MotoNews.pl

Antena w E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam w miare dobre radio ale kazda stacje odbiera z szumami ;]
Orientuje sie ktos ktore linie na tylnej szybie to antena, u mnie jedna z tych calkiem na gorze jest przerwana moze to miec wplyw na odbior (o ile to jest antena) ?

tak to wyglada u mnie:

zaznaczone miejsce to antena czy ogrzewanie? (nie smiac sie z rysunku!)

z tego co wiem to antena to te paski na samej gorze szyby. u mnie to wyglada troche inaczej niz na tym twoim rysynku, mianowice na od gory ida 3 rzedy bardzo blisko siebie. kiedys mi tez cos szymialo to docisnelem tapicerke bo tam idzie kabel i jakos teraz chodzi

Jesli masz przerwana którąś z pionowych lini na szybie to własnie jest antena, poziome sciezki to ogrzewanie tylnej szyby.

Cytat:
2005-01-10 23:30:51, desmos pisze:
Jesli masz przerwana którąś z pionowych lini na szybie to własnie jest antena, poziome sciezki to ogrzewanie tylnej szyby.

w miejscu ktore zaznaczylem linie ida i pionow i poziomo takie 2 prostokaty sa jakby bez jednego boku na krawedzi szyby i 1 z nich jest przeciety...

myslisz ze to naciecie ktore zaznaczylem jest na ogrzewaniu nie na antenie?

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-01-10 23:44:33 ]

Jak to. Wy macie antenę w tylnej szybie?
Ja mam u siebie antenę na tylnym lewym boku samochodu.
Tak czy inaczej też mi strasznie szumi mój pionek.

w ogóle te anteny w e-36 są h...ja warte u mnie też odbiór do dupy

a ma ktos moze taki sam rozklad lini na tylnej szybie jak u mnie? bo gadalem z 2 osobami to maja inaczej...

Cytat:
2005-01-11 09:15:08, cjanek pisze:
Jak to. Wy macie antenę w tylnej szybie? Ja mam u siebie antenę na tylnym lewym boku samochodu. Tak czy inaczej też mi strasznie szumi mój pionek.

to jest tylko wzmacniacz tej anteny w ogrzewaniu!

sprawdzcie sobie czy macie ten wzmacniacz PODŁĄCZONY!! ja miałem taki sam problem , wszystkie stacje szumiały ale podłaczyłem kabel od wzmacniacza (u mnie biało-czarny w wiązce radia) do wyjścia radiowego- sterowanie anteną i teraz mam taki odbiór ,że naprawde wszystkie stacje nawet te słabe chodza idealnie nawet w garażu

Cytat:
2005-01-11 10:24:55, toptuning pisze:
to jest tylko wzmacniacz tej anteny w ogrzewaniu! sprawdzcie sobie czy macie ten wzmacniacz PODŁĄCZONY!! ja miałem taki sam problem , wszystkie stacje szumiały ale podłaczyłem kabel od wzmacniacza (u mnie biało-czarny w wiązce radia) do wyjścia radiowego- sterowanie anteną i teraz mam taki odbiór ,że naprawde wszystkie stacje nawet te słabe chodza idealnie nawet w garażu

Kurde radio podpinał mi znajomy elektryk. Jak jeszcze nie było "wetknięte" do kieszeni to grało i buczało Ok, natomiast gdy go wmontował do kieszeni to zaczeło szumieć i przerywać.
Może w tym momencie coś się przerwało, bo trzeba przyznać że za dużo miejsca za radiem to nie ma, przynajmniej u mnie w E36. jest tam taka wielka kostka oryginalna BMW która zajmuje dużo miejsca. Cieli mi dwa razy, nawet musialem się pozbyć eurozlącza bo za holerę radio nie chciało wejść.
Narka. Pozdro.

a to ze ogrzewanie tylnej szyby dziala tylko przy wlaczonym silniku to norma? bo u mnie przy wylaczonym pali sie kontrolka jak wlacze ogrzewanie ale nie grzeje. dopiero po odpaleniu samochodu grzeje ;]

Norma. Ogrzewanie bierze calkiem sporo pradu i jak by bylo wlaczone przy wylaczonym silniku to zaraz by akumulator padl.

no racja juz jestem pewien bo dzis zawuazylem ze nawet obroty lekko skacza (prawie jak przy klimie) przy wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby...

Cytat:
2005-01-11 11:42:49, cjanek pisze:
Może w tym momencie coś się przerwało, bo trzeba przyznać że za dużo miejsca za radiem to nie ma, przynajmniej u mnie w E36. jest tam taka wielka kostka oryginalna BMW która zajmuje dużo miejsca. Cieli mi dwa razy, nawet musialem się pozbyć eurozlącza bo za holerę radio nie chciało wejść

Z tego opisu wynika, że elektryk popsuł ci i samochód i radio.
Wyrazy współczucia

Cytat:
2005-01-13 12:16:50, zyggy pisze:
Z tego opisu wynika, że elektryk popsuł ci i samochód i radio. Wyrazy współczucia

Dziękuję za wyrazy współczucia.
Co do radia to może i popsuł - i tak mam go niebawem zmienić.
Apropos samochodu to co mial mi zepsuć? Bo nie bardzo kumam. Auto jeździ i jest sprawne tak samo jak przed zalożeniem radia...
A że antena nie dziala tak jak powinna, to pół biedy.

Cytat:
2005-01-13 12:22:57, cjanek pisze:
A że antena nie dziala tak jak powinna, to pół biedy

Nie popsuł ci całkiem tylko trochę.
Trudno mi zrozumieć, dlaczego tzw. fachowcy lekką reką obcinają
złącza instalacji radiowej. Przecież z łatwością można kupić
przejściówkę ISO-BMW, dzięki czemu nie trzeba nic ciąć.

no wlasnie, taka przejsciowka kosztuje 25 zl a za obciecie i podlaczenie przewodow do kostki iso kasuja wiecej przynajmniej w jednym z serwisow car audio w bydgoszczy.

Cytat:
no wlasnie, taka przejsciowka kosztuje 25 zl a za obciecie i podlaczenie przewodow do kostki iso kasuja wiecej przynajmniej w jednym z serwisow car audio w bydgoszczy.

no to właśnie daliście sobie odpowiedź dlaczego tną a nie wkładają przejściówek a co do miejsca za radiem w e36 to umnie wlazła przejściówka z bmw na iso i z iso na kenwwoda i jeszcze jest luz

mi akurat w serwisie polecali kostke zamiast ciecia mimo ze mogli zarobic wiecej a ja o przejsciowce nie wiedzialem.

moze wydawac sie tam ciasno ale ja kostki zepchnalem w dol nad zegar czy BC bo tam jest sporo miejsca.

Cytat:
ja kostki zepchnalem w dol nad zegar czy BC bo tam jest sporo miejsca.

to tak jak ja

czy wmontowanie wzmacniacza (zaraz pod antene) duzo poprawi odbior. bo w poldolocie radyjko mi dobrze odbieralo bez wzm. z ant. na dachu a tu pozostaja mi narazie mp3-ki?