[126]Problem ze skrzynia/3-4 wchodzi tylko na ciepłym oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Pewien Prtoblem ze skrzynia Biegów w moim Malcu A wiec gdy wchodze rano do samochodu a silnik jest zimny brak 3 i 4 biegu dopiero po przejechaniu 1,2 km biegi znów zaczynaja pracowac normalnie.Nie wiem w czym problem.Moze wam tez zdazyła sie taka usterka Pomózcie!!!

[ wiadomość edytowana przez: widynek dnia 2005-01-12 19:35:35 ]
[ powód edycji: Mało dokładny tytuł, bez oznaczenia modelu ]

chyba musisz mieć mega stary olej w tej skrzyni.......

No w gruncie rzeczy to Armata ma rację;] Skoro wszystko działa ostatecznie i nie zgrzyta to jest to kwesta albo regulacji albo ilości i jakości oleju;]

To u mnie pewnie kwestia regulacji bo III-ka wchodzi tylko po uprzednim lekkim cofnięciu z luzu w strone IV-ki (nie trzeba zapinać, wystarczy ze wejdzie w odpowiednie prowadzenie), a i to nie zawsze się udaje. Czasem jest tak, że III i IV-ka w ogóle nie chcą wchodzić i dopiero po zatrzymaniu i zapięciu III-ki na postoju można to potem zrobić w czasie jazdy - żadne magiczne metody typu podwójne wysprzęglanie z międzygazem (czasem minimalnie pomoże) nie dają rady. Oczywiście gdyby tylko nie wchodziła III-ka to by było za pięknie - w obu powyższych przypadkach gdy nie wejdzie IV-ka (po dwójce ) to zapina się II-ka, a jak trójka nie trafi to łatwo się domyśleć, że nie wchodzi nic bo przeraźliwy zgrzyt powoduje odruch bezwarunkowy cofnięcia ręki .
Dużo jest roboty żeby się dobrać do tego mechanizmu? Ciężko to wyregulować?

Qrde, we wszystkich Kantach biegi wchodzą mi jak marzenie, nawet w Poldonowej skrzyni - jednak nie ma to jak drążek prosto ze skrzyni...

u mnie w poprzednia zime bylo podobnie-jak dopiero co odpalilem to musialem zwiekszac oborty zeby biegl ladnie wszedl a jak sie rozgrzal pozniej to juz wchodzily normalnie-wymienilem lizak i juz bylo lepiej ale wydaje mi sie ze u ciebie tak jak chlopaki mowia bedzie to olej

race kiedy ostatani raz zagladales do lizaka???

Lizaka ostatnio w supermarkecie przy kasie kupiłem .
Ja dwa razy w życiu chyba tylko skrzynie z Malarii wywalałem i to by ło daaawno. Ostatnio jak sprzęgło wymieniałem to silnik wyciągnąłem tylko . Proszę bardziej obrazowo, bo sie obraże .
Wypadałoby żeby z napędem już wszystko grało - sprzęgło nowe jest bo stare się poddało:

więc może przy skrzyni też by trza conieco wymienić? Czy styknie tylko sama regulacja??

Rejs;] Jesteś wybitny widzę;]

Dzioeki chłopaka jak wymienie olej to dam znac czy to jest to !!!

ja wymieniłem olej w skrzyni i brzęczy o wieeele mniej ale jednak jeszcze troche....co może być przyczyną?poduszki???

A ja zajrzałem w końcu do lizaka, skręciłem śruby i nie mogę się teraz przyzwyczaić że tak ładnie biegi się zapinają . Oczywiście musiała sie poddać teraz stacyjka - mam nadzieje ze od Zośki przypasi bez problema...

ja terz mam poobny problem(znaczy mi to nie przeszkadza ale jest cos takiego )na zimnej skrzyni gdy samochud jedzie nawet po woli nie da sie wzucic pierwwszego biegu (znaczy da sie ale trzeba uzyc siły czego nie lubie robic..

ps. Race_D jak Tys to zrobił zeby ze "słoneczna" zostały tylko kawałki, pierwszy raz w zyciu widze docisk w takim stanie, a widziałem juz wiele

tylko nielejcie hipolu bo to guwno nie olej !!! mnie na nowym oleju skrzynia chodzi zacieżko , zapomnijcie ze on spełnia swoje zadanie w zime!!! lepiej coś droższego ale oszczedzić skrzynie!!!
pozdrawiam

Cytat:
2005-01-30 01:23:56, Sir_Mirras pisze:
(...)
ps. Race_D jak Tys to zrobił zeby ze "słoneczna" zostały tylko kawałki, pierwszy raz w zyciu widze docisk w takim stanie, a widziałem juz wiele

Sprawdzałem czy na asfalcie da sie robić to samo co na śniegu - ciężko było . Do miszcza Zoltar'a mi jeszcze sporo brakuje (on ma chyba lepsze sprzęgiełko na ścianie ) ale mówił, że jeszcze będą ze mnie ludzie . Teraz mam nowy docisk i łożysko i na razie nie męcze tego zbytnio bo jest piękny śnieg .

zgadzam sie HIPOL to szit....
jak zalałem skrzynke CASTROLEM juz nie pamietam EP czy EPX, to poprostu sama przyjemnosc przy machaniu biegami czy to -15, czy upały w lecie....POLECAM ten olej

wymieniłem lizak i olej teraz biegi wchodza bzez problemu!!!

witam jak ze skrzynią to i ja się dołacze w moim bolidzie mam problemy ze wbiciem wsteczego musze duzo się nakombinowac zeby wszedł chyba mam rozwalony zewneczny machanizm zmiany biegow bo żeby wsteczny wbic to musze podnosic tą wajche co służyła do odpalania rozrusznika na linke bo sie blokuje inne biegi wchodzą dobrze nie wiem co tym razem mu dolega za pomoc z gory dzięki