MotoNews.pl

Ogrzewanie ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko przejrzalem forum nie znalazlem nic takiego co by moglo mnie zainteresowac w mojej e-36 mam ogrzewanie ale z nawiewów na desce jak dam na cieple leci mi zimne powietrze a na podszybiu i na tych bocznych lub jak dam na nogi leci cieple a jak otworze te na desce zimne co to sie dzieje??Mam problem bo nie dziala mi jeszcze regulacja (cieple,zimne) caly czas leci cieple nie mam mozliwosci zmniejszenia??Nie moge jechac do mechanikow bo ostatnio nie zle sie splukalem co to sie stalo?Nie moge dojsc z tym ladu.Prosze o pomoc idzie zima
Mam jeszcze pytanko zwiazane z komputerkiem jak jest po nizej tak 5-4 C to komputer daje mi gonga przy przekreceniu kluczyka i na wyswietlaczu mruga C (celcjusz) tak ma byc ??ale tylko w tedy jak jest ponizej tej temperatury

[ wiadomość edytowana przez: sadmen dnia 2004-12-12 03:42:30 ]

[ wiadomość edytowana przez: sadmen dnia 2004-12-12 03:51:20 ]

Na temat ogrzewania byłoa już gdzieś mowa poszukaj.
Co do gongu jest to normalne informuje Cię, że temperatura spadła i może być ślisko (u mnie w E-34 "dzwoni" przy 3*C)

nie przejmuj sie to normalne ze leci zimne widzialem kila bemek i w każdej tak było.

U mnie był podobny problem z ogrzewaniem i okazało sie że problem tkwił w termozaworach to takie dwa elektrozaworki od włanczania ogrzewania one często się zacinają przez kamień lub jakieś inne zanieczyszczenia i jak się zatnie to wtedy cały czas grzeje i nie można wyłączyć ogrzewania wystarczy je rozebrać i dobrze wyczyścić żeby w nich tłoczek luzno chodził.

A gdzie znajduja sie te termozaworki gdzie tego szukac ??i czy ktos kto ma e36 ma to samo ze na wlotach z deski leci zimne a wszedzie cieple??

[ wiadomość edytowana przez: sadmen dnia 2004-12-13 00:13:42 ]

ja ci mowie nic nie rób bo to normalne mam e-34 a moj ojciec e-36 i obu modelach jest to samo jak miałbys kilme wtedy powinni z tych wlotów leciec ciepłe atak to normalne ja u siebie nie potrzebne deske rozbierałem teraz ciągle swieci mi sie kontrolka od podzuszki

W e36 to jest dziwnie ustawione ale da się zrobić tak aby ze środkowych kratek też leciało ciepłe powietrze. Jeśli ustawisz pokrętło tylko na nawiew na ciebie to będzie leciec zimne powietrze mimo że wcześniejsza gałka jest nastawiona na max na czerwoen pole, ale jak spojrzysz na tą do ustawień miejsca nawiewu to przy tym ludziku jest namalowana niebieska linia (przynajmniej ja tak mam) i dlatego masz automatycznie nawiew zimy, ale wystarczy że ustawisz to pokrętło w położeniu posrednim, tz. między szybami i ludziiem, na godzinę 1, (tak jak strzałka na zdjęciu) i wtedy dmucha ci i na szyby i na ciebie ciepłe powietrze.

szkoda ze nie da sie tak w e-34

ja moge regulowac czy zimne czy ciepłe mam e34 z klimą

no właśnie ty możesz ale ty masz klime ja nie, mam pytanie a jak ma sie klime to jest jakiś jeszcze inny przycisk oprócz 3 pokręeł

Cytat:
2004-12-13 20:56:20, draiwer5 pisze:
no właśnie ty możesz ale ty masz klime ja nie, mam pytanie a jak ma sie klime to jest jakiś jeszcze inny przycisk oprócz 3 pokręeł

oprócz trzech pokręteł mam jeszcze przyciski od obiegu zamkniętego i klimy, ale zmiana ciepłego na zimne ze środkowych wlotów regulowana jest przez pokrętło (z oznaczeniem niebieskie i czerwone)na środkowych nawiewach

więc powiec mi rogi kolego po co u mnie jest te pokrętło na środkowych wlotach ,reguluje nim i nic mi to nie daje ciągle wieje zimne

Cytat:
2004-12-13 22:50:36, draiwer5 pisze:
więc powiec mi rogi kolego po co u mnie jest te pokrętło na środkowych wlotach ,reguluje nim i nic mi to nie daje ciągle wieje zimne

nie wiem ale stawiam na to ,że coś jest zepsute nie wydaje mi się aby tylko auta z klima miały możliwość zmiany na ciepłe[LIST]

pewnie tak ale co rozbierałem deske idze cięgno od pokrętła do nagrzewnicy więc pokrętło działa tylko czemu nie wieje ciepłym

Cytat:
ale stawiam na to ,że coś jest zepsute

no właśnie posłuchaj kolegi bo dobrze gada

więc powiedzcie koledzy co chętnie bym to naprawił

ok zobacze co da sie zrobic sprubuje tak jak piszecie a jak nie to zostawie to i tyle ale dlaczeg caly czas mi leci cieple powietrze potencjometr jest dobry jak sprawdzic ten zaworek pod grodzia?I na co jeszcze moge popatrzec? zeby to tak nie bylo

no właśnie jak sprawdzić te elektrozaworki i gdzie one sie znajdują? bo w końcu się zakręciłem czy po stronie kierowcy czy pasażera? u mnie problem jest taki ze jakiś czas temu zacięło mi się ogrzewanie i nie idzie wyłączyć. cały czas daje ciepłe powietrze. moze nie tak. cały czas chodzi dmuchawa (raz mi nawet wyładowała akumulator) czy winę za to mogą ponosić te zaworki czy może coś innego.
z góry dzięki

znalazłem jeszcze coś takiego. tak że tak to chyba ma działać
nie wiem jak jest w innych BMW, ale tak jest w 7. W 5 z klimą powinno być to samo. pozdrawiam.