MotoNews.pl
4 Regulacja oparcia nie dziala i do tego skrzypi!!! (58575/0) - NT

Regulacja oparcia nie dziala i do tego skrzypi!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

ponownie po dlugiej nieobecnosci witam wszystkich

w miedzyczasie przesiadlem sie z omy A na B

niestety tylko z 2 litrowym motorem

i mam maly zgryz

mianowicie fotel kierowcy ma elektryczna regulacje wysokosci

siedziska i pokretlo regulacji kata oparcia i oba dzialaja bez zarzutu

natomiast

nie dzialaja oba pokretla regulacji podparcia ledzwiowego

i co gorsza strasznie cos skrzypi w oparciu i podczas zmiany

pozycji cos przeskakuje i strasznie mnie wk...

szukalem w postach i nie znalazlem

moze ktos to przerabial - naprawa? regulacja?

U mnie ta regulacja też nie działa Dołączam się do zapytania.

A u mnie nie działa regulacja wysokości fotela i też nie wiem jak to zrobić.Jak ktoś wie to będe wdzięczny
PZDR.

Cytat:
2004-08-08 20:10:03, sfinx12 pisze:
nie dzialaja oba pokretla regulacji podparcia ledzwiowego
i co gorsza strasznie cos skrzypi w oparciu i podczas zmiany
pozycji cos przeskakuje i strasznie mnie wk...

jak cos przeskakuje to prawdopodobnie sruba/nakretka regulujaca spadla poza zakres/gwint (przekrecona poza opor)
tak czy inaczej musisz chyba rozebrac tapicerke zeby to sprawdzic/naprawic

U mnie też nie trybi regulacja pasa lędziwowego... ale jeszcze nie zabrałem się za rozbiórkę.

SEBA: Jedny pytanie... masz elektrykę w regulacji wysokosci? Jeśli tat to jak nie działa, silniczek kręci a fotel się nie rusza, czy wogóle cisza?

U mnie padł przełącznik i idzie tylko w górę. Żeby je opuścić muszę rozpiąć wtyczkę pod fotelem i zamienić kabelki na krótko. Dopiero wtedy mogę opuścić fotel. Mam ponad 200 cm wzrostu i jazda z max podniesionym siedziskiem nie wchodzi w rachubę.

Pozdro
Sennin

jak już sobie kupicie nasadki Torx to cztery śruby, dwie wtyczki i fotel wyjęty (5 min) ; następnie 2 lub 3 srubki po bokach w okolicy połączenia oparcia z siedziskiem i jakieś dwa zatrzaski i fotel rozebrany (do miejsca gdzie są regulatory lędźwiowe)

choć szczerzw mówiąc nie wiem co mogłoby się w nich popsuć toż to zwykły kawałek drutu wygięty "mimośrodowo"

ale warto zaglądnąć bo całej roboty jest na 15 min

To chyba w weekend sobie z tym powalczę.

A poduszki boczne nie strzelają przy grzebaniu? Ile wcześniej trzeba odłączyć akumulator?

Wg mnie nie masz się czego obawiać... żeby poducha wystrzeliła musiałbyś coś grzebać przy czujniku a nie przy samym fotelu.
Przynajmniej tak się wydaje....

Sennin

Cytat:
2004-08-09 09:27:36, Sennin pisze:
SEBA: Jedny pytanie... masz elektrykę w regulacji wysokosci? Jeśli tat to jak nie działa, silniczek kręci a fotel się nie rusza, czy wogóle cisza?

No właśnie nie mam,regulacja ręczna.Próbowałem kiedyś zrobić ale nie dało rady.

SEBA: to ZONK... z ręczną nie miałem doczynienia... więc nie będę tworzył dzikich teorii naprawy...

I to jest dobra wiadomość dARTi, teże jestem w klubie, górne pokrętło lędźwiowe przeskakuje
JaC

Cytat:
jak już sobie kupicie nasadki Torx
to cztery śruby, dwie wtyczki i fotel wyjęty (5 min); następnie 2 lub 3 śrubki po bokach w okolicy połączenia oparcia z siedziskiem i jakieś dwa zatrzaski i fotel rozebrany (do miejsca gdzie są regulatory lędźwiowe) choć szczerze mówiąc nie wiem co mogłoby się w nich popsuć
toż to zwykły kawałek drutu wygięty "mimośrodowo" ale warto zaglądnąć bo całej roboty jest na 15 min

U mnie skolei nie działa regulacja kąta pochylenia siedziska. Niby dźwigienka jest, ale ni ptaka fotelika nie da się pobujać w te i we wte

Bo to Opel!
W Oplach coś musi być zepsute! Bo by się nie nazywał Adam Opel!

Ostatnio i mi cos chrupnelo w fotelu i nie ma podparcia ledzwiowego Moze zorganizujmy jakis mini spocik naprawczy, ja wezme torx`y

No to przyjeżdżaj na Najazd warszawski, info na Zloty LOB
BTW instrukcja podaje, że fotele po odkręceniu prowadnic od podłogi trzeba potem przykręcać już NOWYMI śrubami.
Ja wiem, że Polak potrafi, ale coś w tym może być, w końcu klamra pasa jest przymocowana do fotela i puk, puk, przy dzwonie
JaC

Cytat:
Ostatnio i mi cos chrupnelo w fotelu i nie ma podparcia ledzwiowego
Moze zorganizujmy jakis mini spocik naprawczy, ja wezme torx`y

a ja to naprawiłem u siebie i opisze na forum w poradach...

Cytat:
2005-01-03 16:21:51, humber pisze:
a ja to naprawiłem u siebie i opisze na forum w poradach...

Postaraj się jeszcze o foty i będzie git. np. moja lewa śrubka to nie to samo co Twoja lewa śrubka

Cytat:
2004-08-08 20:10:03, sfinx12 pisze:
witam ponownie po dlugiej nieobecnosci witam wszystkich w miedzyczasie przesiadlem sie z omy A na B niestety tylko z 2 litrowym motorem i mam maly zgryz mianowicie fotel kierowcy ma elektryczna regulacje wysokosci siedziska i pokretlo regulacji kata oparcia i oba dzialaja bez zarzutu natomiast nie dzialaja oba pokretla regulacji podparcia ledzwiowego i co gorsza strasznie cos skrzypi w oparciu i podczas zmiany pozycji cos przeskakuje i strasznie mnie wk... szukalem w postach i nie znalazlem moze ktos to przerabial - naprawa? regulacja?

Cytat:

wlasnie wczoraj rozebralem siedzenie bo mialem ten sam problem a wyglada to tak najpierw meczylem sie zwykreceniem 4 srub czymajacych siedzenie sanullale udalo sie w wew.siedzenia sa regulacje plastikowe kture czymaja drut wyglada to jak klamerka i jedna strona klamerki jest peknieta