| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Van-Dall Daewoo Espero 1.5 GL ... Kraków | 2005-02-17 15:51:19 dziwne
Może masz a nie wiesz |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2005-02-17 18:00:35
Zartoniś czy CO !!! jeśli kontrolujesz powietrze w oponach to kierownica chodzi przyjemnie bez wspomagania. Sprawa wygląda nastepująco ja kupiłem espero 1,5 pażdziernik 96 natomiast seryjne wspomaganie wprowadzili dopiero do grudnia !! tak więć jaśli ktoś niema to kupił model sprzed grudnia. Ja jeszcze mam Made in Korea Pozdrawiam Raffsa |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-02-17 18:37:04
JACO nie dramatyzuj, mam dokładnie taki sam samochód jak Raffsa, październik 1996, bez wspomagania (nawet kolor ten sam ) i jak wszystko jest jak nalezy to naprawde nie ma z tym problemów, nawet ktoś takiej postury jak ja (malutki jestem). Ale naprawde trzeba kontrolować cisnienie w oponach, zresztą to odrazu czuć ze masz za mało powietrza
A z polonezami róznymi miałem doczynienia i zawsze siły potrzebne w nich (choćby w niewiem jak dobrym stanie) były większe niz w esperaku. ----------------- czasem tu zaglądam |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-02-17 20:50:28 Jeszcze tylko jedna ważna rzecz o której zapomnieliście - w autach ze wspomaganiem jest inne przełożenie przekładni kierowniczej.
Ze wspomaganiem jest "krótsza" dźwignia, co powoduje, że ten sam ruch kierownicą powoduje większy skręt kół w aucie ze wspomaganiem niż w aucie bez. Dzięki temu w samochodzie bez wspomagania kierownica pracuje nieco lżej niż w aucie ze wspomaganiem przy wyłączonym silniku. Najlepiej sprawdzić to licząc obroty kierownicy od skrajnego lewego skrętu do skrajnego prawego. Ze wspomaganiem powinno być mniej obrotów. |
Todi3 Espero 1.5 16 V LPG Mielec | 2005-02-17 22:41:05 Ale i tak ze wspomaganiem czy bez najlepiej kręci się na lodzie !!! |
wolczan Toyota Avensis T22FL ... JELENIA GÓRA | 2005-02-19 13:45:19 niemem wspomagania ale jak bym zechcial miec to ile by mnie to szarpnelo po kieszeni?? |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-02-20 23:23:45 Jeśli dobrze poszukasz cały ukł. wspomagania kupisz za ok. 600 zł. Problem stanowi jednak "swap", gdyż niewielu mechaników lubi bawić się w przekładki elementów przekładni kierowniczej, a jeśli nawet to sporo sobie za to liczą.
Pozdrawiam - SpeedR |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2005-02-21 18:21:03
Jak ktoś ma to kupiłbym coś takiego !!!!. Raffsa |