Padł wałek rozrządu...czy mam szansę...?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!Pękł mi wałek rozrządu w silniku 1.6 16V DOHC. Wałek już mam ale mam pytanie. jaka jest szansa że pod częścią wałka która się urwała tłoki, zawory i reszta nie będą uszkodzone?chyba raczej nie ma na to szans... I jeszcze jedno. Czy muszę wymienić też pasek rozrządu? zmieniałem do około 1000km temu, ale obawiam się że mógł sie uszkodzić podczas pęknięcia wałka...z góry dzięki za pomoc!

Jeżeli twój silnik jest kolizyjny to najprawdopodobniej zawory zostały podgięte.Jeżeli chcesz możesz założyć wałek i rozrząd, sprawdzić czy podczas kręcenia wałem( za pomocą klucza) nie ma dużych oporów i dziwnych odgłosów. Później możesz sprawdzić kompresję.

Ps. jak złamałeś ten wałek???????????????????????
Ciekawe jaka była przyczyna, od tego może dużo zależeć.

Silnik jest kolizyjny, wiec przykro mi bardzo.

Wszystko zalezy od predkosci obrotowej jaka miales w czasie pekniecia - napewno pogiely sie zawory, dostal tlok, mozliwe, ze glowica sie troche pokrzywila. Ale spox, zrobisz remont (albo drugi silnik) i bedzie oki. Powodzenia

A walki w Fordach niestety pekaja, mnie w 1.6 CVH tez pekl.

WSZYSTKO ZALEŻY OD TEGO JAK PĘKŁ TEN WAŁEK.........czy się rozleciał czy tylko delikatnie się zarysował.....no i kiedy się zorientowałeś ;(

Cytat:
2005-01-12 22:37:13, toradek pisze:
A walki w Fordach niestety pekaja, mnie w 1.6 CVH tez pekl.

LOL no to niezła atrakcje maja Essiny dla kierowców .
Z tego co wiem to 1.6 CVH jest naszczeście bezkolizyjny.

Słyszałem tez że oryginalny wałek jest utwardzany na grubośc ok 1mm a zamiennik na 2mm wiec mechaniory mi radza jak bede kupowac kiedys wałek zeby zapodac zamiennik.

witka,jak bys potrzebowal to mam cala glowice z walkami zaworami do sprzedania za smieszna kaske.pozdrawiam

CVH 1.3 i 1.6 sa bezkolizyjne.

No witam wszystkich!! Wałek pękł mi podczas jazdy na 4 biegu, 2000obr/min. Zorientowałem się od razu że to coś z silnikiem, dotoczyłem się tylko na pobocze i zgasiłem silnik. Potem mnie scholowali. Ale na szczęście to już historia. Naprawiony Fordzik stoi przed domem Kupiłem wałek, po sprawdzeniu kompresji wszyło że wszystko ok. Po złożeniu wszystiego do kupy autko chodzi bez zarzutu (jak na razie )
Wałki rozrządu, niech moc będzie z wami!!

No to miales farta Dobrze, ze sie tak skonczylo

Ech te wałki, dosłownie kreca wała

ana powaznie to gratulacje że wszystko dobrze sie skonczyło.