| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SWIRLIP był se maluch... :( SoPoT | 2004-12-27 18:32:43 siemasz ja widzialem u znajomego nowy dowodzik rejstracyjny i już niema numerów silnika... więc spoko można wymieniać... ale pytałem się na stacji diagnostycznej to powiedzieli ze ta ustawa ma wejść od 1szego stycznia 2005 posssdro |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-12-27 18:42:24 To fajnie ze w dowodzie nie ma.
Ale pały ci i tak jak beda chciały sprawdza numery !! poszukaj w archiwum było o tym niedawno - i tak musisz przerejestrowywac ... chyba ze silnik nówka to wtedy wozisz fakture zakupu tegoz silnika. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-12-27 22:59:43
To ja się spytam tylko: JAKA USTAWA |
eLMo126 SC Radom | 2004-12-27 23:14:35 A ja przekluwam legalny silnik na ktory mam papiery na numery te co mam w dowodzie bo nie chce mi sie biegac po urzedach co troche Pozdrawiam. |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-12-27 23:18:48 niestety cala "wspanialosc" tego o czym piszecie konczy sie jak oprocz numerow sie tez pojemnosc zmienia |
NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2004-12-27 23:29:33 no to lipa a juz mnie watek optymistycznie nastrajał |
AGRUPA fiat 126 WARSZAWA | 2004-12-27 23:30:23 hej.
ostatnio miałem kontrolę drogową i wyciągneli mi rzeczy których nie było w dowodzie, chodzi o kolor zgłoszony w urzędzie. wiec z tymi numerami to ni jest chyba tak super. w dowodzie nie masz ale w urzędzie są, pały chyba maja wgląd w komputer z urzędu i mogą przeczyatć numer. Pozdr |
Baran '97 SI 2.0 n/a wagon ... Lublin | 2004-12-27 23:38:53 BTW, jak załatwić zmiane koloru w urzędzie (znaczki skarbowe, opłaty itd) |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-12-27 23:50:46
O w mordę. Ale paranoja. A co ich kuźwa kolor obchodził? No tak...jednym zabierają dowód za śruby od kół to innym mogą zabrać za nieoryginalny lakier. Debiliada. Poprzedniego poldka kilka razy przemalowywałem i nigdy nie zgłaszałem zmiany koloru. |
AGRUPA fiat 126 WARSZAWA | 2004-12-27 23:57:37 dzisiaj rejestrowałem sobie motocykl
i we wniosku nie ma śladu po rubryce kolor. a pani w okienku kazała przy numerze nadwozia podac kolor. ps. co do kontroli to nie miałem strasznych problemów, bo kolor się zgadzał, tylko odcień nie pasował i że matalic. według mnie jak zobacza ze kolor sie nie zgadza, to jest prawdopodobieństwo ze sztuka jest zrobiona, i na tej podstawie moga szperac dalej. tak wiec z silnikem to chyba też nie bedzie tak łatwo i pięknie. |
KrauzeR (S) Furious Moderator 126p Kraków | 2004-12-28 00:30:00 ja jezdze na innym bloku silnika i narazie ODPUKAC nie mialem zadnej kontroli |
Hycelius e38 740, e34 m5 Poznań | 2004-12-28 08:20:51 Co się dziwicie że sie o kolor doczepili?Przemalowanie kasty na inny kolor normanie się zgłaszało w wydziale komunikacji i w dowodzie miałeś normanie wpis. (W ritmolku mam w rubryce kolor wpisane "nieustalony" ) |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-12-28 11:24:00
No to chyba mi odpowiedziałeś bo chciałem się spytać co wpisuja jak sie ma kameleona albo VW w wersji harlequin czy jak to sie tam pisze... |
Chrostek F&F Sympatyk BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2004-12-28 12:05:12 kurwa przecież to jest paranoja! czepiac sie o kolor, przeciez juz kupa czasu w dowodach niema koloru.
a z numeremi to jest tak, ja mam nowy dowód i numerów silnika nie ma, ale są w urzędzie, a pan w WK powiedział mi że policja podczas kontroli może sprawdzić numery przez gruchawe, bo na psiarni mają dostęp do bazy danych, a brak numerów w dowodzie jest tylko po to żeby przy każdej legalnej wymianie silnika i co za tym idzie zmianie numerów silnika, nie wydawać nowego dowodu, zmiana jest tylko w bazie danych w komputerze co znacznie szybciej przebiega |
kobzacz F&F Sympatyk Fiat 126 FL Wrocław | 2004-12-28 12:33:37 Podajcie prosze dokladna podstawe prawna, zobowiazujaca posiadaczy nowych dowodow do zglaszania zmiany numeru silnika (nie mowie tutaj o zmianie pojemnosci i/lub mocy) oraz koloru nadwozia.
Jak dla mnie jedynym tego typu przepisem jest zapis w DR mowiacy ze nalezy zglosic wszelkie zmiany informacji zawartych w dowodzie w ciagu 30 dni od daty ich zaistnienia. A zatem, z mojej interpretacji wynika iz tego czego w dowodzie nie ma, zglaszac nie musimy a to ze ktos trzyma te dane w CEPiKu a pozniej sie dziwi ze sa nieaktualne to juz jego problem... Pan w urzedzie, podobnie jak panowie policjanci i panowie diagnosci |
Chrostek F&F Sympatyk BMW e34 525i/ FSO Wa ... Łomża | 2004-12-28 12:44:58 myślał ze trafił na głupiego! co za kraj |
mille F&F Sympatyk Honda Accord Aerodec ... Poznań | 2004-12-28 13:22:52
ale idąc tym tropem dalej nie trzeba by wpisywać do dowodu nowo założonej instalacji LPG bo przecież po jej założeniu nie zminiamy informacji zawartych w dowodzie, te co były są dalej akutalne... dlatego jestem pewien ze jest jakieś rozporządzenie min.Infrastruktury które o tym wszystkim mowi.. |