Silnik od szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

No i niestety stało się. Spalił mi się silnik od podnoszenia tylnej prawej szyby. Czy ktoś może coś z tym robił i ma jakieś doświadczenia? Panowie w serwisie sugerowali wymianę całego układu (prowadnice, silnik czyli wszystko) no chyba że odkręcę jakoś ów nieszczęsny silniczek. Podbno jest to prawie niemożliwością, ale i tak spróbuję.

ile tobie krzykneli za to wszystko? z ciekawosci pytam

Silniczka nie odkręcisz, jest przynitowany wraz z całym mechanizmem. Musisz chyba rozwiercić nity i wyjąć cały mechanizm. POtem spróbuj pokombinować - na allegro całe mechanizmy podnoszenia są dość tanie, może uda się coś zaadaptować, może choć silniczek?

Tak na marginesie - jak doszedłeś że silniczek się spalił? POdłączałeś go "na krótko" do akumulatora?

Cześć,

Silnik sprawdziłem faktycznie podłączając go na krótko do akumulatora. Nawet nie jęknął. Nie żyje i tyle.
Mechanik w serwisie stwierdził, że silnik jest przykręcony do konstrukcji ale jeszcze nie udało im się go odkręcić bez wyjmowania całości. Ja próbowałem i połamałem jeden śrubokręt krzyżkowy. Ponadto po kolejnych odlędzinach doszedłem do wniosku, że nawet jeśli udałoby się odkręcić silnik (a dojście jest delikatnie mówiąc gówniane) to i tak go raczej nie wyjmę bez roznitowywania całości (jest on między przynitowaną blachą a ścianką dzwi). Tak czy owak sprawę zostawiam na razie do wiosny. Obecna aura mimo że łaskawa nie specjalnie sprzyja grzebaniu w samochodzie pod blokiem, a szyba ta i tak jest używana tylko latem.

Silnik mozna wyjac po rozkreceniu mechanizmu wycieraczek - troche roboty ....Ja mam stary silnik na chodzie, wymienilem, bo glosno chodzil. Dziala normalnie, halasuje lozysko. Lozysko mozna przelozyc z takiego spalonego - niestety ja nie miałem. Jesli ktos ma ochote to oddam silnik za 35 zł. Gwarantuje sprawność.

Cytat:
2004-12-14 18:46:02, rjsunset pisze:
Silnik mozna wyjac po rozkreceniu mechanizmu wycieraczek - troche roboty ....Ja mam stary silnik na chodzie, wymienilem, bo glosno chodzil. Dziala normalnie, halasuje lozysko. Lozysko mozna przelozyc z takiego spalonego - niestety ja nie miałem. Jesli ktos ma ochote to oddam silnik za 35 zł. Gwarantuje sprawność.

Aaaale o so chosi? Topic jest chyba o silniku od szyby, a nie wycieraczek

Racja - moja pomyłka. Za szybko czytałem