| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MaciekW Miłośnik FSO Fiat Doblo Częstochowa | 2003-04-21 22:08:40 Na poczatku zaznaczam ze nie interesuje mnie zdanie pana Macieja Wisn. na ten temat.
No a teraz do rzeczy Z uwagi na to ze nie mam o tym zielonego pojecia pytam czy da sie cos takiego dorobic do poldka ? |
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2003-04-21 23:43:12 u mnie jest blokada plytkowa okolo 60%. prosta konstrukcja ale ciezko to opisac. sa tam 4 satelity na dwoch osiach luzno zawieszone w obudowie i do koronek jest kilka plytek stalowych na wieloklinie zawieszonych, pomiedzy nie wsadzone sa plytki poruszajace sie z obudowa mechanizmu roznicowego. calosc dziala swietnie a auto niesamowicie wchodzi w zakrety. doslownie klei sie zakretow, warunkiem jest mocne wdepniecie w gaz i ewentualna kontra. nie zauwazylem zadnych efektow ubocznych(urywane polosie,jakies nadnaturalne zuzycie opon itp). raczaej tego sie nie da tak latwo zrobic. tzn wszystko sie da ale koszta beda ogromne. lepiej to kupic. juz za 2500zl mozna dostac uzywana, ale raczej ciezko. moja jest z lady. dorobilem obudowe pasujaca do mostu z poldka i wszystko dziala juz od dwoch lat bez problemu. no i oczywiscie poloski sa z lady. |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-04-22 10:22:45 A jaka masz skrzynke? W ktoryms tam WRC pisali, ze masz zalozyc klowke, ale chyba tego w koncu nie zrobiles? |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-04-22 11:21:07 Ja sie kiedyś zastanawiałem jak by to chodziłao jakby pomiedzy satelite a obudowe mechanizmy wsadzić małe sprzęgiełko. Dawno nie rozbierałem mechanizmu róż. poloneza i nie pamietam jak jest zburowany ale np. w skrzyni BA z PSA pomiedzy nimi jest teflonowe łożysko ślizgowe i własnie w tedy wpadłem na pomysł żeby zamiast niego wsadzić wykonany z materiału z którego wykonuje sie mokre sprzęgła. Spowodowało by to że mechanizm zadziała przy wiekrzej sile bkokującej jedno koło. ale sa i wady przedewszystkim niska trwałość oraz zmiana parametów w miare zużywania się.
|
Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2003-04-22 20:59:05 niestety mam tylko skrzynke z 131, w wresji abarth(duza skrzynka z pionowym sterowaniem), jest nie do zakatowania, troche halasu robi ale nie psuje sie wcale, naleza sie duze brawa jej konstruktorom(redukcje, wbijanie biegow bez sprzegla itp nie robi na niej najmniejszego wrazenia juz od dwoch lat |
KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2003-04-23 11:15:40 Sekwencja na prostych zebach to by bylo cos... Ja tam jak na razie zyje Mazowieckim. |
kasztan Polonez 1,5 SLE+lpg kraków, cieszyn | 2003-04-23 13:38:55 wydaje mi sie ze kieddys robili szpery do poloneza na polibudzie w Bielsku Bialej info i jakies schematy znalazlem w starej AUTO-tm |