| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
morion DEADSOUL Omega B + zło :) zielona góra | 2004-11-15 09:35:35 Witam.
Chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu |
Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-11-15 15:59:28 Zalej Gtx Magnatec 10W40 albo LiquiMoly MoS2 10W40 i po sprawie. Mysle ze nie jezdzil na mineralnym, a nawet jak na pełnym sysntetyku, to nic sie nie stanie jak zalejesz półsyntetyk.
Marka oleju ma tu niewiele "do gadania". Byle to był markowy olej zachodni. A te pktóre wymieniłem powyzej sa chyba najleprz dla duzego przebiegu |
bbart27 OMEGA-A/Astra Classic Będzin | 2004-11-16 09:05:56 Osobiście polecem półsyntetyk 10W40 Mobil 1. Jak dla mnie super olejek |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-11-16 09:46:20
Zawsze na takim jeździłem a wczoraj do 2.6 zalałem TEXACO 10W40 bo jakością nie ustępuje MOBILowi.Tylko tyle ze mobil jest strasznie rozreklamowany i za to sie płaci. |
stapoz Omega 2.5V6+gaz, Mon ... Poznań | 2004-11-16 12:13:00 Najlepszy jest olej Opla. Polsyntetyk - 70zl za 5L
Na pewno nie polecam zadnych syntetykow jesli auto ma wiecej niz 100tys - szkoda kasy i dla silnika nie wplywa to wcale pozytywnie. Ja mam 200tys i od wiosny zaczynam jezdzic na mineralu - niech sie uszczelni. |
Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-11-16 12:16:05
Mechanicy twierdza ze te silniki nie chodza dobrze na mineralu. Ze za gesty jest mówia. Tak slyszalem |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-11-16 19:52:01 Co do syntetyka.
Od lat każdy samochód jaki był u nas w rodzinie zalewany był pełnym syntetykiem. Zawsze to był Mobil 1 (takie przywiązanie do marki Ostatnio dowiedziałem się dlaczego. Po rozebraniu mojego 2,5 td nie znalazłem ani śladu nagaru, gładzie cylindrów są równiutkie, nie widać śladów zużycia. Moja omcia od początku (tzn. od wyjechania z fabryki) zalewana była właśnie syntetykiem, o dziwo Mobilem 1. Pewnie się zapytacie skąd to wiem. A no niemiaszki to taki dziwny naród, że w książce serwisowej wpisywali markę oleju Z tego co wiem, nie jest zalecane przechodzenie z syntetyka na olej o innej bazie jeśli nie widać śladów wycieków, zwłaszcza w Omedze. Więc radzę pozostać przy syntetyku. Pzdr Paweł |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2004-11-16 19:55:32 Kuba, właściwa postawa, popieram w całej rozciągłości, |
TD Caravan Warszawa | 2004-12-19 23:55:44 Skąd masz taką cenę??
JaC
|
Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-12-20 00:23:10 Na Allegro masz takie oleje chyba nawet za 60pln... |
Filipo X25XE + X30XE Poznań | 2004-12-20 12:33:10 Nie ma czegos takiego jak 3/4 syntetyk! Jest tylko syntetyk (0w i 5w), polsyntetyk 10w i mineraly (od 15w). Fully synthetic i synthetic to jedno i to samo. Pierwsze znaczy "w pełni syntetyczny", a drugie"syntetyczny". Jeden chu.. . Co do Allegro - jak chcesz przeplacac to nie ma sprawy, ale nie ma wiekszych problemow z zakupami z aukcji. A tak w ogóle - w Norauto radze nie zmieniac oleju, albo patrzec im na rece. Za kazdym razem mialem cos nie tak po zmianie oleju. Raz zgubilem korek zbiorniczka wyrownawczego, bo koles sprawdzal plyn i nie dokrecil, a ostatnio polowe plynu chlodniczego, bo tez nie dokrecil. Koledze jak zalali olej to ma teraz silnik do wymiany - tds zreszta. |
DrA ![]() eS ... | 2004-12-20 13:24:24
Jest jeszcze syntetyk Castrol 10W |
TD Caravan Warszawa | 2004-12-26 13:13:50
3/4 napisałem umownie Przecież półsyntetyk nie zawira mieszanki pół na pół syntetycznegi i mineralnego, tam syntetycznego jest tylko trochę, a zdecydowana większość mineralnego. I tak po prostu głośno myślę, czy ten syntethic (ale nie full-) z Norauto to nie jest właśnie jakiś misz-masz większej części syntetyka z jakąś jednak domieszką mineralki... Ale to moje spekulacje, trzeba by u źródła, czyli pewnie w Elf/Total zapytać
Patrzeć, patrzeć, zawsze i w każdej stacji Wymiana oleju to prosta sprawa, tylko roboty trochę, szczególnie żeby dostać się do wkładu filtra, prawdopodobnie osłonę spodnią silnika trzeba zdejmować. Ale fakt, jak mechanik mało opłacany, to i wymagania przy przyjmowaniu do roboty mniejsze, a potem jakiegoś korka nie dokręci z niewiedzy albo braku doświadczenia Inna sprawa, że u tzw. starych mechaniorów wkurzające bywa podejście 'Panie, tak ma być bo ja dopiero 40 lat robię' A na kogo zwalałby kolega wymianę silnika, gdyby olej zalewał gdzie indziej? Zawsze można podjechać do ASO i tylko potem przez tydzień oszczędzać na pizzy JaC |