Po jakim czasie przeglad instalacji?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Posiadam hyundaia Pony 1,5 - gaznik z instalacja gazowa. Kupilem go jakies 7 tys. km temu. Zastanawiam sie czy powiniennem mu zrobic jakis przeglad instalacji gazu. Do tej pory instalacja nie sprawia wiekszych klopotow, poza zapachem gazu, ktory czuc czasem przy ruszaniu i po otwarciu maski. Podobno tak jest i juz....

Poprzedni wlasciciel raczej malo dbal o sewisowanie auta, wiec nie sadze, aby przegladal instalacje gazowa.

Czy Ja mam cos wymienic, filterki etc.? Pytam, bo malo sie jeszcze orientuje w tym temacie....

Auto pali mi 10 do 11,5 l gazu w miescie ostatnio. Nie wiem czy to duzo, czy malo...

Prosze o info....

pozdrawiam

1,5 gaźnik musi tyle palić. Jesli Ci cos wzrosło to z powodu zimy.. ja bym nie jechal na zaden przegląd-regulacje, lepsze wrogiem dobrego.. no chyba ze chcesz zmienic filtr to akurat ma sens.

...jakie moga być objawy brudnego filterka??? I jakie moga być konsekwencje jeśli filterka na czas nie wymienie.

pozdrawiam

Cytat:
jakie moga być konsekwencje jeśli filterka na czas nie wymienie.

urywają sie tłoki.....

na filterek gazu już dawno przyszedł czas przyjrzyj sie jaki masz filtr powietrza.....założe sie o paznokcia, że jest bardzo brudny i to przez niego śmierdzi Ci gazem.......

pozdr

...filtr powietrza wymienialem 7 tyś temu....Wydaje mi sie, ze 10 tyś na filtr to norma, choc moge sie mylic. Co ile nalezy w takim razie wymieniac filtr powietrza???

pozdrooo

Przy instalacji gazowej zaleca sie wymiane filtara powietrza co 5 tys km czyli 2x częściej niż normalnie. A na filterek gazu niema jakiejś reguły zalezne jest to od tego jaki gaz tankujesz. Ale z reguły trzeba wymienic po 40, 50 tys km

....a to spoko, na gazie mam zrobione 20 tys., wszystko chodzi dobrze, nawet spali mi ostatnio 10,1 l. po miescie Co do filtra powietrza to dzieki za info, pedze jutro do sklepu wymienić chłopaka.

pozdrawiam i wesołych świąt życzę

czy podczas corocznego przegladu nadal jest wystawiany przez diagnoste swistek odnosnie sprawnej gazowni? ponoc przepisy sie zmienily?

Cytat:
Przy instalacji gazowej zaleca sie wymiane filtara powietrza co 5 tys km czyli 2x częściej niż normalnie. A na filterek gazu niema jakiejś reguły zalezne jest to od tego jaki gaz tankujesz. Ale z reguły trzeba wymienic po 40, 50 tys km

skąd to wiesz????

filtr powietrza wymienia się 2X częściej niź zaleca producent..w tym Hyundai-u pewno masz wymiane filtra co 30Kkm to na gazie wymieniaj go co 15kkm.........masz instalke I gen...filterek wymienia sie w polskich warunkach co 5kkm.i tak jest i tak być powinno

Cytat:
czy podczas corocznego przegladu nadal jest wystawiany przez diagnoste swistek odnosnie sprawnej gazowni? ponoc przepisy sie zmienily?

ja tam zawsze gadam że instalka mi nie działa i zawsze obejde koszty ni ma żadnego swistka

pozdr

Cytat:
ja tam zawsze gadam że instalka mi nie działa i zawsze obejde koszty ni ma żadnego swistka

A jesli masz zainstalowany hak, nie masz wpisu w dowodzie, nie ciagniesz przyczepy - to tez sie tak tlumaczysz ??? i to przechodzi ??? CudaNiewidy !!!