Problem ze sprzęgłem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co to może byc kiedy rano wsiadam do auta wciskam sprzęglo i niemoge wrzucić biegu a gdy go mocniej wciskam to auto próbuje ruszyć na wcisniętym sprzęgle a gdy już raz jakiś bieg wskoczy to za drugim razem wszystko chodzi poprawnie bez problemu tylko ten pierwszy raz po nocy kiedy jest zimny,czy to może być zużyta tarcza sprzęgłowa?

A kiedy ostatni raz wymieniałeś olej w skrzyni biegów?

Cytat:
2005-01-04 10:00:23, zyggy pisze:
A kiedy ostatni raz wymieniałeś olej w skrzyni biegów?

a czy ten olej nalezy w ogole wymieniac?? jesli tak to czy jest mozliwosc sprawdzenia jego poziomu w skrzyni?

Mam identyczne niedomagania sprzęgła jak opisałeś i mogę jedynie podpowiedzieć, że to chyba nie powód oleju w skrzyni biegów bo ja niedawno olej zmieniałem a usterka bez zmian.
Sam chętnie poczekam, aż ktos na forum udzieli nam trafnej podpowiedzi co to może być.
Pozdrowiam użytkowników forum.

Jesli nie olej w skrzyni, to hydraulika sprzęgła. Należy udać się do warsztatu.

ja obstawiam na silownik sprzegla!! wydatek ok. 70 PLN, tepiej to niz 550 kompletne sprzeglo tarcza z dociskiem - ostatnio wszystkie wyzej wymienione elementy zmuszeni bylismy kupic i wymieniec, ale i tak juz synchronizatory dostaly po d ... pupie

Olej wymieniłem gdzieś półtora roku temu a poza tym ostatnio zaglądałem na poziom i wszystko gra jest stan i olej wygląda jak bym niedawno zmieniał nawet koloru nie zmienił.A z tym synchronizatorem to musze ci powiedzieć żę mnie troche wystraszyłeś jutro przejże cały układ chydrauliczny sprzęgła wymienie płyn bo niebył kilka lat wymieniany i wszystko odpowietrze.A jak nic to nieda to wtedy tylko zostaje wyjęcie skrzyni i sprawdzenie zespołu dociskowego.A tak mi sie w tą pogode tego niechce robić.Pozdrawiam i dzięki za rady.

Maras...a jaki olej masz w skrzyni?
Tak się zastanawiam czy on poprostu nie jest za gęsty...wiele beemek jeździ na ATF-ie (tak, tak - manualne skrzynie są napełniane olejem do skrzyń automatycznych) - może w tym tkwi przyczyna trudności we wrzuceniu biegów "na zimno" po nocy ?

Pozdrawiam

Tomasz

Dziś wymieniłem płyn hamulcowy na nowy w całym układzie równierz w siłowniku od sprzęgła i tu mi się urodził nowy problem wydaje mi się że pedał od sprzęgła ma za duży luz i nie bardzo wiem jak się z tym uporać?

Zakładając, że poprawnie odpowietrzyłeś układ napisz mniej więcej w jakiej odległości pedału sprzęgła od podłogi bierze sprzęgło. Bo może to kwestia regulacji położenia pedału.

Maras440 napisz czy wymiana płynu hamulcowego pomogła w problemie wrzucania biegów na zimno po postoju w nocy.

Zrobiłem to wreszcie i jest ok wypusciłem tą bryje z siłownika zalałem nowy płyn dobrze odpowietrzełem wymieniłem olej w skrzyni,to chyba było przez to że był zadyży luz na pedale i niewciskało sprzęgła do końca i był problem z wbiciem biegu.

Ja również wymieniłem płyn ham. i mam obawy czy sprzęgło nie bierze teraz zbyt nisko. Czy to normalne po wymianie płynu?