| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2004-11-22 08:26:54 Mój Esperak 1.8 LPG nie chce odpalać. Mam instalację Lovato z komputerem gazowym. Jakie są objawy: Odala od razu, potem obroty skaczą 1500-1700 obrotów, spadają do 500 i gaśnie. Za drugim razem trzeba już go chechłać. Jak już zapali, to trzeba go od razu przerzucić na gaz bo zgaśnie. Temat jest niezależny od temperatury zewnętrznej!!!. Jak się rozgrzeje jest OK. Sprawdziłem czujnik temperatury powietrza zasysanego przez kolektor ( OK), silnik krokowy (OK), czujnik ciśnienia bezwzględnego ( OK). Pomóżcie, ba mam ochotę go już podpalić!!! |
soop PT Cruiser 2.4L Limi ... Białystok | 2004-11-22 09:59:18 Napisze za DeeJaya: woda w benzynie |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-11-22 18:57:38 Ja uważam, ze to złe parametry przy pracy na gazie wpisywane sa do komputera samochodowego i dlatego jest tak jak jest.
Pozdr. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-11-22 21:48:50 ja mam rade..moze troche od czapy..ale..mialem podobny problem..i wiecie co pomoglo..? zatankowanie 10L Pb dodadtkowo..i wyjechanie na trase i przejechanie okolo 100km..problem zniknal od razu..instalacja Pb sie przedmuchala i wszystko jest ok |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2004-12-22 08:09:51 Dzięki wszystkim za pomoc!
Znalazłem rozwiązanie ( a właściwie elektronik). Okazało się że Esperak miał zamontowane wtryski od Lanosa 1,5 SOHC. Po wymianie na esperackie jest OK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-12-22 08:39:27 probujcie znalezc swoje stare topiki i piszcie w niech o rozwiazaniu problemu zamiast zakladac nowy topik
teraz po polaczeniu wszystko widac i wiadomo juz czemu nie palil gratki z powodu rozwiazania problemu jaki koszt wtrysków? |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-12-22 09:45:12 Ogólnie to koszmarnie trudno, a właściwie niemożliwym jest zdiagnozować "na odległość" taki przypadek!! W wielu rzeczach Klubowicze mogą pomóc i doradzić...w tego rodzaju przypadkach są totalnie bezradni Proszę więc - jeśli ktoś dopiero kupił auto to niech pisze 2 zdania więcej -...np. kupiłem i od początku jest dziwny problem...wtedy trzeba znacznie rozszerzyć pole działania wyobraźni! Ważne, że się udało!! |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-12-22 09:53:50 Ja ostatnio kupowalem przedni uszczelniacz walu. Wszystko mam rozbebeszone, a tu sie okazuje, ze za maly ten uszczelniacz (za maly otwor w srodku). Jade do AutoParts, myslalem, ze sie pomylili, ale na wszelki wypadek wzialem uszczelniaqcz na ktorym jezdzilem. No i co sie okazalo? Ze musze kupowac nie uszczelniacz do Espero, a wlasnie od Lanosa... Niestety nie zauwazylem, zebym mial caly silniki od Lanosa 1,5 16V |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2004-12-22 10:06:00 Jako już ekspert:
Wtryski od Lanosa 1,5 SOHC są pochodzenia Poloneza MPFI, mają 5 otworków i kosztują 80 zł/szt. Natomiast esperackie mają 1 dużą dziurę i kosztują w prywatnych hurtowniach ok.175 zł/szt ( AutoParts- 290 zł/szt). Różnica polega na innym stożku wtryskiwanego paliwa,dawce paliwa i czasie wtrysku. Czas wtrysku lanosa to 1,5 milisek., espero 4,5 milisek. Ponadto w Lanosie wtryski pracują parami, natomiast w esperalu przy każdym suwie. Czyli paliwa dostają dwa razy więcej. |