| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-08-04 13:09:06 Z tego co pamietam ze szkoly do spalanie potrzebne jest paliwo i powietrze.
Ale Ty masz TD , hm kurcze sam niewiem.......... tos mi zagial parola .............. |
yenot DEADSOUL Omega A C20NE Caravan Wrocław | 2003-08-04 13:28:05 To gdzie tankujesz nei ma znaczenia - wszystkie koncerny biora z CPNu - za wyj VPowera na Shelu - ale tez głowy nie dam czy czyms tam tego nei uszlachetniają na bazie CPNowskiej produkcji
No , chyba ze jedni chrzczą mniej, innie wiecej, chue, chue |
urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2003-08-04 14:00:17 ponieważ w sprawach technicznych jestem DYLETANTEM nie wypowiem sie Robercie u siebie miałem objawy pomiedzy 1500-2000 obrotów ( mówiąc fachowo robił mi , łyy-łyy-łyy a od 2000 ciągnął. łyy było na I i II , a poprzednio ( czas jakiś temu) mogłem ruszyć z II ( zima na ten przykład na lodowisku ) i nie było wspomnianego łyy-łyy ttylko równiutko sunął na obrotach. Wymieniłem: swiece ( z BOSCH na BERU Z27 czy jakoś tak dwuelektrodowe w każdym razie) - należało sie im, 2 były total schiesse ( szajse jak kto woli) filtr powietrza olej ( ja tradycyjnie od samego poczatku jak mam bestie leję 15W40 Mobil SUPER) i co - i POMOGŁO silnik nie dośc że chodzi jak rok temu to jakby yyy... "miękciej" - nie znam lepszego słowa |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-08-04 14:32:30 Urg wszystko jest cool, ale Res nie ma swiec |
Kostekx20xev OMEGA B Kombi Poznań | 2005-01-21 12:34:29 Witam
Osobiście nie ryzykowałbym wymiany oleju co 30000. Uważam że dobre smarowanie w silniku to podstawa. Jeśli ktoś nie robi długich tras to wymiana powinna być przyspieszona. |
Res best memory O-ka | 2005-01-21 14:52:24 Gdybyś wykazał się bystrością zwróciłbyś uwagę na to, że w miom profilu obok Omegi stoi Zafira (Y22DTR) - takie są skutki wyciągania wątków starych jak świat
A co do wymiany oleju w Y22TDR co 30000 jest to w tej chwili normą. Opel daje 2 lata gwarancji i wymiany oleju i filtrów co 30000 . W Vectrach GTS co 60000. Podobno technologia w produkcji oleju silnikowego poszła do przodu...ale ja go nie robię więc nie wiem na 100 % |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2005-01-21 17:53:52
co 60 tyś to już jest HARTKORRRRR myślę, że to tylko w "cieplarnianych warunkach" tzn only autobahn (deutsche oczywiście) i mało cykli rozruchowych w afryce jeżdżą amerykany mające po 40 lat, które od nowości nie miały wymienionego oleju.... ale ilość dolewek pewnie spełnia tę funkcję z nawiązką |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2005-01-21 21:01:48 ale co ma olej do filtrów. Podam porównanie oleje do ciągników siodłowych - wymiana co 100 tyś ale filtry wymienia sie normalnie co 10 tyś dolewa sie różnice w oleju i jazda. Dlatego Ty musisz tak samo robić czyli co 15 tyś autko na podnośnik lub kanał zrzucasz stray filtr wkrecasz nowy oleju no i oczywiście wymina filtra powietrza. Chyba ze kupisz sobie sportowy filtr powietrza i dożywonio prawie masz za darmo filtry. Bo taki filtr płuczesz sobie pod woda i wkładasz zpowrotem |
xiadz LOB NET MEMBER tylko 2.0 Zielona Góra | 2005-01-21 22:40:51 w dieslach wymiana f. pow. ma ogromne znaczenie dla trwałości i osiągów tak więc może coś w tym jest. z olejem też bym tak bardzo nie przesadzał bo jakość(czystość) paliwa dla czystości oleju też ma znaczenie zasadnicze. lepiej zmienić filtr za często niż za rzadko. amen |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2005-01-21 23:49:40 moze jestem laikiem, ale jak bez wymiany oleju mozna wymienic filtr oleju? mozna? przeciez jak odkrecasz filterek to tak chlup - chlup i olej leci. Ja chyba na serio jestem laikiem.....ale nie kumam tego filtr bez utraty oleju? czy to sie da? |
Szarbia Ford Sierra Powiat Wolomin | 2005-01-22 14:56:29 Kiedys wyczytalem, ze czestosc wymiany oleju (dla jakiegos przecietnego sposobu jazdy) zalezy przede wszystkim od silnika a nie od oleju. Tzn. zalezy od tego jakie tolerancje i pasowania zalozyl producent przy projektowaniu. Ogolnie im nowsza konstrukcja, tym pola tolerancji wykonania mniejsze i olej mozna zmieniac po wiekszym przebiegu.
Ja wnioskuje z tego, ze trzeba sie trzymac zalecen producenta. |