Nowe dowody rej.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Zaglądam na tą stronkę już od jakiegoś czasu i pomyślałem, że warto przyłączyć się do takiego fanego grona ludzi lubiących Essiego.

Nie wiem czy ten temat był już poruszany, ale niedawno wyrobiłem sobie nowy dowód rejestracyjny i nie znalazłem tam żadnych danych odnośnie numeru silnika oraz koloru nadwozia. Czyżby to znaczało, że można sobie przemalować samochód i zmienić silnik bez żadnych papierów ??

W dowodzie tych danych nie ma ,ale w wydziale komunikacji wszystko jest i nie jestem pewny ale w karcie pojazdu takze.

W karcie pojazdu może i jest, ale mój wozik jest na tyle stary, że nie posiada takowej.

Cytat:
2005-01-13 13:38:27, Seba pisze:
W dowodzie tych danych nie ma ,ale w wydziale komunikacji wszystko jest i nie jestem pewny ale w karcie pojazdu takze.

A ja nie mam ani karty pojazdu ani numerow silnika
chodzi o dostosowanie prawa polskiego do unijnego...

Silnik jest juz traktowany u nas (tj.polsce) jako zwykla czesc zamienna, wiec dlatego nie masz numerow.

W dowodzie nie wpisują nr silnika - ale spróbuj zarejestrować samochód bez takowego numeru )))Jeszcze nie słyszałem o tym, żeby ktoś przeszedł rejestracje bez numeru silnika - jak nie ma to trzeba nabić. I kasa leci )

Cytat:
2005-01-13 20:47:41, Karlitto pisze:
W dowodzie nie wpisują nr silnika - ale spróbuj zarejestrować samochód bez takowego numeru )))Jeszcze nie słyszałem o tym, żeby ktoś przeszedł rejestracje bez numeru silnika - jak nie ma to trzeba nabić. I kasa leci )

No to teraz usłyszysz jak rejestrowałem essika 4 lata temu po przywiezieniu z niemcowa na przeglądzie pan nie mógł znaleźć numerów silnika napisał "nienumerowany" i pani w urzędzie grzecznie przepisała to do dowudu rej. bez żadnego ale

4 lata temu !!!! ale przepisy sie zmieniły bodajże od 1 października 2004 r. -nie ma nr silnika trzeba udać się do Rzeczoznawcy, który to potwierdzi a później do nabicia - przynajmniej tak sie dzieje w Wydz. Komunikacji W Gorzowie

Niedawno rejestrowałem essiego i numer silnika był potrzebny do jego rejestracji. Jest on wpisany do karty pojazdu. Co prawda jego odczytanie sprawiło trochę kłopotu ale jakos się udało. Co ciekawe to numer silnika składa się z 7 ostatnich znaków numeru nadwozia.

Cytat:
2005-01-13 23:33:06, andim pisze:
Niedawno rejestrowałem essiego i numer silnika był potrzebny do jego rejestracji. Jest on wpisany do karty pojazdu. Co prawda jego odczytanie sprawiło trochę kłopotu ale jakos się udało. Co ciekawe to numer silnika składa się z 7 ostatnich znaków numeru nadwozia.

Prawde gada 7 ostatnich znaków
chyba ze silniczek juz zmieniany no to nie pokrywaja sie numery
Pozdrawiam