MotoNews.pl

Pony - świruje elektryka :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Wczoraj zauważyłem, że podczas jazdy autem delikatnie świecą się kontrolki ładowanie oraz (P)(!). Pomyslałem sobi: niska temperatura, duża wilgotność (pada), pewnie coś z masą albo zawilgł jakis przewód.
Dziś rano dodatkowo nie mogłem włączyć ogrzewania tylnej szyby. Co ciekawe, mogę je włączyć przy zgaszonym silniku, ale wtedy nie moge znowu wyłączyć.
Co jest grane
POMOCY !!

Witaj,

U mnie jak zaczela wariowac elektryka, resety czasomierza, zapalanie sie chek engin itp. to skonczylo sie na padnieciu komputera.

Ja nie mam komputera w aucie
Podejżewam, że to coś z masą, ale nie mam pojęcia gdzie tego szukać.

W wewnątrz komory silnikowej są rozmieszczone przewody masujące(czarne) przykręcone do błotników, pod szybą i jeszcze napewno gdzieś! Odkręć je , wyczyść papierem ściernym miejsca styku z karose., zapodaj nowe podkładki -najlepiej odbijające i przesmaruj np.wazeliną samochodową!Powinno pomóc
A jeśli chodzi o ogrzewanie tylnej szyby to może ci sie jakiś kabelek obluzował!

w uzupełnieniu do tomasza polecam sprawdzenie podłączenia alternatora masy jego - spotyka sie tam sporo mas i kiepskie połaczenie czesto powoduje ciewe efekty. U mnie np. po wyjeciu kluczyka delikatnie świeciły sie kierunki oczywiście łacznie z kontrolkami.

Okazało się, że problemem był brak ładowania.
Do wymiany poszły szczotki w alternatorze i regulator napięcia.