| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2004-12-21 09:52:47 miałem to samo. sssmarowanie i moczenie pomogło. udalo mi się to na aucie zrobić bez demontażu mechanizmu. |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-12-24 14:21:20 Nie wiem czy pistolet z udarem coś da bo w tej chwili to ta śrubka straciła już swój pierwotny kształt od kluczy, kleszczy itp... Wczoraj i dziś wypsikałem na to badziewie chyba pół WD-40 i nic... Spróbuję z tym R3 jeśli go znajdę... |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-12-24 16:02:30 Próbuj jakimiś kleszczami itd...
W ostateczności przewierć nakrętkę równolegle do ośki na której jest zamocowana. Najpierw cieniutkim wiertłem, potem grubszym... a potem młotek, dłuto i nakrętka zdjęta. Jedyny problem to taki, ze będziesz potrzebował nowej ... Pozdrawiam |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-12-24 17:12:11 Właśnie próbuję kleszczami itp. ale chyba nie mam żadnych odpowiednich - to co mam nie pozwala dobrze, czy raczej odpowiednio mocno uchwycić tej nakrętki. Co do nawieracania to może być jeszcze taki problem że ta nakrętka to nie jest taka zwykła nakręteczka tylko raczej coś w stylu nakrętki z przyspawaną podkładką czyli na dole ma jeszcze taki kołnierz. Chyba na razie dam sobie spokój, tylko bedę w miarę czesto psikał WD-40, a jak we wtorek będę u mechanika to może on coś poradzi. W każdym razie nakrętka i tak już do śmieci się nadaje...
|
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2004-12-24 21:14:41 O ile mnie pamięć nie myli to tam jest nakrętka M6 czyli klucz 10. Weź mały pilnik i spiłuj ją tak, żeby złapała nasadka 9 lub 8. Tylko używaj nasadki 6-cio kątnej, nie 12-to, bo te ostatnie robią więcej szkody niż pożytku.
Drugie co mi przychodzi do głowy to jeżeli masz dostęp do urządzenia w stylu "Rotary Tool" albo Dremel to weź to cudo z taką mini tarczą do cięcia metali i natnij nakrętkę ukośnie, ale jak najbardziej równolegle do jej osi. Tylko uważaj żeby nie załatwić sobie szyby i lakieru opiłkami i drobinami korundu, czy z czego te tarczki są zrobione. Trzecia możliwość to spiłować z jednej strony nakrętkę do momentu aż zacznie się pokazywać gwint. Wtedy próbować odkręcić albo zapuścić jeszcze jakimś wynalazkiem. Grzanie palnikiem odradzam ze względu na plastik w okolicy i lakier na ramieniu. Jakbyś się wybierał w moje okolice to byśmy coś wymącili Pozdro. |
Pigletto TOYOTA DRIVER V50 Orzesze | 2004-12-29 20:10:49 Dziś znowu walczyłem z tą nakrętką no i efektu nie ma...
Byłem w 4 warsztatach - w dwóch probowali poodkręcać no i kicha... W tej chwili główka tej nakrętki jest już prawie okrągła od różnych kluczy. Co do narzędzi, o których piszesz Perzan, to niestety nic takiego nie mam Jedynym sensownym wyjściem jakie widzę w tej chwili jest wiertarka... tzn jakimś małym wiertełkiem spróbować tą nakrętkę z jednej strony ponawiercać i całkiem przepołowić. Teraz nastukałem się w nią dość sporo śrubokrętem i kluczem i trochę ponacinałem miejscami, ale boję się mocniej w to uderzać bo tuż obok jest szyba... Chyba wiertarka to będzie najlepsze rozwiązanie Teraz muszę znaleźć jakieś miejsce gdzie będę się mógł wpiąć do gniazdka... |