Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Athrarvan Polonez Caro 1,5 GLE Ruda Śląska | 2005-02-17 11:32:01 I w czym problem?
|
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2005-02-17 14:49:05 Regulacja składu mieszanki na LPG może częściowo pomóc,ale zjawisko to jest całkiem normalne i trzeba się z nim pogodzić.Jesli ssanie działa na LPG przy niskiej temp.silnika mieszanka musi być bardzo bogata.Przy prawidłowej regulacji działać nie powinno. |
![]() krzyspi25 CARO 1,6 GLE Sosnowiec | 2005-02-17 15:05:19 witam
też miałem takie objawy jak prorok78 i wszystko sie uspokoilo, nawet juz zapomnialem co to jest benzyna ![]() |
![]() KraseK Miłośnik FSO E34 525i / E30 318i Bialystok | 2005-02-17 15:14:18 Ja mam takie objawy w okresie od pazdziernika do kwietnaia.
Gdy na zewnatrz jest temp.pow.10 stopni,chodzi bez przytrzymywania ale na ok.500 obr.A jak strza.łka przekrocz tylko min temo jest miodzio. A ssanie nie działa na benzynie i gazie?? To zacznij od regulacji składu mieszanki. |
![]() dreX POLONEZ 1,5 GLE radom | 2005-02-17 20:39:53 Mi na ssaniu chodzi i na gazie i na benzynie i jest dobrze.Ssanie tylko powoduje wieksze zassanie gazu wiec dlaczego przy dobrym usawieniu gazu ma ssanie nie dzialac??
A ten brak wolnych obrotow mozna zlikwidowac ustawiajac sklad mieszani, no i nie wykluczone ze regeneracja parownika nie jest wskazana. |
![]() Redarrow Miłośnik FSO Polonez 1.6 SLE Gdańsk | 2005-02-18 19:26:33 Ja tam słyszałem już od kilku osób, że to właściwe ssanie jest tylko od benzyny, czyli na gazie nie musi działać. Mam zmieniony parownik na nowy i na gazie ssanie mi nie działa, ale jak silnik rozgrzeje sie do ok 40-50 stopni to trzyma obroty. Chcociaż ostatnio równiez ssanie na beznynie zaczęło mi dziwnie działać tzn. mogę tylko troszkę wyciągnąć, bo dalej się zalewa ![]() ![]() |
![]() jose Miłośnik FSO '73 Warszawa (Las Palmas) | 2005-02-18 20:14:58
Dobrze słyszałeś, wystrarczy spojrzec na konstrukcje gaxnika. Ssanie ma za zadanie wzbogacić mieszankę BENZYNY z powietrzem. I z zasilaniem gazem NIE MA żadnego związku. |
![]() cwaniak Miłośnik FSO Fiat 125p kombi "Brzydgoszcz" | 2005-02-18 22:22:19
skoro tak piszesz to musi u Ciebie tak być, ale u nas Kao wyciągamy ręczny gaz i po problemie ![]() ![]() nic nie wniosę do dyskusji, ale współczuję Prorok78 |
![]() Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2005-02-19 11:17:54 A jeśli chodzi o konstrukcję gaźnika, to obwód ssania (tzw "urządzenie rozruchowe") pobiera mieszanke benzynową znad przepustnicy, dokładnie z komory pływakowej, oraz z przestrzeni u szczytu gaźnika. To podciśnienie pod zamkniętą przepustnicą zasysa kanałem rozruchowym (którego ujście jest pod przepustnicą) mieszankę znad przepustnicy. Dlatego przepustnica powinna być możliwie szczelnie zamknięta. W układzie LOVATO gaz jest doprowadzony do .... dwóch miedzianych rurek których wyjścia są schowane głęboko w gaźniku ale nad przepustnicą. Więc przy szczelnie zamkniętej przepustnicy i szczelnym gaźniku, ale otwartym obwodzie rozruchowym, podciśnienie zasysa kanałami rozruchowymi mieszankę znad przepustnicy. Jeśli bedzie tam optymalna mieszanka LPG, to wystarczy ona to prawidłowej pracy zimnego silnika i regulacji obrotów za pomoca ciegna ssania.
Acha, metoda prób i błędów oraz zrozumienie tego mechanizmu zajeło mi dwa miesiące, obecnie jak już wiem o co chodzi ustawiam sobie układ w kilka dni (po wymianie filtru powietrza i gazu). |