MotoNews.pl

Wymiary śrub do felg stalowych - Omega B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Zostałem właśnie uświadomiony, że śruby, którymi mam przykręcone alufelgi nie będą pasować do felg stalowych no i czeka mnie zakup. Jakie są wymiary takiej standardowej śruby do felgi stalowej w Omedze B? Ile kosztują takie śruby?

Pozdrawiam,
Jacek

Jeśli są takie same jak do Omegi A (a prawdopodombie tak) to M12x1,5x22 - sztuka 3,5 zł podobno

Cytat:
2004-11-15 12:53:54, jacekn pisze:
Witam, Zostałem właśnie uświadomiony, że śruby, którymi mam przykręcone alufelgi nie będą pasować do felg stalowych no i czeka mnie zakup. Jakie są wymiary takiej standardowej śruby do felgi stalowej w Omedze B? Ile kosztują takie śruby? Pozdrawiam, Jacek

Zaraz zaraz.A jakie masz alu?? Oryginalne oplowskie czy nie?? Bo jeśli tak to śruby się nadają do stalówek.

Witam,

mnie w zeszłą sobotę założyli zimówki na felgach stalowych korzystając ze śrub, które miałem w alumach oryginalnych. Nawet się o to pytałem i wulkanizator mówił, że mogą być.

pozdro

Witam,

Tak, alufelgi mam oryginalne oplowskie (jak coś to są zdjęcia w moim profilu). Bedą pasować śruby od nich do oryginalnych felg stalowych od Omegi?

W pobliskim sklepie za jedną śrubkę zawolali 7PLN, zamurowało mnie na kilka sekund... 140PLN za komplet śrub to IMHO kosmiczna cena jak za 4 felgi zapłaciłem 180 złotych.

Pozdrawiam,
Jacek

Cytat:
2004-11-15 18:57:32, jacekn pisze:
Witam, Tak, alufelgi mam oryginalne oplowskie (jak coś to są zdjęcia w moim profilu). Bedą pasować śruby od nich do oryginalnych felg stalowych od Omegi?

Będą pasowały na bank ,co za znawca Ci tak powiedział,niezły z niego fachman

Cytat:
Będą pasowały na bank ,co za znawca Ci tak powiedział,niezły z niego fachman

zapewne handlujący śrubami

Jeśli temat jeszcze jest aktualny, to u mnie w A już 3 sezony jeżdżę na tych samych śrubach przy alusach i stalówkach.

a ja mam inne
do alu dluzsze ale nie powiem o ile.
W drugiej omie mam to samo, wiec jednak moze chlopak ma racje. sprawdzi przy wymianie, jezeli wulkanizator nie bedzie mial srub krotszych to go wtedy zmien.

ja również mam na stalowych felach śruby z felg alu i jest ok.

Witam ponownie,

Zrobiłem zdjęcie śruby - zdjęcie

jej długość całkowita to ponad 4,5cm a gwint jakies 2cm, nada się do felg stalowych?

Pozdrawiam,
Jacek

Się nada Mam identyczne.

Witam,

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, felgi już przykręcone tymi starymi śrubami, przejechałem kilkanaście km i kół nie zgubiłem

Pozdrawiam,
Jacek

Do Omegi A oraz B rozmiar śrub do felg alu to M12×1,5×33 60° jeżeli to może pomóc.
M12 to oczywiście średnica gwintu metrycznego w mm
1,5 to skok gwintu w mm
33 mm to długość śruby (niem.: Schaftlänge)
60 stopni to kąt nachylenia krawędzi centrującej łba.
Dokręcanie momentem 110 Nm
Nie powinny być oliwione ani smarowane.
JaC

Cytat:
Jeśli są takie same jak do Omegi A (a prawdopodombie tak) to M12x1,5x22 - sztuka 3,5 zł podobno

pasują na bank ....alusy mi zaje.... ale śruby zostały a fele mam teraz stalowe i co nie pasują?????

Felgo aluminiowe oczywiście dadzą się przykręcić srubami długości 22mm zamiast 33mm, tyle że te 11mm gwintu będzie mniej, a pechowiec urwie śruby i zgubi koło
JaC

Cytat:
pasują na bank ....alusy mi zaje.... ale śruby zostały a fele mam teraz stalowe i co nie pasują?????

td czytaj dwa razy!!! moje metale są przykręcone orginałami gm od alu

teoretycznie
jeśli śsruba ma fi 12 to max.wytrzymałość połączenia wystąpi po 10mmnakrręcenia gwintu
większa ilość zwoi jest już zbędna