Wymiana termostatu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy to mozna zrobic samemu bez problemu?
W E-36
Jak macie link jak to zrobic?

a jaki motor?

hej
1.8 pasek

no to nie ma problemu jak nie masz dwóch lewych rąk to napewno sobie poradzisz

Ja też przymierzam się do wymiany termostatu. Może w końcu poczuję ciepełko!!!

Ja właśnie dzisiaj wymieniłłem (w warsztacie ).
W końcu w autku można jeździć bez czapki i rękawiczek . Jak odkręcę ogrzewwanie to nawet inaczej się nie da.

u mnie z ogrzewaniem auta nie ma problemu wieje gorace pow. ale tem silnika w trasie to1/4 skali

Uff. Właśnie skończyłem. Niestety nie znam jeszcze wyników swojej pracy, gdyż nie udało mi się kupić uszczelki pod kopułkę i musiałem zamontować ją na czarnym silikonie. Sama wymiana jest dość prosta. Potrzebne narzędzia to klucze 10 i 13. (przynajmniej w E34 520 1992r) i wkrętak do poluzowania opasek.
Kolejne kroki:
- spuściłem ok 2 l płynu z bloku silnika
- zdjąłem opaski z węży przy kopułce a następnie węże
- odkręciłem 5 śrub
- zdjąłem kopułkę
- wymieniłem termostat
- wyczyściłem pozostałości po uszczelnieniu i pokryłem brzegi kopułki silikonem (czarnym typ 273)
-po odczekaniu ok 10 min założyłem kopułkę i dalej wykonałem wszystkie czynności w kolejności odwrotnej.
Po 24 godz. doleję wcześniej spuszczony płyn, odpowietrzę układ i zobaczę czy wszystko zrobiłem ok.

do simona mam pytanie ile zapłaciles za wymiane?

Jak by to bylo takie proste moze tez bym sie z tym pobawil. Ja poprosty nie nawidze sie z takimi sprawami bawic. A tez musze cos z tym zrobic bo z ogrzewaniem jest ok ale jak stoje w korku to temp. wariuje

Cytat:
2004-12-18 15:39:01, draiwer5 pisze:
do simona mam pytanie ile zapłaciles za wymiane?

Nie wiem dokładnie bo było trochę więcej robione. Chyba 80zł za całą robociznę (z wymianą oleju i fiiltra).
Termostat kosztował 110zł. (Behr)

[ wiadomość edytowana przez: sim_one dnia 2004-12-18 22:39:27 ]