MotoNews.pl

!!!!!BMW 328 SILNIK!!!!!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie odnosnie, bmw 328 chodzi mi dokaldnie o silnik, interesuje mnie czy nie ma z nim wiekszych problemów zauwazylem ze malo jest samochodow(bmw) z tym silnikiem pewnie w duzej mierze chodzi tez o ilosc spalanych cm3 paliwa. Chcem sobie kupic takie autko zeby mialo tego przyslowowego kopa, moze ktos z panstwa posiada bmw z takim silnikiem prosil bym o opinie co na temat tego silnika sadzicie czy warto kupic bmw z takim motorem czy lepiej kupic inne a jak inne to jaki motor w jakiej budzie

miałem kiedyś e36 z takim motorem cóż moge powiedzieć m3 to to nie jest ale poszaleć też można tylko to spalanie... acha ten silnik pojawił sie dopiero w 95 r i dlatego tych aut jest mało

Jeśli chce się mieć całkiem niezłe osiągi to dobrym rozwiązaniem jest 2,5 litra. spalanie jest jeszcze do przyjęcia, a samochód można w prosty sposób podkręcić do 210km , samym przesterowaniem oryginalnego kompa. mój znajomy ma tak zrobione i chodzi to bardzo fajnie. A jeśli nie liczymy się ze spalaniem to nie ma co się bawić w 2,8 tylko odrazu M3 i wtedy mam pewność co do osiągów. Ale nie ma co się oszukiwać, moc i ekonomi w spalaniu nie można pogodzić. trzeba wybrać albo to albo to. Można też pujść na kompromis, w tym wypadku 2.5l

Hmm wnioskuje, że chodzi Ci o 3ke E46 (hmm chyba dobrze podałem) czyli ten model prawie najmłodszy?!
Nie miałem doczynienia znic z tymi silnikami, ale osobiscie jeżeli miałbym taki do kupienia to bym sięnie zastanawiał!

Osobiście wydaje mi się że nie ma różnicy między 2,5 a 2,8, przecież to tylko 300ccm różnicy!

ale moment obrotowy 2,8 ma wiekszy i w przyspieszeniu jest roznica mimo ze 2,5 ma 192 km a 2,8 193km, nie koniecznie musi mu chodzic o e46 bo w e36 tez byl ten silnik. a co dziwne silnik 2,5 w e36 ma 192km a w e46 (323) juz tylko 170 ;]

Mam 7 z silnikiem 2,8, autko z 95r ,jestem 2 właścicielem-silnik bez remontu(na razie) ma przebieg 330.000(trochę się jezdzi).Cały czas odpowiednio serwisowany.Spalanie w normie-automat.Osiągi mnie zadowalają,chociaż różnią się od danych w instrukcji.Napisz konkretnie czy chodzi Tobie o model e-38, czy nowszy.

ale mu chodzi o trojke nie o siodemke, poza tym w nowszej nie bylo juz 2,8.

Witam
chodzi mi dokladnie o model e36, jak mozecie opisac doswiadczenia z tym motorem czy za czesto nie przebywaliscie u mechanikow, czy cos sie nie konczylo co jakis czasw nim chodzi mi czy ten silnik nie jest wadliwy znaczy cos w tym sensie np: co niektore czesci do 2.5tdsa powodują takie ubytki w kieszeni, ze zmiekcza czasami nogi w kolanach

wg mnie nie ma reguly na zadne bmw. trafisz na zadbane i nie katowane to bedzie jezdzic z kazdym silnikiem bez problemu a jak kupisz zlom i bedziesz mial pecha to obojetnie jaki nie bedzie motor to sie bedzie psuc co chwile. tutaj liczy sie szczescie przy zakupie a nie jakies tam plotki krazace po ludziach.

Cytat:
np: co niektore czesci do 2.5tdsa powodują takie ubytki w kieszeni, ze zmiekcza czasami nogi w kolanach

a które konkretnie są takie drogie bo jestem bardzo ciekawy

Cytat:
ale moment obrotowy 2,8 ma wiekszy i w przyspieszeniu jest roznica mimo ze 2,5 ma 192 km a 2,8 193km

bo za przyspieszenia odpowiada moment obrotowy, a moc za prędkośc maksymalną.
pozdrawiam