Jak się dostać do regulacji linki hamulca ręcznego - Oma B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj wjechałem swoją nowo zakupioną Omą B na kanał, żeby podciągnąć linkę hamulca ręcznego. (ręczny łapie dopiero pod sam koniec ) Myślałem, że pójdzie gładko i zrobię to bez problemu, niestety.
Czy ktoś sam podciągał linkę? Śruba regulacyjna znajduje się nad wałem i dostęp do niej jest bardzo utrudniony. Jak i czym najlepiej wykonać tą regulację? Czy trzeba odkręcać osłonę?

Znalazłem podobny wątek w archiwum ale piszący miał Ome A i nie wiem czy to wygląda tak samo. (pisał o odkręceniu osłony katalizatora) Jeśli uda mi się to zrobić opiszę to w dziale Porady.

Pozdro,
ufo

Poprawna regulacja wykonywana jest przez otwory w tarczobębnach dostępne po zdjęciu kół tylnych. Radzę sprawdzić stan szczęk, dlaczego? zapraszam do lektury wątków na powyższe tematy

Przyjedź na organizowany przez Thomiego Najazd Warszawski, nie bądziesz samotny ze swoim problemem
JaC
PS. Ręczny powinien zaczynać łapać na trzecim ząbku dzwigni, a na fest trzymać na siódmym

Cytat:
Dzisiaj wjechałem swoją nowo zakupioną Omą B na kanał, żeby podciągnąć linkę hamulca ręcznego. (ręczny łapie dopiero pod sam koniec )
Myślałem, że pójdzie gładko i zrobię to bez problemu, niestety.
Czy ktoś sam podciągał linkę?
Śruba regulacyjna znajduje się nad wałem i dostęp do niej jest bardzo utrudniony.
Jak i czym najlepiej wykonać tą regulację?
Czy trzeba odkręcać osłonę?