Co to za wynalazek ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jadąc dzisiaj po mieście zwrócił moją uwagę pewien Polonez, który na tylniej klapie miał oznaczenia 1.5 SL

Co to wogóle za wynalazek ?

Gdzieś kiedyś wyczytałem że Poldki z takim oznaczeniem mają wtrysk wielopunktowy ale za bardzo nie chce mi się wierzyć ze w silniku 1500 .

Poza tym to była przejściówka czyli dupa taka jak w Caro, szybki a przód z noskiem.

Możecie może coś wiecej napisać na temat tej wersji ??

Raczej nie bylo takiego oznaczenia,ale bylo SLE.Wiec moze gosciu zgubil ostatnia litere Jak mielismy wlasnie taka przejsciowke(przod nosek,tyl Caro)to wlasnie bylo 1,5 SLE.Chyba nigdy Poldki z wtryskiem nie mialy oznaczenia zaczynajacego sie od S,zaczynaja sie od G,albo od M ale to tylko w Kombiakach

ja sie wczoraj dowiedzialem ze są fiaty 125 wersja Z

Cytat:
2004-04-30 10:53:27, SPAjK pisze:
ja sie wczoraj dowiedzialem ze są fiaty 125 wersja Z

125 Z???? czyli Zpajk???

nie, burza gadal ze w jugoslawi robili 125Z

Bo te składane z naszych części w Jugosławi 125-ki, nazywały się tam Zastava 125, co jest równoznaczne ze 125 Z.

Wątpie żeby zminił sobie oznaczenia - zwłascza że widziałem hjak byk że oznaczenie SL jest na srodku naklejki a nie z lewej strony. Wtedy mógłbym się zgodzić że coś mieszał a tak uważam , że tak wyjechał z fabryki. Poza tym w międzyczasie zajrzałem na stronę klubową co potwierdziło, że była taka wersja Poldka - czyli SL.

Ile razy powtarzac musze, ze oznaczenia sa opisane w dziale Warto Wiedziec.
Oczywiscie byl Polonez 1.5 SL i sam takiego widzialem, tyle, ze ze stara klapa (nie do zdezraka).
1.5 SL, czyli samochod z oknami w tylnym slupku i wyposazeniem luks., ale bez elektronicznego zaplonu. Mogl to byc zarowno silnik AA jak i AB, ale jezeli rzeczywiscie byla to przejscoiwa to stawiam na AB.

Pozdrawiam
Adamus

PF 125p montowana w Jugoslawii mialy oznaczenie 125pZ

Adamus

Cytat:
2004-04-30 13:00:12, adamus pisze:
Ile razy powtarzac musze, ze oznaczenia sa opisane w dziale Warto Wiedziec.

A konkretnie - TUTAJ

Cytat:
2004-04-30 10:04:41, Lava1 pisze:
Poza tym to była przejściówka czyli dupa taka jak w Caro, szybki a przód z noskiem.

Wiem, że się czepiam ale gwoli wyjaśnienia:

Zacny tył przejściówki

Tylec Caro

Cytat:
2004-04-30 20:30:22, -Wilu- pisze:
Cytat:
2004-04-30 10:04:41, Lava1 pisze:

Wiem, że się czepiam ale gwoli wyjaśnienia:

Zacny tył przejściówki

Tylec Caro

Niepokoi mnie to zainteresowanie tyłkami.

Taki już mój los

Caro jak na mój gust ładniejsze.
Ale każdy ma inne upodobania,dotyczące tyłków i każde trzeba uszanować .

Kiedys kumpel miał maluszka inwalidke po niepełnosprawnym ojcu a na klapie miało toto tabliczke EI zawsze nabieralismy kolesi ze to malacz z wtryskiem Policyjantów tyż ze dwa razy

taki polonez 1.5 SL (akwarium) rocznik ok 88, biały, stoi na Rakowieckiej w Warszawie, na przeciw bramy do więzienia,

Cytat:
2004-05-02 15:38:41, danielek77 pisze:
Kiedys kumpel miał maluszka inwalidke po niepełnosprawnym ojcu a na klapie miało toto tabliczke EI zawsze nabieralismy kolesi ze to malacz z wtryskiem Policyjantów tyż ze dwa razy

To zupełnie jak moja nokia 3510i

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

spotkałem kiedys poldiego 1.5 SLX z dopiskiem pod tym oznaczeniem INIECTIE jak się dowiedziałem od właściciela auto zostało przywiezione z Holandii. Poldek oczywiscie miał wtrysk firmy abimex. Było to parę lat temu dokładnie w 1996 roku. Pózniej wyczytałem w którymś z tygodników Motor , że firma abimex na własna rękę instalowała wtryski do polonezów . Chodziło o utrzymanie importu poldka do krajów zachodnich, bo na gażniku nie spełniał norm dotyczących ochrony środowiska.Pozniej ten układ wtryskowy wykożystało FSO w seryjnej produkcji Abimex to były oficjalny importer Poldiego do krajów Beneluksu. Wtrysk pochozdił z Firmy GM i podobny układ stosowany był w min w oplach kadetach.

Cytat:
2004-05-02 20:57:26, OLO pisze:
Cytat:
2004-05-02 15:38:41, danielek77 pisze:

To zupełnie jak moja nokia 3510i

Oluś don't nerwuj mienia z to Nokio - takową mi zajebano właśnie Ktoś się nie bał i zajewziął.

Podpinam się pod ten wątek , bo nie wiedziałem pod jaki.

Na tej oraz na tej stronie są opisane bardzo ciekawe wynalazki. Krótko mówiąc samochód na powietrze.