Dziwnie dzialajaca automatyczna skrzynia biegow

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam problem se skrzynia automatyczna po uruchomieniu silnika musze odczekac pare sekund czasem i 30 zeby skrzynia zadzialala skrzynia jest na gwarancji po remonie raz juz mi to poprawial gosciu ale 3 dni i znowu , moze ktos mi doradzi co zrobic lub jaka jest przyczyna bo chyba spec od skrzyni nie wie a ja juz trzy razy u niego bylem od czasu remontu

pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem co znaczy zadzialala? pozycjoner nie chodzi, obroty rosna a nie jedzie - moze podasz wiecej szczegolow

juz dopisuje przebieg dziwnie dzialajacej skrzyni

wlaczam silnik ustawiam dzwignie w pozycji R albo D a skrzynia nie reaguje na gaz dodaje gazu a on stoi jak odczekam troche do 30 sec to zaskakuje i dalej wszystko jest ok

Dlatego kacham manuala....

Kupel miał podobny problem ale nie w Omie. Początkowe obajwy takie same, później było jeszcze gorzej. W końcu przestała trybić na dobre. Po rozłożeniu skrzynia w środku wyglądała tragnicznie, rozsypały się te "taśmy" przekazujące napęd. Rozsypała się! I założył manuala.

Pozdro
Sennin

Jedyna rzecz jaka mi sie kojarzy z faktem ze skrzynia zaczyna dzialac po 30 sek. to to ze po uruchomieniu zimnego silnika skrzynia przechodzi w tryb rozgrzewania katalizatorow (zmienia biegi znacznie wyzej) po ok. 30sek. wraca do normalnego stanu. Byc moze u ciebie nie chce z jakiegos powodu dzialac w tym trybie. Sprawdz czy jak silnik jest rozgrzany to zalacza od razu czy tez trwa to jakis czas. Zawsze mozna wylaczyc czujnik temp. skrzyni tak aby nigdy nie wchodzila w tryb grzania katow i bedzie po sprawie.

Obawiam się że nie będzie tak prosto
Cytat:
Zawsze mozna wylaczyc czujnik temp. skrzyni tak aby nigdy nie wchodzila w tryb grzania katow i bedzie po sprawie.

ja bym raczej podejrzewał zbyt wolny przyrost ciśnienia oleju w skrzyni, ale bez dokładnego sprawdzenia nic się nie wymyśli jedyna rada fryzjer podjechać do innego zakładu specjalizującego się w skrzyniach niech sprawdzą co jest zgrane. Niestety nie mam za dobrych doświadczeń z naprawianiem skrzyń automatycznych, naprawiane miałem już dwie i zawsze po naprawie nie chodziły tak dobrze jak przed naprawą (no i oczywiście przed usterką).

Fryzjer, a u kogo tę skrzynię robiłeś ??
JaC

Cytat:
witam mam problem se skrzynia automatyczna po uruchomieniu silnika musze odczekac pare sekund czasem i 30 zeby skrzynia zadzialala skrzynia jest na gwarancji po remonie raz juz mi to poprawial gosciu ale 3 dni i znowu, moze ktos mi doradzi co zrobic lub jaka jest przyczyna bo chyba spec od skrzyni nie wie a ja juz trzy razy u niego bylem od czasu remontu