Jak odpowietrzyc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko jak odpowietrzyć układ chłodzenia 525 sorki za moje moze dziwne pytania ale nigdy niemiałem bmw i nie wiem o co tam chodzi a ksiazki nigdzie niema sorki i dzieki

1) Wyłączyć silnik. Dolać płynu do zbiornika wyrównawczego do poziomu kreski (COLD lub KALT)

2) Poluzować śrubę odpowietrzającą (odpowietrznik) umieszczoną na zbiorniku wyrównawczym. Jest to element nr 8 na rysunku

E34 520i RADIATOR

Dolewać płyn aż do momentu wypływania przez odpowietrznik. Wtedy zakręcić śrubę.

3) Wewnątrz kabiny regulatory temperatury ustawić na max.
Włączyć silnik.

4) Na wolnych obrotach po nagrzaniu silnika poluzować odpowietrznik. Dokręcić w momencie kiedy płyn wypływający przez odpowietrznik nie ma już pęcherzyków powietrza.

5) Na zimnym silniku sprawdzić jeszcze raz poziom płynu i ewentualnie dolać.

słyszałem ze jesto troche kłopoliwe zajecie ze nie jest wcale łatwo

ja się przyłącze do pytania. co zrobić jak po poluzowaniu odpowietrznika zamiast wyżucać powietrze to zasysa, a tam gdzie sie wlewa to podnosi się stan płynu po odkręceniu tego odpowietrznika. na zimnym silniku płynu prawie nie widać, na gorącym pod korek. kiedyś kolega odpowietrzył mi dusząc rury przy otwartym korku i było dobrze do puki nie wymieniłem nagrzewnicy. teraz nie mogę sobie poradzić. dodam ,że temperatutra na wskażniku jest prawidłowa(szybko się nagrzewa) i nigdy się nie zagotował.

Ja to robie przy nagrzanym silniku, wowczas uklad (cisnienie) wypycha samoistnie plyn podczas odpowietrzania.
Gniecenie rury tez jest wyjsciem, ale mniej wygodnym

zapytam tutaj bo sprawa chyba ma z odpowietrzeniem zwiazek, jak mam goracy silnik to na postoju wewnatrz samochodu przy wlaczonym silniku slychac od czasu do czasu takie pukniecia, idzie wyczuc ze to krazaca woda w ukladzie. moze tak byc czy to zle odpowietrzony uklad albo cos jeszcze innego? (silnik sie nie grzeje przynajmniej tak wynika z wskaznika na desce i plynu chlodniczego tez nie ubywa)

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-03-16 18:56:14 ]

Nie przejmuj sie tymi puknieciami (trzaskami), to chyba normalne, jakies napreznia czesci metalowych w ukladzie chlodzenia lub trzeszcza jakies blachy nagrzewajace sie podczas pracy silnika.
Dla wszystkiego to po wylaczeniu nagrzanego silnika otworz maske komory silnika i posluchaj zrodla tych pukniec, mysle ze to , to.

no tak wiem o ktore pstrykniecia Ci chodzi ale one sa slyszalne na zewnatrz samochodu a nie w srodku i to przy wlaczonym silniku, ktos mi mowil ze to woda przeplywajaca przez nagrzewnice moze tak pukac ???

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-03-16 19:41:35 ]

To fakt, tez sie zastanawialem dlaczego Ty to slyszysz wewnatrz. Ale dopuszczalem taka opcje i dlatego napisalem to co napisalem.

Moze sprobuj odpowietrzyc uklad.

podjechalem do jakiegos warsztatu ktory mam po drodze i powiedzieli ze to jakies zaworki (z teflonem o ile dobrze pamietam????) mogly sie przytkac jesli ktos dolewal zwyklej wody do ukladu. wie ktos co to za zaworki i gdzie one sa ?

jak wymieniałem nagrzewnice to mechanik pokazał mi gdzie te zaworki się znajdują , ale nie ręcze za niego. u mnioe w e34 jest takie użądzenie kture puszcza gorącą wode do nagrzewnicy(wg ustawienia pokręteł w srodku). jest pod maską po stronie kierowcy blisko przegrody kabiny i komory silnikowej. nad serwem chamulcowym. u mnie są to dwa identyczne owalne elementy połączone ze sobą. idzie do tego kilka kabelków. u mnie po odkręceniu ogrzewania z zimnego na maksa ciepłe słychać lekkie stuknięcie. tam podobno są zaworki które podobno czesto siadają od brudnego płynu.

[ wiadomość edytowana przez: krzysiek77 dnia 2005-03-17 16:33:22 ]

to moze byc to bo wyrazniej slychac te pykniecia po stronie kierowcy troche ponizej kierownicy, z fotelu pasazera slabiej to slychac

moze ktos wie co to za zaworki z teflonem ?;] jak tak to moze mi pokazac TUTAJ ?

przygladałem się mojej chłodnicy i... czy może mi ktoś podesłać zdjęcie odpowietrznika w 520 e-34 silnik m20? Wydaje mi się, że ja mam miejsce na odpowietrznik zaślepiony jakąś żywicą. Ładnie zrobione, więc nie wiem czy orginalnie?
pozdrawiam
Jeżeli ktos moze mi podesłaś fotkę to proszę na:
bartwu@poczta.onet.pl