Co szykujecie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich ciekaw jestem czy i co szykujecie jeszcze w swoich autkach napiszczi moze jakie macie plany ja na wiosne zmienie zawieszenie i popracuje nad stylizacja. wiosna albo latem jak sie zjedziemy to powinien byc juz gotow .

Myślę nad zmianą kół... Na bardziej przystosowane do polskich warunków a przez to mniej efektowne Ale to nic pewnego Może zostaną te co są.
A z takich pewnych planów jest wzięcie się za audio (nie zdążyłem przed zimą), tzn. konkretniejsza zabudowa tego co na razie jest prowizorycznie zainstalowane, wygłuszenie drzwi i wstawienie lepszych głośników itp. itd... Lista życzeń jest długa

Witam
Fajny temat, bo ja wlasnie przyjechalem pzred chwilka z serwisu gdzie zamowilem sobie alufelgi i bardzo sie z tego ciesze zaoczedzilem troche kasy bo na wiosne musialbym zaplacic duzo wiecej. Tak ze juz nie moge sie doczekac wiosny,a co dalej, no mysle ze w lecie narazie jakas koncowe zaloze na wydech bo oryginal jeszcze dobry no chyba ze sol mi go zje pzrez zime, to wtedy jakis sportowy zaloze. Ciagle szukam jakiejs fajnej sportowej kierownicy i jak cos znajde to tez do wymiany. Byc moze ze jeszcze stozek zaloze ale to juz bedzie zalezec od tego czy sie da to w miare zmienic bez wielkiej kombinacji, narazie chyba to wszsytko i oby do wiosny
Pozdrawiam

Mortek, poka jakie alu zamówiłeś I rozmiar jaki?
pozdr!

Cytat:
2004-11-26 18:43:59, MacTB pisze:
Mortek, poka jakie alu zamówiłeś I rozmiar jaki? pozdr!

Zamowilem sobie felgi AEZ Dion 14-stki i juz ogladalem dosc fajne oponki do nich a na efekt tzreba bedzie poczekac do wiosny
Pozdrawiam

Cytat:
2004-11-26 16:23:50, remo76 pisze:
witam wszystkich ciekaw jestem czy i co szykujecie jeszcze w swoich autkach napiszczi moze jakie macie plany

Temat rzeka, można snuć plany i może coś przeszkodzić w realizacji... Moje plany to zmiana głowic z 6-cio zaworowych na 12-to zaworowe ale mam problemy techniczne (brak 100% pewności, że wszystko będzie pasować) i nie mogę znaleźć takowych w przystępnej cenie. Druga sprawa, to malowanie samochodu, chciałbym zmienić kolory swojego auta na beżowo - perłowe, wymaga to dużo pracy i czasu (2-3 tygodnie) ale może się zmobilizuję. Największy problem to zastępcze auto, czymś jeździć trzeba. I ostatnia rzecz, to system audio z którym już walczę kilka lat... mam nadzieję, że na wiosnę będzie ukończony.

[ wiadomość edytowana przez: Bolls_no1 dnia 2004-11-26 22:43:43 ]

Cytat:
2004-11-26 20:04:49, Mortek pisze:
Zamowilem sobie felgi AEZ Dion 14-stki i juz ogladalem dosc fajne oponki do nich a na efekt tzreba bedzie poczekac do wiosny Pozdrawiam

Pierwsze pytanie: czemu 14" a nie 15" ?
Drugie pytanie: jakie oponki sobie wypatrzyłeś?

Wypytuję tak bo lubię temat kół Sam mam pewne doświadczenia w tej kwestii (na swoim obecnym i poprzednich autkach testowałem różne kombinacje)

Dlaczego 14-stki?, bo nie chce przedobrzyc i na nasze polskie swietne drogi wole miec jednak troche wiecej gumy zebym nie musial po kazdym dolku jezdzic do serwisu prostowac, poza tym chcialem zawrzec jakis kompromis boje sie ze moze mi ocierac przy wiekszych felgach choc wiem ze srednica bylaby zblozona, a najwazniejsze to kasa, nie mam jej za duzo wiec nie bede szalal
Jakie oponki?, narazie tylko mi pokazali goscie mniej wiecej co by moglo byc bo z oczywistych wzgledow o tej porze raczej maly wybor jest letnich, ale pokazali mi dosc fajne opony firmy BFGoodrich ale naprawde nie pamietam calej nazwy, fajny wyglad i ponoc dosc dobrze sie spisuja. Mam nadzieje ze jak dozyje wiosny i jak wszsytko pojdzie po mojej mysli to na wiosne zapodam fotki jak to sie bedzie prezentowac i mysle ze nie bede zalowal. Podstawoa sprawa jest kasa jak zawsze a ten zakup nadszarpnal powaznie moj budzet. Sory za taki dlugi post, nie gniewajcie sie , pozdrawiam

P.S. Naprawde nie pzrejmuj sie tylko pytaj, dobzre jak jest ktos kto sie zna na rzeczy, a tak prawde mowiac to tak jak patrze na fotki twojej pszczoly to wydaje mi sie felgi masz bardzo fajnie i chyba niema potrzeby juz nic z nimi kombinowac, ale to tylko moje skromne zdanie

[ wiadomość edytowana przez: Mortek dnia 2004-11-26 23:10:51 ]

Oki, wszystko rozumiem.
Mam tylko jedno ale... mianowicie ocieranie. To temat często poruszany na naszym forum i wywołujący spore kontrowersje. Warto zaznaczyć, że przy właściwie dobranych oponach rozmiar felgi nie ma znaczenia dla zjawiska ocierania. Oczywiście z zastrzeżeniem takiego samego ET w feldze 14 czy 15. Ale to zapewne wiesz, sam wspomniałeś że średnica byłaby zbliżona Przy odpowiednim doborze wahnięcia średnicy są symboliczne

A w kwestii oponek, to sam dwa razy już prawie kupiłem BFGoodrich, raz zimówki, raz letnie, ale zawsze ostatecznie składało się tak, że do zakupu nie dochodziło. I tym sposobem zimą jeżdżę na oponkach firmy Sava (Eskimo S3), a latem Uniroyal (RainSport1). Savy jak najbardziej polecam, jednak do Uniroyala mam pewne zastrzeżenia... ale to już temat na osobny wątek

Jeśli dojdzie do skutku zmiana kół na wiosnę to będę jeździł na 15-calowych Michelin'ach Pilot SX, a jak się zużyją to przyjdzie pora na dalszy ciąg testowania i może BFGoodrich będzie "na tapecie"
A jak zostanę na 16 to wolę nie myśleć co będzie jak przyjdzie pora na wymianę... Koszty mnie zabiją

EDIT:
PS: Dzięki za słowa uznania dla moich felg Niestety kombinacja ma polegać na ucywilizowaniu mojej Pszczoły... czyli zmianie na mniejsze. Na tych, jest na tyle mało gumy (profil 45% przy szerokości 195 daje niecałe 9cm gumy), że jazda na nich czasami przypomina jakiś sport ekstremalny, albo zawody na dochodzenie A każda zaliczona dziura to albo garść wiązanek pod adresem drogowców i kogo się tylko da, albo jeszcze gorzej

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2004-11-26 23:25:47 ]

w związku z tym, że na ostatnim zlocie była dość mocna konkurencja w konkursie na najładniejszego H to trzeba poczyczynić radykalne kroki czyli............. zobaczycie na wiosnę

Hej speed, do wiosny daleko, powiedz jakie masz zamiary może Ci doradzimy

w chwili obecnej czekam narazie na projekt graficzny (właściwie to na kilka)

Felgi, końcowy tłumik (mam nadzieje podwójny), elementy wnętrza, może tapicerka, może filtr powietrza. No chyba że zmienie auto to żadnych planów nie będzie.

Jakiś czas temu pisałeś, że masz w planach zmianę auta, jakieś konkrety ?

Sprawa auta wyjaśni się w przyszłym roku, w każdym razie nie będzie to Hyundai.

Mi chodzi po glowie zrobienie tej rozporki przedniego zawieszenia, tylko czasu brakuje. Pozatym musze wymienic ten kolektor ssacy - o ile go gdzies zdobede oczywiscie. A takze wymiana glosnikow w autku.

Mam sporo planow co do autka
1. i najwazniejszy: doprowadzic do stanu uzywalnosci
2. utwardzenie oraz lekkie obnizenie auta
3. inne fele (zeby mozna bylo sie na 185 lub 195 przesiasc, bo 155 mnie wykonczylo dostatecznie)
4. mysle o dopasowaniu oslony zderzaczka od 3/5d
5. wydeszek usportowiony
6. moze cos z audio, ale to nie jest pewne
planow sporo, na razie odlozona kaska idzie na kolejne czesci...

W ostatnich dniach zaistniały kolejne zmiany w systemie audio. Jednym zdaniem : przebudowa wsszystkiego od początku . Z tymi sprawami nigdy nie ma końca

plan mam taki zeby przerobic wydech ale chce to zrobic dobrze no i narazie niemam kasy ale kto wie moze w przyszlym roku

Cytat:
2004-11-26 23:19:15, speedmaster pisze:
w związku z tym, że na ostatnim zlocie była dość mocna konkurencja w konkursie na najładniejszego H to trzeba poczyczynić radykalne kroki czyli............. zobaczycie na wiosnę

a ja uparcie pozostanę przy tym najbrzydszym, fajne nagrody, opłaca się , ale mechanicznie mój hultajek coraz lepszy, po małym remoncie silnika daje nie najgorzej