Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2006-01-06 07:49:53 Jestem tu od niedawna, więc chciałbym powitać wszystkich.
Dwa tygodnie temu nabyłem drogą kupna Omegę B kombi i mam problem. Wymieniłem prawą końcówkę drążka - wyszło na przeglądzie, a pozatym nieźle biło. Po wymianie to samo. Przy bujaniu samochodu na przeglądzie nic szczególnego nie widać. Więc czytam posta o łączniku stablilizatora, wymieniam i rzeczywiście jest wybity. Charakterystyczne głuche stukanie ginie, natomiast pojawia się inne, szczególnie na kołach skręconych w lewo, lub gdy koło wpada i wyskakuje z dołka. Wachacze i gumy wydają się ok. Może ktoś z Was może mi wskazać kierunek dalszych poszukiwań. Mam jeszcze jedno podejrzane miejsce: górne mocowanie amortyzatora w kielichu. pzdr |
sss25 Opel Senator B Świdnica/Plymouth | 2006-01-06 10:20:42 jeżeli to sie dzieje przy skręconych kołach na maksa to wszystko ok walnij sie pod auto i zobacz konstrukcje wahacza i zwrotnicy |
![]() imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2006-01-06 10:24:38 Przy skręconych kołach jest bardziej wyczuwalne, natomiast podczas jazdy na wprost np. przy wjeżdżaniu na próg zwalniający słychać głuche walnięcie. Zauważyłem jeszcze po dłuższym postoju towarzyszące mu charakterystyczne skrzypnięcie. |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-01-06 11:53:43 Tuleje na wahaczach na bank. Miałem to samo, wymieniłem i po głuchych uderzeniach ani słychu. Na szarpakach było ślicznie, a jednak nie wszystko na nich wychodzi. Wsłuchaj się które to koło uderza i wymień obie tuleje na tym wahaczu. Albo w obu jak oba walą.
-------------------------------- OGIEŃ NA TŁOKI I..........!!! |
![]() imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2006-01-06 11:57:19 No właśnie na szarpakach wyglądają ok. Napewno stuka w prawym kole, więc wymienię tuleje - mam nadzieje że to one. Dzięki za info!
pzdr |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-01-06 12:08:14 Jak się dobrze przyjrzeć, to wahacz wciśnięty jest w dość wąskie szczeliny. I jeśli się guma rozbije, nie koniecznie pęknie, to przy takim mocnym podskoku koła, wahacz poprotu stuknie. Tak sobie to tłumaczę skoro szrpaki nie wykazały luzów. U mnie facet sprawdził i mówi, że jest OK. To ja go za frak, do auta, wyskoczyłem powoli na płyty betonowe i się zdziwił, ża to tak stuka. Wymiiłem tulejki i jakby ręką odjął! (KOMLET)
------------------------------- OGIEŃ NA TŁOKI I.........!!! |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2006-01-07 11:36:54 ja kiedyś tez przerabiałem ten temat u znajomego no i okazało sie że wybite były gumy amortyzatora + łozyska (same trudno dostac). PO wymianie wszystko wróciło do normy. |
![]() Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2006-01-07 13:11:42 Dokładnie to się nazywa "tuleja stalowo-gumowa wachacza" i po wymianie (2szt na wachacz, jedna duża druga mała) na pewno będzie cicho. |
![]() robert1x LOB SYMPATYK DAF Audi Wrocław | 2006-01-07 14:16:59
A ściąga ci auto przy hamowaniu,jeśli nie to nie tuleje |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2006-01-07 15:21:18
A ja się z tobą nie zgodzę , też tak myślałem ,bo stukało jak cholera przy wjeżdżaniu w dziurę , wymieniłem łożyska kolumny mc persona i dalej stuka , sprawdziłem na podnośniku ,łychą , na trzepakach , podczas chamowania i nic ,ale wymieniłem zapobiegawczo tuleje wachacza przedniego wszystkie i jaj ręką odjął . Omega b ma to do siebie ,że przy minimalnych pęknięciach gumy na tulechach wachacza będzie stukać i w żadnym innym aucie się z tym nie spotkałem . |
![]() kusy Czarna Bestia B Ostrołęka | 2006-01-09 14:36:20 U mnie też właśnie nie ściągało. Szedł jak po szynach. A jak asfalt gubił spod kół (polskie drogi) to stukało i to dośc dokuczliwie. I jak się dobrze przyjrzałem, to wahacze siedzą wciśnięte w dość wąskie szczeliny. I nie może być inaczej przy lekko powybijanych tulejach, żeby sobie na dołku nie stuknął.
--------------------------------- OGIEŃ NA TŁOKI I............!!! [ wiadomość edytowana przez: kusy dnia 2006-03-30 01:01:53 ] |
![]() imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2006-01-10 11:28:20
No właśnie nie ściąga, ale tłucze na nierównym. Szczególnie na ubitym śniegu dobrze to słychać. Wymienie tuleje i się okaże ![]() |
![]() imersion Omega B Sport Caravan Mińsk Maz | 2006-01-11 18:09:55 Wymieniłem obie tuleje w prawym wahaczu, no i rzeczywście jak reką odjął! Wreszcie nic nie stuka, nic nie puka ![]() Jeszcze raz dzięki za pomoc przy lokalizacji wadliwego elementu. pzdr |
michu808 Omega B Caravan Trzcianka | 2006-03-09 15:03:09 ciekawe czy taki łaczniki są warte zaiteresowania
Co Wy na to? Ponoc w całości są wykonane z metalu bez części plastikowych?? Lacznik w całości metalowy |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-03-09 17:00:10 czy łacznik za 120 pln czy za 20 pln i tak wytrzymuje na jeba... dziurach pół roku ![]() ![]() ![]() po szwabskich drogach na polskiej podróbie byśmy 5 lat jeżdzili |
![]() mario73 Opel Omega Radom | 2006-03-09 20:04:42 ja dokładnie takie jak pokazałeś michu808 w poście założyłem w czerwcu 2005 przejechałem 25 tkm narazie nic nie puka jest cicho.Ze swojej strony polecam. |