PROBLEMIK Z KOMPEM POKŁADOWYM

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, może kogoś spotkała podobna przeszkoda otóż od jakiegos tygodnia nie dział przycisk na tunelu którym przełączxało sie poszczególne wskazania na kompie nadmienię iż przycisk kasowania ustawień niezbyt działał już od pół roku. gdzie szukać problemu?

Cytat:
2005-01-11 16:32:59, CHRISMEN pisze:
gdzie szukać problemu?

moze wlasnie zaczac od stykow w przycisku i polaczen kablowych?

Zgadzam się z kolegą kielkacem . Być może to sytki w przełączniku. Dodam, że mój brat miałcoś podobnego tyle tylko że był to przełącznik do elektrycznych szyb - styki były wyrobione i nie chciały za cholerę działać Po odgięciu (przywróceniu pierwotnego kształtu) blaszek znajdujących się w przełączniku wszystko wróciło do normy i do tej pory jest git

NI e no chłopaki takie rzeczy to ja sprawdziłem po rozebraniu obudowy tego przełącznika sa mikrostyki i one działają ale na kompie nic nie przeskakuje a zauważyłem jeszcze żę godzina również stanęła i co to może być????

Jeśli godzina stanęła to prawdopodobnie komp padł!!!
Możliwości jest kilka
1. Rezonator kwarcowy
2. niewłaściwe zasilanie( w środku napewno jest stabilizator 5V lub 3.3V
3. Mogła dostać się jakimś cudem wilgoć
Trzeba wydłubać i popatrzeć, a kwac można sprawdzić mierniczkiem. Na obu nogach powinno być podobne napięcie ( ok połowa zasilania, nie mylić z 12v z aku)

Arthuros - zdzięki
Dodam że podświetlenie działa a komp rano sam sie przełącza na temperarure poniżej 3+ mruga i wraca do poprzedniego ustawienie niestety nie jest to chwilowe zużycie tylko średnie takie się udało dusić jak ie łapał a 2 dni temu właśnie udało mi sie o te jedna pozycję zmienić ustawienie i tak zostało a przeliczanie cały czas działa w kompie tylko sterowanie wysiadło urządzeniem i wspomniane funkcjonowanie zegazka padło a i tu dziwo jeszcze jedno moge przestawiać w przełączniku godzinę (szpileczką) a minut nie rusza???????????????????????????

Konstrukcje takich kompów jak i innych są dwojakie
Albo jest jeden kwarc do zegarka i kompa, albo są dwa jeden do zegarka( taka mała pałeczka) a drugi do kompa. Poza tym trzeba sprawdzić wszystkie klawiszki czy nie zwierają i umyć całą płytkę specjalnym płynem.

a cóż to za płyn?
musze wyciągnąć całe ustrojstro i sprawdzić

W Poznaniu pewnie jest giełda elektroniczna. Ja myję płynam KONTAKT WL i szczotką do zębów.

przyszły mrozy i sam sie naprawił - czy to nie będzie jakiś zimy lut abo co bo samo sie wszystko naprawiło i dział bez zarzutu jak narazie odpukać - bez żadnych ingerencji w urządzenie.