[E36] Piszczy kierownica...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam .Od pewnego czasu przy kręceniu kierownicą cos mi cichutko piszczy.Co to może byc ? Pompa wspomagania czy też jakiś pasek ? Zaczeło się chyba jak zaczeły się mrozy ale nie jestem tego pewien.Moja auto to BMW e36 316i.Pozdrawiam i proszę o jakieś wskazówki.

podłaczam sie do pytania, tez podczas mrozów cos popskuje delikatnie (dzwiek raczej wychodzi z kierownicy), ale teraz jest oki

Trudno odpowiedzieć na pytanie jak niewiadomo gdzie piszczy,czy przy samej kierownicy,czy może pod maską ? Może raczej wyje ? co wskazywało by na zapowietrzenie układu wspomagania.

Tutaj jest opisany problem (po angielsku). Gdybyś nie widział obrazków to trzeba się zarejestrować na forum i po problemie.

Jest to raczej piszczenie a nie wycie...trudno powiedziec skąd dobiega...mi sie wydaje ze raczej gdzies z okolic kierownicy...

Prawdopodobnie wytarł się smar przewodzący prąd na pierścieniu pod kierownicą i szczotki od przycisku sygnału dźwiekowego tak piszczą. WD 40 powinno załatwić sprawę.

Cytat:
2005-11-27 10:44:06, DRIVER40 pisze:
Trudno odpowiedzieć na pytanie jak niewiadomo gdzie piszczy,czy przy samej kierownicy,czy może pod maską ? Może raczej wyje ? co wskazywało by na zapowietrzenie układu wspomagania.

to jest raczej pisk a nie wycie i wychodzi z samej kierownicy, ale po psiknieciu srodkiem smarujacym problem znikł

jarek ma racje mam to samo!

Cytat:
2005-11-27 22:51:04, pionow pisze:
to jest raczej pisk a nie wycie i wychodzi z samej kierownicy, ale po psiknieciu srodkiem smarujacym problem znikł

zdejmowales kierownice czy poprostu psiknales w szczeline miedzy kierownica a obudowa kolumny kierowniczej? u mnie tez czasem pisknie dopoki sie nie nagrzeje w srodku.

Wystarczy psiknąć pomiedzy koło kierownicy a obudowę kolumny.

Witam. Miałem to samo pisk przy kręceniu. Wyjście zdjąłem kierownice (w sumie to zrobil mechanik) i nasmarował smarem (bo po starym smarze nie było śladu, widać było otarcia plastyku o plastyk jak sie zdjeło kirownik). Wystarczy posmarować i bedzie grało.