Pomocy!! co mam 2103 czy 2106 ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wiem ze to dziwnie wyglada ale juz nie wiem czym sie poruszam w dowodzoie rejstracyjnym mojego dziadka jest wbite 2103 w sklepie spec daje glowe ze to 2106 jesli ktos wie prosze o pomoc bo nie wiem jakie czesci zamawiac do jakiego modelu pozdrawiam chce kupic tyla szyba internetowo i nie wiem jaka wazne jak mozeciewejdzice na liste oczekujacych i zobaczcie moze tak poznacie z biegu co mam za auto ba nawet serio nie wiem jak mam byc zgloszony di klubu jako 2103 czy 2106 prosze o pomoc

Witam
Sadzać ze zdjęc w profilu jest to 2106, świadczy o tym maskownica przednia, zderzak, boczne kierunkowskazy, najistotniejsze róznice sa w częsci tylniej, ale tego na zdjęciach z profilu nie widac, możliwe zreztą ze kiedyś była to 2103, ale wwym elementy zostały wymienione np. w czasie remontu
w samym dowodzie moze być błąd, mógl się kiedys ktoś zasugerować typem silnika, który jesli ma pojemnośc 1500ccm, to jest własnie typu 2103 (silnik oczywiscie )

DZIEKS ALE JESLI WYSLE CI FOTKI BO MAM CYFRE CO BEDZE CIE INTERESOWALO CZY KABINA TEZ CZY TYLKO Z TYLU FOTU PR9OSZE ODPISZ BO MI GLUPIO NIE WIEM CZYM SIE PORUSZAM JUTRO ZROBIE FOTY BO CYFRE POZYCZYLEM I CI WYSLE A CZY JKAIES OZNACZENIE W NR NADWOZIA NIE SWIADCZY O MODELU? NA DOCISKU KTORY WYMIENIAEM BYAO COS 21060 COS TAM..NIE WIEM NA CO ZWROCIC UWAGE POZDRAWIAM

Mysle, ze fotka tylu by rozstrzygnela sprawe z duzym prawdopodobienstwem.

no zderzaki i blotniki to 2106

pokaz tyl i wnetrze.

z przodu - 2106, jak nic, ale, rzeczywiście, jakiejś zdjątko tyłu by siem przydało

Jeśli masz w dowodzie 2103 to masz 2103
Ale raczej mało prawdopodobne, ze w 1981 sprzedali dziadkowi 2103...Możliwe natomiast, że wymienił karoserię? W Bydgoszczy jeździ Mopej na 2106, która ma karoserię od ...2107.

Na tej trzeciej fotce (z boku ) widac ,że błotniki mają wyraźnie inny kolor niż drzwi - możliwe więc ,że były wymienioe na te z 2106 i stąd problemy z rozpoznaniem modelu. A masz światła awaryjne ?????

sprawdź numer karoserii. teoretycznie powinien być w nim zawarty numer modelu.

Cytat:
2004-12-26 17:01:50, Grzegorz2107 pisze:
Ale raczej mało prawdopodobne, ze w 1981 sprzedali dziadkowi 2103...

Dlaczego mało prawdopodobne? 2103 robili do 1984 roku, więc jest to możliwe

I tu po raz kolejny mamy przypadek taki jak w większości 2106 z roku 1981 i wcześniejszego. Ja mam tutaj dwie teorie, poparte różnymi wyszukanymi tu i ówdzie infermacjami. Po pierwsze wydaje mi się że po prostu w tamtych latach polskie Wydziały Komunikacji nie rozróżniały tego że 2106 jest odrębnym modelem (zresztą dalej wiele osób je myli) i po prostu wpisywali przy pierwszej rejestracji dalej model 2103. Po drugie (i według mnie to najbardziej prawdopodobne) niewykluczone jest też że Rosjanie abu uniknąć problemów z uzyskiwaniem homologacji na nowy model po prostu olali to i wysyłali do Polski 2106 z papierami wystawionymi na 2103. Dodatkowo też niewykluczone jest że ostatnie auta z serii 2103 były mocno zunifikowane z serią 2106. Na potwierdzenie tych dwu ostatnich teorii mogę powiedzieć że nigdy w życiu nie widziałem jeszcze Łady 2103 w "czystej formie" z rocznika po 1979 r
Tak więc w efekcie proponuje nie sugerowac się wpisami w dowodach rejestracyjnych.
Pozdrawiam
Andrzej

A tak wogóle co do tyłu, to po co się fatygować z robieniem zdjęcia?
Wystarczy zapytać. Więc, jak wygląda pas tylni? Taki jak w Nivie z lat 77-93, czy mniej więcej tak jak w Dużym Fiacie?

Cytat:
2004-12-26 20:01:47, andrzej_krakow pisze:
I tu po raz kolejny mamy przypadek taki jak w większości 2106 z roku 1981 i wcześniejszego. Ja mam tutaj dwie teorie, poparte różnymi wyszukanymi tu i ówdzie infermacjami. Po pierwsze wydaje mi się że po prostu w tamtych latach polskie Wydziały Komunikacji nie rozróżniały tego że 2106 jest odrębnym modelem (zresztą dalej wiele osób je myli) i po prostu wpisywali przy pierwszej rejestracji dalej model 2103. Po drugie (i według mnie to najbardziej prawdopodobne) niewykluczone jest też że Rosjanie abu uniknąć problemów z uzyskiwaniem homologacji na nowy model po prostu olali to i wysyłali do Polski 2106 z papierami wystawionymi na 2103. Dodatkowo też niewykluczone jest że ostatnie auta z serii 2103 były mocno zunifikowane z serią 2106. Na potwierdzenie tych dwu ostatnich teorii mogę powiedzieć że nigdy w życiu nie widziałem jeszcze Łady 2103 w "czystej formie" z rocznika po 1979 r Tak więc w efekcie proponuje nie sugerowac się wpisami w dowodach rejestracyjnych. Pozdrawiam Andrzej

Andrzej, a czy nie funkcjonowała też w dowodach nazwa "Lada 1500"? Bo wiem, że to była nazwa eksportowa dla 2103/2106 i ja myślałem, że u nas nie wbijali w dowód nazwy "2103/2106" tylko właśnie "Lada 1500", bez względu na to która z nich to była.

Ja tez nie proponuje tego zwlaszcza ze ja mam np. wpisane WAZ 1500 - a mam 2107 i nic pani w wydziale komunikacji nei dalo sie wytlumaczyc.

Moja to na pewnie trójka - ale przecież tez mam błotniki z przodu nie oryginalne tylko z 2106. Ale ....ostatnio mój znajomy z Ukrainy zrobił mi wielką niespodziankę i przywiózł na swięta najlepszy prezent o jakim mogłem marzyć ( no może nie tak całkiem prezent bo musiałem oczywiście za niego zapłacić) ale...mam już nowy , oryginalny lewy przedni błotnik do TRÓJKI z otworami na stare migacze !!!!!!!
A teraz ciekawiostka związana z innym tematem czyli - cena częsci na Ukrainie - błotnik do 2103 kosztuje 40$ a do 2106- tylko 15 $. I niestety błotników do trójki na codzień nie nie sprzedają

Cytat:
2004-12-26 20:26:57, Krzysztof-Fleszer pisze:
Ja tez nie proponuje tego zwlaszcza ze ja mam np. wpisane WAZ 1500 - a mam 2107 i nic pani w wydziale komunikacji nei dalo sie wytlumaczyc.

U mnie w dowodzie jest ciekawie: WAZ LADA 1300 21072

Cytat:
2004-12-26 22:09:01, kgs pisze:
U mnie w dowodzie jest ciekawie: WAZ LADA 1300 21072

No ale prawidłowo, bo 2107 1300 to właśnie 21072.

drogi andzrzeju to sie zdziwisz bo moja lada rocznik 1981 i to jest 2103!!!!!!!

no wlasnie ciagle wyslame ze mialem klasyka 2103 bo tak pisalo w dowodzie a ostatnio jak robilem osiwetlenie zegarow zauwazylem ze jest wybity numer 2106 dlaczego tak jest o co chodzi!

[ wiadomość edytowana przez: szariczek dnia 2005-01-01 19:14:25 ]

hej mam juz zdjcia i filmik poza tym nr nadwozia zaczyna sie 2106... a nr sinlika 2103...
prosze o wazse maile to powysylam to zobaczycie co to za typ
postaram sie tez cos wrzucic na forum
ale nie mam ftp bo mi admin zablokowal i raczej bede tylko wysylal.. aha i jeszcze zmienlem foty w profilu mozna obakac

[ wiadomość edytowana przez: bieszczadnik dnia 2005-01-16 15:19:20 ]

[ wiadomość edytowana przez: bieszczadnik dnia 2005-01-16 15:29:10 ]