| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Ronaldo Miłośnik FSO Polonez Atu+ 1.4GTI ... Poznań | 2005-01-20 20:54:23 Gratuluję zakupu!
No, i stawiam na gaźnik, zasyfiony, może dysze są podetkane. |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-01-20 21:11:22 Co do gaśnięcia rano... pewnie mnie wielu skrytykuje, ale ja twierdzę że przejściowe telepanie, w okolicach 1000 obr/min jakby nie palił na wszystkie cylindry to w GLE norma. Wszystkie Polonezy gaźnikowe z parkingu gdziet trzymaliśmy poprzedniego poloneza miały podobny objaw. Myślę, że 3 min to za długo, ale 1 min to norma. Gaxnik należałoby wyregulować, wyczyścić, ale wielkich sukcesów bym się nie spodziewał. Po prostu silnik zacznie nieco inaczej chodzić, może równiej, może będzie mniej zamulony (tu sprawdź tez kąt wyprzedzenia zapłonu, wymień wszystkie filtry).
A tak poza tym gratuluję zakupu i cieszę się, że jest naw o następną osobę więcej. |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2005-01-20 21:14:40
Gaznikowiec tak jak wtryskowiec - musi chodzic rowno od pierwszych sekund nawet podczas mrozu. |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-01-20 21:20:05 Aha, tak jeszcze przeczytałem. Road runner ma rację. Obroty poniżej 2 tys na innym biegu niż jedynka (czasem od bólu dwójka) wpływają niekorzystnie na stan wału korbowego, który po dłuższej takiej jeździe po prostu zostanie nieco skręcony. Jest to efekt przeciążeń. Silnik poloneza nie lubi ani za niskich ani za wysokich obrotów.
A co do równej pracy.... nikt nie potrafił tego zrobić, żeby tak chodził mi gaźnikowiec jak wtryskowiec od samego początku po porannym rozruchu. Oglądało to chyba ze 20 mechaników, jak nie więcej. Każdy ustawiał zapłon, regulował zawory, mieszankę, obroty biegu jałowego, czyścił gaźnik, były próby, wymiana pompy paliwa, wymiana gaźnika na zastępczy, analizatory spalin (wszystko w normie). Zawsze było to samo. A co najlepsze zaczęło się to dziać jak miał samochodzik 2 latka. U sąsiada było dokładnie to samo w jego pierwszym gaźnikowcu MR91 a następnie w Caro MR93. I też nikt nie potrafił mu tego ustawić. Oczywiście pompowanie gazem nic nie dawało. |
Adamski Polonez 1,5 + LPG Wałbrzych | 2005-01-20 21:25:40 Zgadzam się z przedmówcą ja w GLE też tak mam ale 3 minuty to rzeczywiście zbyt długo. Jak ja odpalam swojego (zawsze na gazie) to utrzymuje mu obroty ok 1200-1300 bo na początku poniżej telepie ale po chwili moge zejść na 1000 i poczekać spokojnie chwile aż sie rozgrzeje. |
Kubrat Miłośnik FSO Polonez Caro 1,5 GLE Kraków | 2005-01-20 21:31:12
Ja jak rano zapalam na beznynie (1,5 GLE) gdy jest mroz mam podobna historie. Najpierw silnik lapie jakies 800 obrotow i dodanie gazu w tej chwili go zgasi. dopiero po 10 sekundach lapie jakies 1200 obrotowi wtedy jak dodasz dwa razy gazu to tak nim potrzesie i potem juz moge przelaczyc na gaz (na psotoju na ssaniu ma tak 2 tys obrotow) i jak nie dodajesz gazu do lsychac wyraznie moment zmiany odglosu silnika i powolnego spadku obrotow wtedy przelaczam na gazi juz chodzi spokojnie. Co do zapalania to taki efekt nie zachodzi jak go zapalam na gazie wtedy od razu lapie jakies 2000 tys obrotow i jest w pelni zywy. Oczywiscie na gazie zapalam go tylko w okolicach 5 C. Teraz tylko na benzynie. |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2005-01-20 21:39:30 Ja jak swojego odpalam przy temp 0 st to wyciagam maksymalnie ssanie - po odpaleniu wchodzi na okolo 1300 obr wiec zmniejszam ssanie do 1000 obr (nizej sie nie da bo zgasnie) - grzeje go z niecala minutke i ruszam. Gaznik mialem regenerowany rok temu ale nie pamientam zeby nawet przed regeneracja nierowno pracowal po odpaleniu. |
roman16 Miłośnik FSO Pozonel Carro + 50% ... Warszawa / Milanówek | 2005-01-20 22:05:10
to normalka jest że jak masz go "świerzo dopalonego" na ssaniu na benie i dodasz gazu to gaśnie (lub wykazuje taką chęć) mój ma to od nowości wiec to chyba ok. A bierze sie to z tąd że dodając gazu otwierasz przepustnicę i rozrzedzasz mieszankę...ale to tylko moje przypuszczenia |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2005-01-21 06:40:29 Wg mnie to jest po prostu zalewanie sie silnika. |
pzober Polonez Ełk 1.6 GLE | 2005-01-21 08:40:43
wlasnie problem jest w tym ze ssania nie moge wcale uruchomic bo zdechnie odrazu. w gre wchodzi tylko wciskanie pedalu gazu. ssanie moge uruchomic dopiero jak silnik ma temp. 60 i obroty 1000. wtedy ssanie dziala i obroty ida w gore |
frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2005-01-21 09:36:51 Ja jak miałem gle `94 to nie mialem objawów ze nie pali na 1 garze, bylo tak jak u Road_Runera. Przeciez objawy nie palenia na jednym to są od strony elektrycznej i tak powino sie sprawdzic świece kable WN i kopułkę. U mnie moróz nie mróz ładnie wchodził na obroty, palił od poczatku na wszystkich cylindrach. To teraz czasami mam tak ze bywa ze nie pal wszystkie cylindry ale to znak aby wymienć swiece ikable WN. ![]() |
pzober Polonez Ełk 1.6 GLE | 2005-01-21 12:41:26 Dzieki za opowiedzi!
moim zdaniem po odpaleniu na zimno powinien trzymac obroty zwlaszcza na ssaniu. moze nie wysokie ale jakies... moj maluszek nawet przy mrozie odpalal bez problemu i zanim zdazylem go oskrobac juz byl rozgrzany i chodzil rowniutko a ssanie mozna bylo dac na zero. mysle ze zachowanie poldka z gaznikiem powinno byc zblizone. zrobie gaznik, zmienie swiece i wiazke WN i dam znac jaki efekt. pozdrawiam |
automatic | 2005-01-21 12:59:44 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 14:10:33 ] |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2005-01-21 13:59:40 Słuchajcie - jak miałem DFa to niezaleznie od temperatury na dworze przy zapalaniu zawsze było tak samo: ssanie wyciągałem na maxa, po czym chwila pracy rozrusznika i silnik od razu wskakiwał na jakieś 2000-2200 obr. Jeżeli jest inaczej to albo ssanie nie działa, albo coś jest z zapłonem. Nie ma innej możliwości. |
Atek W202 Ostrów wlkp | 2005-01-21 14:31:16 odpalaj na LPG silnikowi to NIE zaszkodzi.
wskazane jest zamontowanie tzw recznego gazu stare Df to posiadaly |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2005-01-21 15:57:21
Za to parownikowi bardzo szkodzi przy takich temperaturach jak teraz są |
automatic | 2005-01-21 16:02:42 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 14:10:02 ] |