| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-08-09 09:33:24 Monitoruje rynek aut i okazalo sie, ze np. Passat B5 (w nowej budzie) TDi 98'rok jest w przystepnej cenie. Mialem poprzednio VW Passata (poprzedni model - ten taki fajny wagon B3) i bylem zadowolony. Ale poczytalem opinie uzytkownikow i sie okazalo, ze strasznie pada w nich zawieszenie (w tych nowych) i ogolnie sporo drobnych ustrek. Ogolnie spory zawod, ludzie twierdza: nigdy wiecej VW.
Zarzucilem pytanie na forum VW ze ludzie sa zawiedzeni, wiec jak to jest i co mi napisali to szok: "Zawiedzeni?? Bo ludziom się wydaje że ciągle robią samochody bezawaryjne... Niestety teraz producenci kalkulują - trzeba na częściach zarobić. I tyle w temacie. Myślę że porównując B5 do np. mojego Golfa, B5 wypada bardzo dobrze jeśli chodzi o awaryjność." Nie, no to jest wypowiedz fana VW!!! Jestem w szoku, moja odpowiedz na to i link do watku: Pancernwagen [ wiadomość edytowana przez: Rysiu dnia 2004-08-09 09:35:15 ] |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-08-09 11:03:52 Wiesz, przeczytalem chyba prawie wszystkie opinie i o Passacie i o Octavii i mialem wrzenie, ze Octavia jest prawie wolna od powazanych wad, tylko zawieszenie jest za niskie i latwo polamac dolna oslone pod silnikiem. Nic wiecej. A w Passacie zawieszenie jest jakies wielowahaczowe z aluminiowym wahaczem i ten wahacz peka. Po zimie zawieszenie do wymiany.
Nie odnioslem wrazenia ze w Octavce jest gorzej. Ogolne wrazenie to ze uzytkownicy Octavii sa zadowoleni (przyzwoita jakosc za male pieniadze) a Passatow wkur.....ni, ze lipa jakosc za duuuze pieniadze.... |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-08-09 11:23:18 To mają pecha Ale serio. Zanjomy z serwisu mówił mi że najczęsciej ten wahacz leci w Octavii (mówimy o tej poprzedniej) a że Passat i Golf są już lepsze na nasze drogi. Wiesz, weź ściągnij Carine/Corone, zrób blacharke, tapicerke, aluski a na końcu nowy lakier i bedziesz miał mniej zmartwień niz z tymi wspaniałymi nowymi wozami Pozdrawiam |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-08-09 12:06:51
Mysle ze tak zrobie. Japonia rules.... Mnie tylko TDi ciagnelo, ale nie mam jak Toyota... [ wiadomość edytowana przez: Rysiu dnia 2004-08-09 12:07:25 ] |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-08-09 12:29:28 Jaki tam szok? Mnie to zupełnie nie dziwi. Jedyne pocieszenie że do panzerwagenów części są dość tanie, szroty blisko, a na przeglądy można spokojnie jeździć do Skody i mniej płacić za robociznę i części Co do Octavii (Golfa karosowanego Skodą, lub jak wolą Czesi Audi karosowanego Skodą) - w dzisiejszym AŚ jest artykuł o skodzie Octavii 1996-2004. Rysiu, pewnie nie masz dostęu do prasy, więc tylko poliż przez szybkę w tym linku Prezentacja modelu: Skoda Octavia [od 1996 r.] |
Lwiecz01 TOYOTA DRIVER Lexus LS400 '99 VVTi Kielce/Warszawa | 2004-08-09 14:10:57 No słuchajcie, a jak ostatnio kumpel mi powiedział jakie są ceny orginalnych części do Citroena Xsary, to mnie wmurowało - jak do poloneza !! |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-08-09 14:57:14 Niestety, mimo że Toyka traci na jakości z powodu europejskich części, to za te własnie "lokalne" części trzeba słono płacić. |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-08-10 11:02:49 No właśnie. Co za cholerstwo ... taka polityka po prostu. Na cła, transport itd itp już zwalić nie można...
Kurcze, jakby ceny części były takie jak do poldka albo no dobra - 2 razy wyższe, to by było coś. Życie byłoby piękne ... wszystko oryginały, umierające złodziejstwo ... ale sie rozmarzyłem Pozdrawiam |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-08-10 11:11:43
Wolne żarty? Az tak tanio? Ale Citrus to ponoc kaplica, szczegolnie C5. CHoc faktycznie kumpel mial Xsare i se chwalil. Sprzedal bo dostal sluzbówke. Ale nie ma co, japnończyki rules. MNie zszkowoalo, ze koledzy z forum VW mowia, ze jeden gorszy od drugiego i sa... fanami VW... [ wiadomość edytowana przez: Rysiu dnia 2004-08-10 11:13:32 ] |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2004-08-10 11:43:33 W C5 to ponoć elektronika nie wyrabia - nie lubią dużych przeciążeń góra<=>dół Zreszta nie tylko w C5 ... znajomy ma juz nawet nie pamietam co to, jakies bx, ax czy co tam. W każdym razie jak wrzuca V-ty bieg to mu sie popielniczka otiwera Pzdr |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-08-10 11:46:19
Ale jajaz ta popielniczka!!! Do tego cytryna zawsze mialy problemy ze swoim zwieszeniem hydraulicznym, ze cieknie. A jak zacznie ciec - to nawet serwis ie potrafi tego opanowac... |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-08-10 12:11:31 Tanie części to jeszcze nie wszystko. Kilka lat temu Daewoo dawało 3 lata gwarancji i bezpłatnego serwisu, tylko co to za frajda siedzieć co tydzień w serwisie, nawet jeżeli części są tanie lub za darmo.
Myślę, że z uwagi na mniejszą usterkowość japończyków, ich wyższe ceny nie maja znaczenia przy kilkuletniej eksploatacji i summa summarum koszt wychodzi podobny jak w innych markach. |
WilK Black Magic Prowansja | 2004-08-10 19:19:53 No cóż... Wageny są jak widać nur fur Deutsche...
Jackal, a z tym Daewoo nie przesadzajmy. Nawet Koreańcom wychodzą "buble" - mam takie od 7 lat i się nie psuje, nie rdzewieje, ogólnie rzecz mówiąc wyłącznie eksploatacja |
Bartek72 Trabant SLXi Turbo GTi Ladek Zdroj | 2004-08-13 15:36:59
Potwierdzam - moj szef ma C5 kombi od niecalych dwoch lat - pompa wspomagania, skrzynia (drugi bieg), otwierajaca sie tylna szyba (ta z wycieraczka - do wymiany). Zauwazylem tez odstajace na koncach zewnetrzne listwy przyszybowe (ale obciach). Teraz zamienil na Lagune 1.6dCi - zobaczymy jak bedzie... |
Bartek72 Trabant SLXi Turbo GTi Ladek Zdroj | 2004-08-13 15:38:45
Oczywiscie 1.9 dCi chcialem powiedziec. |
Jackal TOYOTA DRIVER Avensis T25 Wagon Warszawa | 2004-08-13 15:47:11 Zobaczymy.
Aż dziw, że Citroen ma takie wpadki i niedoróbki. |
Rysiu TOYOTA DRIVER Toyota Corolla Wawa | 2004-08-13 23:20:25
Pewnie lepiej, zobaczymy, ale chyba "zmienil Ziemowit siekierke na ZBOWID" |
WilK Black Magic Prowansja | 2004-08-18 22:42:05 A ja tak OT, ale Panzerwageny skończyli robić w maju 1945 |
Golden_Flyer TOYOTA DRIVER BMW 116 Gdańsk | 2004-08-19 08:48:11
To były PanzerKampfWageny |