Mój Poldek dużo pali gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Mój Poldek bardzo dużo pali gazu tzn:14,5litra(w mieście).Rocznik 1996,przebieg 82.000km, instalacja gazowa LOVATO.
Proszę o poradę co zrobić

Pozdrawiam

Witam.Nieznam sie na tym za bardzo bo muj poldek został skrzywdzony instalacją gazową jakieś 2 miechy temu.A co do spalania to mam wielopunkt i pali 15l na trasie,mieście oscyluje 17l-20l ,(ale przy cięzkiej nodze,przelotowym całym układzie wylotowym i przerobionym dolocie oraz małym majstrowaniu przy elektronice silnika ).Sądze że masz mono bo u kumpla jak tyle palił to miał rozregulowaną instalacje po około 7tyś km,podobno ten typ tak ma.Sprawdz filterek gazu w warsztacie bo luboi się zabrudzić i to terz wpływa na ilość.Ewentualnie masz coś z kompem bo są tam trzy tryby ekonomiczny,normalny i sportowy i może masz coś nie tak ustawione.Jedz do zakładu gdzie ci załozyli instalke i niech ci sprawdzą ustawienia gazu bo możliwe ze się rozregulował a jak masz nową to wszystko się dociera a pozatym gazu zawsze średnoio na trybie normalnym bieże więcej niż beny

poza tym ostatnio jakość gazu jest tragiczna. Mi pali teraz średnio 3-5 litrów więcej niż jeszcze rok temu, a dużo też zależy od stacji, na której tankuję. Raz dochodzi do 18l, a innym razem pali 12l, przy takim samym użytkowaniu. Ja mam już zaufane stacje, a gdzie indziej tankuję jak muszę i spalanie od razu skacze w górę

To jest raczej normalne spalanie. Wszystko zalezy jak sie jezdzi i jak wyglada u Ciebie jazda po miescie.

no moj przy spokojnej jezdzie na mono wtrysku pali po miescie uwaga 11 litrow jak jest cieplo a teraz jakies 11,5/max 12 a jak wyjade na trase to duzo mniej a jezdze w miare spokojnie to znaczy wyprzedzam co moge a wiec duzo pali twoj - i nie jest tu nic obcinane dla celow marketingowych pozdrowka

Cytat:
2004-12-03 20:39:03, Anonymous pisze:
Witam!!! Mój Poldek bardzo dużo pali gazu tzn:14,5litra(w mieście).Rocznik 1996,przebieg 82.000km, instalacja gazowa LOVATO. Proszę o poradę co zrobić Pozdrawiam

nic albo kupic CC 700 LPG

ja mam spalanie na poziomie 15litrów.. ale doszłem do wniosku że auto ma jeździć a nie oszczędzać..

mi skoczylo... do 15-tu.... a bylo 12...

Cytat:
2004-12-03 20:39:03, Anonymous pisze:
Witam!!! Mój Poldek bardzo dużo pali gazu tzn:14,5litra(w mieście).Rocznik 1996,przebieg 82.000km, instalacja gazowa LOVATO. Proszę o poradę co zrobić Pozdrawiam

juz to gdzies opisywalem ale powtorze:
moj palil 10 - 11 a skoczylo mu nagle do 14-15

"powod byl banalny jak sie okazalo, ze nie chcial jezdzic.
pierwszy - to kompletnie czarny (zasyfialy) filtr gazu - mial 19 tys. km
drugi - to totalnie rozlegulowane zawory (1, 3 i 4 zawor wydechowy - zero luzow)"
no i oczywiscie po tych zabiegach regulacja gazu.

sprawdz i daj znac.

teraz mam na trasie cos kolo 9l przy sr. ok. 90
miasto - 11

1. filterek gazu
2. regulacja zaworow
3. stan swiec - wymiana na nowe gazowe iskry ok 20zł/kpl
4.wtedy regulacja instalacji gazowej
5.tryb jazdy ma najwieksze znaczenie - na zimnym silniku krotkie odcinki w korkach - pali najwiecej, lato trasa - najmniej.
6.stacja ma duze znaczenie, najlepszy shell gaz - omijaj male dzikie stacje

mi prze remontem silnik 140tys km, gaz od 70 tys km palil 10-11 po miescie i 8 trasa w 2 osoby. teraz po remoncie jest jeszcze na dotarciu ale spalanie spadlo z 16 do 12,5-13. ale jeszcze powinno spasc. pozatym teraz gaz mam ponad 80tys km i szykuje sie na regeneracje reduktora (ok 150zł bo membrana 100zł)

Moj w miescie wpieprzy 14 jak nic. Filterki powymieniane, zaworki wyregulowane, instalka wyregulowana na analizatorze a ten mieli gaz jak nic Trudno, moze na wiosne mu sie polepszy...

to wy macie jakies dziwne te poldki... ja nie wiem...

popieram Cie Lechu, popieram

no to chociaz sam nie jestem...

Mój też w sumie należy do zadowalających sie małą ilością. Po mieście w zimie dochodzi do 14 ale to już dziwne rzecz się dzieją. Na trasie jak jechaliśmy nad morze (chyba dobrze liczyliśmy) dochodził do 7 litrów przy prędkościach nie przekraczających 110km/h. W sumie możesz mieć coś z reduktorem bo to raczej najczęstrza przyczyna

moje wszystkie auta z pod znaku fso miały instalacje g metoda na zmniejszenie spalania jestv prosta kręcić czym się da imetodą prób ibłędów obserwować spalanie jazeszłemzimą do 10 litrów po mieście

null

no ja jestem usprawiedliwiony przez 2000ccm i ciezka noge

kurcze to ja sie tu martwie ze moj poldek duzo pali (1.6 gsi ) to jest od 10 litrow przy jezdzie do 120 a przy 120 - 150 to jest ok 12.5 do 13 .i ja uwazalem ze jest to tak duzo .

czy ja wiem? czy to duzo. opel astra 1,8 16v stan idealny przy baaardzo spokojnej jezdzie bral 11-12 litrow lpg po miescie. poldek powinien 10-11 jak jest w dobrym stanie, to nie jest duzo jak na silnik 1,6 i ta mase. wiadomo ze gazu lyknie ze 2,3 litry wiecej niz beny...