Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() morion DEADSOUL Omega B + zło :) zielona góra | 2004-11-15 09:35:35 Witam.
Chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu ![]() ![]() |
![]() Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-11-15 15:59:28 Zalej Gtx Magnatec 10W40 albo LiquiMoly MoS2 10W40 i po sprawie. Mysle ze nie jezdzil na mineralnym, a nawet jak na pełnym sysntetyku, to nic sie nie stanie jak zalejesz półsyntetyk.
Marka oleju ma tu niewiele "do gadania". Byle to był markowy olej zachodni. A te pktóre wymieniłem powyzej sa chyba najleprz dla duzego przebiegu |
![]() bbart27 OMEGA-A/Astra Classic Będzin | 2004-11-16 09:05:56 Osobiście polecem półsyntetyk 10W40 Mobil 1. Jak dla mnie super olejek |
![]() SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-11-16 09:46:20
Zawsze na takim jeździłem a wczoraj do 2.6 zalałem TEXACO 10W40 bo jakością nie ustępuje MOBILowi.Tylko tyle ze mobil jest strasznie rozreklamowany i za to sie płaci. |
![]() stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-11-16 12:13:00 Najlepszy jest olej Opla. Polsyntetyk - 70zl za 5L
Na pewno nie polecam zadnych syntetykow jesli auto ma wiecej niz 100tys - szkoda kasy i dla silnika nie wplywa to wcale pozytywnie. Ja mam 200tys i od wiosny zaczynam jezdzic na mineralu - niech sie uszczelni. |
![]() Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-11-16 12:16:05
Mechanicy twierdza ze te silniki nie chodza dobrze na mineralu. Ze za gesty jest mówia. Tak slyszalem |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-11-16 19:52:01 Co do syntetyka.
Od lat każdy samochód jaki był u nas w rodzinie zalewany był pełnym syntetykiem. Zawsze to był Mobil 1 (takie przywiązanie do marki ![]() Ostatnio dowiedziałem się dlaczego. Po rozebraniu mojego 2,5 td nie znalazłem ani śladu nagaru, gładzie cylindrów są równiutkie, nie widać śladów zużycia. Moja omcia od początku (tzn. od wyjechania z fabryki) zalewana była właśnie syntetykiem, o dziwo Mobilem 1. Pewnie się zapytacie skąd to wiem. A no niemiaszki to taki dziwny naród, że w książce serwisowej wpisywali markę oleju ![]() Z tego co wiem, nie jest zalecane przechodzenie z syntetyka na olej o innej bazie jeśli nie widać śladów wycieków, zwłaszcza w Omedze. Więc radzę pozostać przy syntetyku. Pzdr Paweł |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-11-16 19:55:32 Kuba, właściwa postawa, popieram w całej rozciągłości, |
![]() TD Caravan Warszawa | 2004-12-19 23:55:44 Skąd masz taką cenę??
JaC
|
![]() Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-12-20 00:23:10 Na Allegro masz takie oleje chyba nawet za 60pln... |
![]() Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-12-20 12:33:10 Nie ma czegos takiego jak 3/4 syntetyk! ![]() ![]() Jest tylko syntetyk (0w i 5w), polsyntetyk 10w i mineraly (od 15w). Fully synthetic i synthetic to jedno i to samo. Pierwsze znaczy "w pełni syntetyczny", a drugie"syntetyczny". Jeden chu.. . Co do Allegro - jak chcesz przeplacac to nie ma sprawy, ale nie ma wiekszych problemow z zakupami z aukcji. A tak w ogóle - w Norauto radze nie zmieniac oleju, albo patrzec im na rece. Za kazdym razem mialem cos nie tak po zmianie oleju. Raz zgubilem korek zbiorniczka wyrownawczego, bo koles sprawdzal plyn i nie dokrecil, a ostatnio polowe plynu chlodniczego, bo tez nie dokrecil. Koledze jak zalali olej to ma teraz silnik do wymiany - tds zreszta. |
![]() DrA eS ... | 2004-12-20 13:24:24
Jest jeszcze syntetyk Castrol 10W |
![]() TD Caravan Warszawa | 2004-12-26 13:13:50
3/4 napisałem umownie ![]() Przecież półsyntetyk nie zawira mieszanki pół na pół syntetycznegi i mineralnego, tam syntetycznego jest tylko trochę, a zdecydowana większość mineralnego. I tak po prostu głośno myślę, czy ten syntethic (ale nie full-) z Norauto to nie jest właśnie jakiś misz-masz większej części syntetyka z jakąś jednak domieszką mineralki... Ale to moje spekulacje, trzeba by u źródła, czyli pewnie w Elf/Total zapytać ![]()
Patrzeć, patrzeć, zawsze i w każdej stacji ![]() Wymiana oleju to prosta sprawa, tylko roboty trochę, szczególnie żeby dostać się do wkładu filtra, prawdopodobnie osłonę spodnią silnika trzeba zdejmować. Ale fakt, jak mechanik mało opłacany, to i wymagania przy przyjmowaniu do roboty mniejsze, a potem jakiegoś korka nie dokręci z niewiedzy albo braku doświadczenia ![]() Inna sprawa, że u tzw. starych mechaniorów wkurzające bywa podejście 'Panie, tak ma być bo ja dopiero 40 lat robię' A na kogo zwalałby kolega wymianę silnika, gdyby olej zalewał gdzie indziej? Zawsze można podjechać do ASO i tylko potem przez tydzień oszczędzać na pizzy ![]() JaC |