Co oznaczają??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Może to dla wszystkich oczywiste ale ja nie wiem co oznaczają oznaczenia na opaonach :
175 X 70 X R13
Co oznaczają poszczególne oznaczenia??
No może R13 wiem ale nie wiem tych dwóch, moze się domyślam .
Pozdrowionka

"Wymiar ogumienia (opony) zazwyczaj podawany jest w zestawie czterech informacji, np. 175/65R14. Pierwsza liczba (175) informuje o szerokości przekroju opony mierzonej w mm, druga (65) jest stosunkiem wysokości opony do jej szerokości wyróżnionym w procentach i określa tzw. profil opony nazywany też wskaźnikiem przekroju. Litera R wskazuje na radialną budowę opony i ostatni człon zestawu wymiaru, w tym przykładzie "14", jest wewnętrzną średnicą osadzenia opony na obręczy, odpowiada nominalnej średnicy obręczy mierzonej w calach (1 cal = 25,4 mm). Dodać trzeba, że wysokość przekroju mierzona w mm jest połową różnicy pomiędzy średnicą zewnętrzną opony, a średnicą osadzenia."

http://www.mt.com.pl/num/07_01/akad.htm

No ładnie dosadzilaś teraz

Ireczku, to cytacik jest.

Dziękuj bardzo za wyjaśnienie

Cała przyjemność po mojej stronie.

To sie nazywa fachowa odpowiedz

jezeli ktos kiedys mial jakos foch do forum to byl w bledzie.Tylko u Nas szybka i fachowa obsluga.
Ze tak sie spytam to R radial to jest tesh to oznaczenie do jakiej predkosci ona wytrzyma?? do 160km/h tylko wasnie niewiem czy o ta literke chodzi

-----------------
Tazz, Wilk
Kopciuch Kombiak klasy E 2005r. 3.2 CDi
Kopciuch Kombiak klasy C 2003r. 2.2 CDi
Czerwony Gromiasty - KONIEC :(
Niebieski Gruzik MK4 - 2.0 150HP
Szybki Czarny Dachowiec 2.0 150KM

Cytat:
2005-01-09 20:34:36, ZieleTDH pisze:
Ze tak sie spytam to R radial to jest tesh to oznaczenie do jakiej predkosci ona wytrzyma?? do 160km/h tylko wasnie niewiem czy o ta literke chodzi

Chyba R jednak nie ma nic wspólnego z indeksem prędkości. Chodzi o budowę opony - takiego jakby jej szkieletu. Radialna (czyli właśnie oznaczenie R) ze względu właśnie na tę budowę jest lepsza, bo na przykład lepiej się trzyma na zakrętach niż diagonalna (ma większą powierzchnię styku z podłożem). Zresztą opon diagonalnych chyba się już nie produkuje, choć oczywiście mogę się mylić.

To tesh cytat

Cytat:
2005-01-09 20:43:31, Minia pisze:
Chyba R jednak nie ma nic wspólnego z indeksem prędkości. Chodzi o budowę opony - takiego jakby jej szkieletu. Radialna (czyli właśnie oznaczenie R) ze względu właśnie na tę budowę jest lepsza, bo na przykład lepiej się trzyma na zakrętach niż diagonalna (ma większą powierzchnię styku z podłożem). Zresztą opon diagonalnych chyba się już nie produkuje, choć oczywiście mogę się mylić.

hmmm w ksiazce serwisowej od essiego mam napsiane.Tylko ze ta ksiazka jest w essim.I na bank kturas litera jest do jakies predkosci jest opona stawiam na PKO

-----------------
Tazz, Wilk

jezeli chodzi o predkosc do jakiej moze sie rozpedzic auto na jakis tam oponkach to przed taka literka musi byc tez oznaczenie liczbowe np. 82T oznacza to ze auto na tych oponach nie powinno przekraczac 190 km/h

Cytat:
2005-01-09 20:49:00, kaczor25 pisze:
jezeli chodzi o predkosc do jakiej moze sie rozpedzic auto na jakis tam oponkach to przed taka literka musi byc tez oznaczenie liczbowe np. 82T oznacza to ze auto na tych oponach nie powinno przekraczac 190 km/h

tak jakby tu o mile chodzilo

-----------------
Tazz, Wilk

Cytat:
2005-01-09 20:45:51, Irekcity pisze:
To tesh cytat

Tym razem własne słowa.

82T....ale tylko T oznacza prędkość...bo 82 to już jest indeks nośności

Zgadza się. Indesk prędkości i nośności określany jest dodatkowym oznaczeniem jak np. wspomniane 82T.

Szczegóły jaka literka to jaka prędkości i jaka caferka jaka nośność można zobaczyć TUTAJ