dosc wazne.

tylna klapa z węgla za sam materiał prawie 300 zł to jest 2 m plecionki 120 zł m 2 litry epoksydu 35zł litr a gdzie forma najtańsza 1 razowa z gipsu i włukna szklanego to 100 zł i temu co to robi wypadało by jeszcze 200 zł dać klapa za 600 zł to maluch tyle kosztuje jednorazowo nie opłaca się tego robić chyba że masz wujka co nadkola w stodole tłucze ,z maty szklanej to materiał 50 zł + forma 100 to już lepiej samamu zrobić za 150 zł można

A po co ci gaśnice. Jak Wy do kjs-ów robicie auto z lekkimi klapami to od razu system gaśniczy zamontujcie

Walezy sprzedaje klapyz Carbonu po 250 od sztuki a z zywicy po 100 wie chyba - tzn z carbonu napewno 250 a żywicy nie jestem pewien .....
Wiec forma itp itd odpada.... Zamawiam i dostaje gotowe klapy tylko wyciac otwory w tylnej i zamontowac !!!!
Problem jest tylko w zamocowaniu zawiasów bo nie wiem czym kleic do carbonu - a do zywicy mam chociazby klej bo znajomy ma motorówke i ostanio kleił pekniecie.....
Nie chodzi tu o robienie klap napisałem wyraźnie w temacie mocowanie ....

Przecież klapy mozna zrobic zdejmowane całe bez konieczności montowania zawiasów - na zapinkach.

Co do gasnicy to po to wydajecie cieżka kasę na odelżenia żeby teraz obciażac go gaśnicami ?

Cytat:
2004-12-14 11:04:45, dooh pisze:
Przecież klapy mozna zrobic zdejmowane całe bez konieczności montowania zawiasów - na zapinkach. Co do gasnicy to po to wydajecie cieżka kasę na odelżenia żeby teraz obciażac go gaśnicami ?

No wiesz ale gasnica to bezpieczenstwo i nie mozna jej przeliczac na wage .A z drugiej strony to gasnica w maluchu jest po to ,żeby w razie pożary wyjebać szybe i spierdalac....

A daloby sie jakos odchudzic tylna klape, poprzez rozdzielenie jej dwoch warstw, tak aby zostala tylko ta zewnetrzna? Ewentualne zwiotczenie mi nie przeszkadza, bo dolem trzymalaby sie na zawiasach a na gorze na zamku i zapinkach (czyli w 5 punktach).

Analogicznie myslalem tez o odciazeniu przedniej maski poprzez zdemontowanie wzmocniej przebiegajacych po jej wewnetrznej stronie. Macie jakis pomysl jak to zrobic zeby nie zniszczyc maski? Wiem ze to oslabi znacznie jej konstrukcje, ale mysle ze i tak przy ewentualnym dzwonie zachowa sie lepiej niz jakis plastik lub zywica. Co o tym sadzicie?

Odnosnie stosowania plexi na szyby, to raczej sie nie nadaje, bo oprocz kwesti bezpieczenstwa i przepisow jest jeszcze jeden problem: szybko robi sie matowa i nieprzezroczysta.

da sie odchudzić tylna klape prosze bardzo

Cytat:
2004-12-14 12:13:11, raceman pisze:
No wiesz ale gasnica to bezpieczenstwo i nie mozna jej przeliczac na wage .A z drugiej strony to gasnica w maluchu jest po to ,żeby w razie pożary wyjebać szybe i spierdalac....

LOL usmiałem sie .......apropo wybebeszanie przedniej maski wydaje mi sie ,że to sensu niema ile spadnie masa 1 kg ?

Cytat:
2004-12-14 11:04:45, dooh pisze:
Przecież klapy mozna zrobic zdejmowane całe bez konieczności montowania zawiasów - na zapinkach. Co do gasnicy to po to wydajecie cieżka kasę na odelżenia żeby teraz obciażac go gaśnicami ?

Cytat:
2004-12-13 23:01:17, CZUCZU pisze:
Z przodu początkowo miały być 4 zapinki ale montować np. 2 kłódki ( patent u kogoś widziałem taki ) to trochę bez sensu ...

A na codzien gdy stoi na podwórku to niby jak ??? skoro potrafili wejsc po radio to i po co innego wejdą..

A co do gaśnic to widziałem 2 razy próbe gaszenia auta gasnicą .... Przy 3 miniaturce sie udało .... .

Cytat:
2004-12-14 15:38:25, CZUCZU pisze:
A na codzien gdy stoi na podwórku to niby jak ??? skoro potrafili wejsc po radio to i po co innego wejdą.. A co do gaśnic to widziałem 2 razy próbe gaszenia auta gasnicą .... Przy 3 miniaturce sie udało .... .

Jak beda chcieli to sie wrzędzie wrąbią. A z tymi kłódeczkami to może dobry pomysł. Jak otworzą klapę z tyłu to co ukradną silnik ?

silnika moze nie, choc w naszym kraju wszystko jest mozliwe, ale np przewody zaplonowe, niektorzy maja stożek np. a co do klap - nie moze bobek stac pod blokiem np na klapach seryjnych ? a zmiana na lekkie na kjska ? bo jak maluch ma tylko "jezdzic" po miescie z lekkimi klapami to sorry ale lepiej niech se ziomek qpi golfa z gazem za 2k

To nie bedzie auto na codzien - to ma byc zabawka na kjsy .
Trzeba jeszcze porobic troche w blacharce = progi i od razu wzmocnic mocowania amorków itp ale ogólnie zdrowe auto.
A co do samych zapinek i zmian to był taki plan ....
Zrobic dziury w seryjnej przedniej klapie i po poluzowaniu 4 nakretek wyciagac serie a montowac te lekkie.
A z kłódkami to u kogos widzialem na fotkach ale to jest smieszne bo byle srubokret i po kłódkach.
Czyli przód zrobi sie na 4 podmiana ale zostaje tył.
Niestety byle leszcze moze ukrasc przewody wn czy cos innego potrzebnego .....

Pomijajac fakt ze za ta kase mozna przerobic konkretnie samochod np. zawias lub silnik, a liczba kilogramow zdjeta w ten sposob z auta bedzie nikla to przecierz mozna w przednije klapie zostawic zamek i po sprawie nikt jej nie zdejmie jak jest zamknieta, w tylnej tak samo nie widze problemu chyba te 0.5kg nic nie zmieni ?? btw to ja nie zamykam wlazu i nigduy mi nic z tamtad nie zginelo.

odnośnie klapy z karbonu za 250zł to nie jest karbon tylko barwiona plecionka z włókna szklanego wygląda dla laika jak karbon dziś robiłem spoiler z karbonu do porsche GT2 i aktualna cena plecionki węglowej to 130 zł za 1m 220 gg + żywica 35zł litr jak to ma być z karbonu to 2 warstwy czyli ninimum 2 m czyli przelicz sam czy to carbon czy jak to się mówi (carbon look )tylko

Najgorsze do odchudzenia i najcięższe (z części karoseryjnych) są drzwi... z 15kg i tu jest pole do popisu jak tych kilogramów sie pozbyć!