Centralny zamek+swiatełko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy wie ktos czy centralny zamek i swiatełko które powinno sie swiecic po otwarciu drzwik sa jakos ze soba połączone. bo tak nie działa mi zamek ani nie swieci mi swiatełko jak sie otwiera drzwi sprawdzalem bezpieczniki i wszystko jest ok. czy ma ktos jakis schemat układu elektrycznego? chodzi o BMW 320 E36.

Oczywiście światło wewnątrz samochodu jest sterowane przez sterownik zamka centralnego. Sterownik jest po prawej stronie w słupku drzwiowym w nogach pasazera. Prawdopodobnie uszkodzony jest w łaśnie sterownik.Pozdrawiam

ciężko powiedzieć mi jak jest w 3 ale u mnie w 5 też nie świeciło jak otworzyło się drzwi przyczyna była banalnie prosta włocznik światła ten którym przełącza sie oświetlenie na stałe lub załączone podczas otwartych drzwi lub wyłaczone całkowicie miał już troszkę wyrobiony (plastikowy) styk odwróciłem go i8 jest ok. A jak przy zamknietym samochodzie ruszysz klamklą to światło sie zapala?

W E32 też tak miałem że jak chwyciłem za klamke to się lampka zapalała, ale potem mialem to polączone z alarmem i wtedy po za swiatełkiem zaczynalo wyć, hm a jak tutaj jest to nawet nie wiem.

Sorry, tutaj jest tak że jeżeli drzwi są otwarte i nacisne przycisk do otwierania to się zapala(na jakis czas), jeżeli do zamykania to się zamykają a lampka gaśnie no i jezeli drzwi są zamknięte i nacisne ten do zamykania to lampka się zapala(na jakiś czas), a jeżeli do otwierania to drzwi się otwierają i lampka również się zapala. Fajny bajer jak w garażu jest ciemno a auto jest otwarte i chce sobie oświetlić, bo w tym aucie jest mase lampek i wszędzie robi się jasno

swiatełko działa tylko wtedy jak dam na tym przełączniku zeby cały czas swieciło. zamotałem ale tak jest. tak wiec w zadnym innym razie nie chodzi

Hmm a jak drzwi owierasz to też sięnie zapala? może masz włącznik uszkodzony przy drzwiach ?

Cytat:
2004-12-29 13:55:40, Aldik pisze:
Hmm a jak drzwi owierasz to też sięnie zapala? może masz włącznik uszkodzony przy drzwiach ?

Witam. Ja ze swiatełkiem mam aką sytuacje. Czasem..nawet czesto w czasie jazdy...przy gwałtownym hamowaniu lub na dziurach włącza mi sie swiatełko jakby sie drzwi otwarły...i nie gasnie...trzeba ją wyłączyc przełącznikiem...nie mam pojecia dlaczego i co to powoduje...pozniej sie wyłączy i za jakis czas znów to samo...dzwi sprawdzalem...otwierałem i zamykałem wszystkie i nie dzialało na lampke...czy wie ktos co to moze byc?,,,pozdro

Przyczyną może tez być przerwanie przewodów. Miałem tak przy tylnej klapie. Można ją było otwierać tylko z kluczyka i światełko zapalało sie tylko wtedy gdy przełaczałem włącznik przy lampce.
Po rozebraniu tylnej klapy okazało się, że w żadnej kostce nie było napięcia co wskazywało na przerwane przewody i tak tez było. Po znalezieniu przerwy i połaczeniu przewodów wszystko zaczęło działać. Tak więc sugerował bym szukanie przyczyn Twoich zmartwień od sprawdzenia elektryki.