Gdy włączę światła coś mi piszczy???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Coś mi piszczy po kierownicą gdy włączę światła i nie jest to alarm otwarcia drzwi przy włączonych światłach.
Nic nie piszczało dotychczas.
Objawy:

1. Drzwi pozamykane, zapłon wyłączony,
    gdy włączę światła postojowe jest pisk - raczej cichy,
    a gdy otworzę drzwi no to wtedy słyszę normalny alarm od zapalonych świateł.
  2. Drzwi pozamykane, zapłon załączony,
    gdy włączę światła postojowe jest pisk - raczej cichy ale inny niż przy wył.zapłonie,
    gdy włączę kierunkowskaz w lewo to ten pisk zmienia ton w takt kierunkowskazu (przy awaryjnych też)
    jeśli natomiast dam w prawo albo długie lub też włącze jakiś inny duży odbiornik prądu (ogrz. szyby, p.mgielne, stop) to nie ma efektu zmiany tonu.
    a gdy otworzę drzwi no to wtedy słyszę normalny alarm od zapalonych świateł.
  3. podczas jazdy (silnik na chodzie) jest to samo co w pkt.2

Czy ktoś może coś wie lub miał do czynienia z podobnym zjawiskiem (Ess'99) - może jest to jakiś specyficzny rodzaj "alarmu ostrzegawczego" a może jakaś awaria.

mialem podobny przypadek rozbierz wlacznik swiatel pokretlo wlaczania swiatel ma trzy pozycje ruchu musisz to rozebrac pokretlo swiatel jest wlozone na wcisk i wlozysz duzo pracy by je wyciagnac gdy to juz sie stanie napotkasz tam trzy blaszki po ktorych posowa sie pokretlo na nich jest wilgoc lub inne rzeczy u mnie bylo duzo sprayu do tapicerki i brudu oczywiscie masz chyba mk7?

sprawdz przekaznik nr r14 (biały), on jest od alarmu otwartych dzwi.

spróbuj najpierw wyjąć ten piszczyk ze skrzynki bezpiecznikówi sprawdź czy dalej będzie piszczało

Cytat:
2005-01-03 12:27:05, fryszard pisze:
sprawdz przekaznik nr r14 (biały), on jest od alarmu otwartych dzwi.

Gdzie go szukać - czy w skrzynce pod kierownicą w okolicy bezpieczników?

Cytat:
2005-01-03 15:06:37, PpGabi pisze:
Gdzie go szukać - czy w skrzynce pod kierownicą w okolicy bezpieczników?

tak, taki biały kwadrat , mniej więcej pośrodku skrzynki

Coś mi piszczy objawów ciąg dalszy....
Otórz - okazało się że maiłem wyłączoną lampkę w kabinie ale gdy ją włączyłem do pozycji Auto-On no to się jeszcze okazało że:
przy włączonym zapłonie z i bez pracy silnika gdy WYłączam światełka to zapala się lampeczka na suficiku i swieci sie 1sec albo 2 albo 3 albo dłużej albo krócej albo wcale nie gaśnie a co za tym idzie żre akum. i alarm szaleje. całemu temu świeceniu i gaśnięciu toważyszy "pstryk" któregoś tam przeaźnika - to raczej jest zdrowy objaw.
Sądzę więc że mam do czynienia z jakimśik zwarciem międzyobwodowym.
Co do poprzednich rad - spr. przekaźnik r14 - jeszcze go nie badałem ale to zrobie niebawem (no free time).

Może ktoś wie skąd możnaby zdobyć jakiś schemat połączeń w ESS'99 Bolero2 - to chyba jest MK7 - nie znam tej klasyfikacji.
wiem że na forum to już było ale może kotoś ma to pod ręką.

a sprawdź przekaźnik R11 jak dobrze pamiętam, taki zółty, od opóźnienia wyłączania wnętrza

podaj mi maila to Ci prześlę taki prosty schemacik

ja też moge prosić schemacik pawel.frys@neostrada.pl