Resory df klasyk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Panowie pytanie do fachowców.Na jednym ze zdjec waszych samochodów,nie pamietam którego klubowicza, jest zdjecie podwozia duzego fiata klasyka.wyraznie na nim widac,ze ma resory piorowe z 4 piorami.czy tak jest ze klasyk mial inne resory niz mr?a jesli tak to czy one byly gabarytowo te same?dlugosc,grubosc,szerokosc?

wezsze i chyba krotsze, do 73 roku

Stare resory wystepowaly z mostem bez drazkow reakcyjnych.
Most z drazkami mial juz mniej sztywne resory.

Pozdrawiam
Adamus

Nie tylko resory ale i zawieszenie było inne - inaczej montowanego amortyzatory (skośnie) bo nie było drążków reakcyjnych (most nie miał mocowań do nich).
Resory miały o ile sie nie mylę nie cztery ale pięć piór jedno grubsze środkowe i po dwa cieńsze na górze i na dole
Zmiana nastąpiła przy modernizacji w 73 roku, gdy wprowadzono też klamki kasetowe i parę innych zmian (od numeru nadwozia 131850 czy jakoś tak - cytuję z pamięci, jest tabela w książce Kaima).

i przez to klasyk mial krotszy rozstaw osi o 1 mm od MR'a

czyli dobrze myslalem...mam takie resory wlasnie w garazu.sa wezsze,krotsze i maja kilka pior.jakby ktos chcial to chetnie zamienie na fiatowe te 2 piora juz wspolczesne

Cytat:
2006-06-25 15:52:26, adamus pisze:
Stare resory wystepowaly z mostem bez drazkow reakcyjnych. Most z drazkami mial juz mniej sztywne resory. Pozdrawiam Adamus

adamus ale prowadzi sie lepiej - nowe resory sa szersze! do tego doluz drazki i lepsze amory

Klasyczne resory maja lacznie 4 piora.
Klasyczne resory od kombi maja 5 pior.

Nie wiem, ktore sa sztywniejsze, bo eMeRowe sa grubsze, ale tylko dwa. Mi bardziej miekko prowadzil sie Klasyk - subiektywnie.

W Klasyku most trzyma sie tylko li wylacznie na piorach - zadnych drazkow reakcyjnych, zadnego korektora hamowania, zadnych kompromisow. Albo umiesz Go opanowac, albo konczysz w rowie.

Smierc eMeRom.. to jest frajerom )

To mowilem ja, Jarzabek )

Cytat:
zadnych drazkow reakcyjnych, zadnego korektora hamowania, zadnych kompromisow. Albo umiesz Go opanowac, albo konczysz w rowie.

taa jasne... lepiej lepic z goowna miske czy kupic talerz z duralexu? buehehe smierc niedzialajacym zawieszeniom i podpieraniu sie klamkami skalpelami na winklach