Podświetlenie deski rozdzielczej.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam bardzo marne podświetlenie zegarów po założeniu białych tarcz mało prześwitujących. Czy można w jakiś sposób polepszyć podświetlenie przez założenie innych żarówek albo coś w tym rodzaju?

Mi czasami przygasały to musiałem pierdzielnąć z lewej strony pod kierownicą i wtedy zaczynało jaśniej
Jeżeli chodzi o zmiane żarówek to moze to pomóc chociaż niekoniecznie, sprawdź ilu są voltowe, jeżeli każda osobno po 12 to pomoże.

W e36 (w innych pewnie też) zegary są podświetlone 3 żarówkami ,takimi samymi jak są w światłach pozycyjnych, więc jeśli chcesz moższ je zmienić na takie o większej mocy lub na diody led będą jaśniejsz i mocnieszce niż żaróki, tylko nie przesadz z moca tych żarówek żeby nie ropuścić plastików

Cytat:
2004-11-30 15:05:38, bystry74 pisze:
Mam bardzo marne podświetlenie zegarów po założeniu białych tarcz mało prześwitujących. Czy można w jakiś sposób polepszyć podświetlenie przez założenie innych żarówek albo coś w tym rodzaju?

fabryczne zarowki w zegarach to 3W zmień na 5W

Założyłem zarówki 5W.
Mała poprawa
Może ktoś orientuje się czy diody LED świecą jaśniej Czy tylko mają dłuższą żywotność i mniejszy pobór energii :

Świecą dużo jaśniej, szczególnie jak kupisz Led tej samej wielkości co żarówka taka jak jest w zegarach (postojowa) bo takie też są, efekt bedzie dużo lepszy niż jak włożysz tą tradycyjną 0,5.

LED świeci punktowo a nie rozpraszajaco jak żarówka wiec nadal będzie lipa (jedne miejsca jaśniejsze)
poprostu kupiłes sobie kijowe tarcze na zegary , to były naklejki na stare tarcze czy całe tarczki wymienne? jesli całe wymienne to pamiętaj ,że trzeba ściągnąć stare tarcze (te czarne)

Dokładnie!
Kupiłem sobie kijowe tarcze na zegary, bo to są naklejki.
Rada dla tych, którzy chcą założyć białe tarcze zegarów:
odżałować pare groszy więcej i jak już to kupić całe tarczki wymienne.
Bo te tanie nakleiki, klisze itp. w dzień wyglądają bardzo dobrze ale jak robi się ciemno to "lipa po całości".

LED-y fatycznie swiecą punktowo chyba ze sobie sprawisz ze spiłowana koncówka wtedy rozpraszaja swiatło! Tarcze proponuje odpuścić przerabiałem je w lanosie efekt nie taki jak oczekiwałem ale po doszlifowaniu jest znosnie..z tym ze do bmw to nie pasujepolecam racze ringi na zegary.. ale o gustach sie nie dyskutuje..pzdrawiam