| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-12-06 08:57:43 p1. Polecam TEN wątek.
Najlepiej nie gasić silnika (o ile to mozliwe Lub (ja tak robię) jeżli muszę zgasić silnik zaraz po odpaleniu, to przełanczam na Pb i wtedy dopiero gaszę. A póżniej odpalam bezproblemowo, przygazówka i znów gassss. p2. Mi tylko raz zapaliła się ta kontrolka i dokładnie ten sam błąd. Ale póżniej (odpukać) już nic nie świeciło i tak jest do dnia dzisiejszego. Dodam, że jechałem wtedy z dziadkami i przez 15km miałem stałą prędkość 80km. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-12-06 09:22:03
I tego Tobie, sobie i wszystkim życzę.... |
marek185a espero Łódź | 2005-01-10 12:00:28 Przy zimnym silniku a przeważnie przy mrozie tak się będzie działo.
Zalewa się silnik aby odpalić gaz do dechy i kręcić. |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2005-01-10 12:14:55 Wg. mnie jazda na zimnym silniku przy zasilaniu gazem może spowowdować zamrożenie parownika a co za tym idzie brak zasilania i problemy z rozruchem... tylko dlatego nie zaleca się odpalać samochodu na gazie, który do poprawnego działania potrzebuje odpowiedniej temeperatury 9 bodajże 15st C)...
|
Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2005-01-10 13:34:15 stan28, generalnie wedle mojego doświadczenia w tym kierunku, to w zimniejsze dni winno się odpalać na PB i jechać nim do momentu kiedy wskazówka temperatury podniesie się choćby do pierwszego poziomu, wówczas mając pewność, że silnik już jest nieco cieplejszy przełaczyć go na LPG. Masz wtedy pewnośc, że auto Ci niezgaśnie. Poza tym średnio przyjemnie jest pchać (czytaj JA-Kiniusia) wóz ze skrzyżowania ważący nieco ponad tonęna pobocze. A potem kręci się silnikiem ze 10 lub 15 minut zanim zaskoczy. Co się zaś tyczy kontroli zapalającego się silnika, to niestety ów problem występuje u większości instalacji gazowych.(przynajmniej to zaobserwowałam w esperakach). Mam podobny problem, wielokrotnie kompuret był resetowany i kłopot się powtarza. Szczególnie wtedy kiedy auto się porządnie zagrzeje lub kiedy go nieco przyszpilę na obrotach i gwałtownej jeździe. |
Pilot GAZOESPERO Gdańsk | 2005-01-11 13:29:50 To wszystko zależy czy założysz instalke za 1800zł czy za 4000 |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2005-01-11 14:10:01 A ja ostatnio zuważyłem cuś dziwnego u siebie. Nie mam niby przełączania na czujnik temperatury, a wyłącznie na obroty (tak mi powiedzieli w zakładzie), ale jak autko wyjątkowo postoi po chmurką w niskich temperaturach (w granicach 0, czy na minusie), to nawet jak przypadkiem przycisnę na gaz od razu po odpaleniu nie przełącza się z Pb, pomimo, że znacznie przekraczam obroty przy których powinien przełączyć. Musi chwilę pochodzić. |
gisk Espero 1.8 CD Zamość Warszawa | 2005-01-11 14:29:19 Temperatura przy jakiej przełączany jest silnik z benzyny na gaz ma kolosalne znaczenie, o tym wzasadzie wiemy wszyscy, więc rozsądek nakazuje zapalać na benzynie przejechac 1-2 kilometry na PB. Wydłuza to życie parownika i silnika chyba tez... Nie ma zadnych problemów z zapalaniem itd. Ja na swoim parowniku przejechałem juz 142kkm i nie narzekam (norma spalin jest przekroczona ale co tam..) |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-01-11 18:33:45
Z pewnością zgodzę się ze zdaniem, że wszystko zależy od jakości montażu. Z drugiej strony, każde auto mające instalację, gdzie GASSS wypełnia połowę objętości dolotu i jest doń doprowadzony rurką napawa mnie przerażeniem Co innego w przypadku PRAWDZIWEJ instalacji, gdzie paliwo (tu LPG) jest doprowadzone przewodami w stalowym oplocie do wtryskiwaczy i podawane bezpośrednio przed zawór dolotowy. Generalnie jeśli LPG w aucie z wtryskiem to MINIMUM. trzecia generacja (wtrysk ciągły) z dozatorem i rozdzielnikiem. Pozdrawiam - SpeedR |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-01-11 23:42:04 speedr a powiedz ile znasz przypadkow wybuchu instalcji gazowej 2 generacji?? 1,2..5?? na 5mln samochodow
ja musze przyznac ze..zupelnie mnie nie obchodzi ile wytrzymaja mi membrany..odpalam..2tys obrotow i jazda..wiem wiem..szybciej sie zuzyje |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-01-12 19:15:13
Hmm, osobiście... żadnego Do głosu doszedł mój zmysł estetyczny. Tak na poważnie nigdy nie interesowałem się dogłębnie ststystykami wypadkowości, których przyczyną była wadliwie funkcjonująca instalacja LPG. Po prostu, jako że ostatnimi czasy mam dużą styczność zarówno z samymi instalacjami jak też z laboratorium ITS- u, zajmującym się badaniem ww. podzespołów zacząłem baczniej zwracać uwagę na fizyko - mechaniczne skutki ingerencji w układ zasilania silnika. Nie omieszkam podzielić się swoimi spostrzeżeniami na jakimś zlociku Pozdrawiam - SpeedR |