Zamarzla mi linka od recznego...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w tytule.
Nie spuscilem recznego po parkowaniu pod domem na noc i dzis rano okazalo sie ze reczny nie odbil do konca?

Współczuję.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

ale co z tym zrobic bo jak jade i chamuje to blokuje mi tylnie kola.zaluje ze niemam ogrzewanego garazu.

POMOCY

Acha - to jest post "Co robić?" a nie "Dziś sie zdarzyło"
Jeśli masz stare heble to młotek i odbij spowrotem dźwigienki. Jeśłi lucasy to chyba trzeba zdjąć bembny do podobnej operacji. Poruszaj linką, wtryśnij WD40, moze odbije. Poodzenia w kombinacjach. Głupia sprawa.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

jak ci zacznie trzec o sie rozgrzeje i samo pusci

Cytat:
2005-01-30 14:53:10, Voy pisze:
jak ci zacznie trzec o sie rozgrzeje i samo pusci

Tydzien temu tez tak mialem, po kilometrze puscil

ja zrobilem kolo 30 jak wracalem od baby i troche odpuscily ale nie do konca .hamulce mam stare i juz nawalalem mlotkiem i nie pomoglo?
Moze ktos mi podpowie gdzie w lodzi jest jakis parking ogrzewany??
Silver Screen??

poruszaj linkami, to pomaga, tylko nie zaciągaj spowrotem rękawa.
masz linke do wymianu, skorodowala w środku

Pocieszę Cię ze to niedroga impreza, niecałe 20 zł u mnie za linkę, w zeszłym roku wymieniałem. Przed załozeniem nowej napchaj do niej zdrowo oleju.

[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-01-30 16:20:22 ]

Cytat:
2005-01-30 16:18:37, Nabauab pisze:
Pocieszę Cię ze to niedroga impreza, niecałe 20 zł u mnie za linkę, w zeszłym roku wymieniałem.

U mnie po wymianie linki okazało sie, że nawet mam ręczny

Cytat:
2005-01-30 17:26:38, jose pisze:
U mnie po wymianie linki okazało sie, że nawet mam ręczny

Tak,a pózniej powstaja legendy że w FSO ręczny jest do bani , jak wszystko zrobione jest to musi działać i to ostro!!!

[ wiadomość edytowana przez: Nabauab dnia 2005-01-30 18:01:29 ]

Cytat:
2005-01-30 15:00:03, road_runner pisze:
Tydzien temu tez tak mialem, po kilometrze puscil

po takich akcjach znowu będzie ręczny do bani

A może na zaciskach trzyma???

Cytat:
poruszaj linkami, to pomaga, tylko nie zaciągaj spowrotem rękawa.
masz linke do wymianu, skorodowala w środku

Niekoniecznie musi być skorodowana wystarczy że gumki uszczelniające się sparciały i do linki podczas jazdy dostanie się woda która zamarzając zablokuje linkę, jeżeli ta zamarzła w pancerzu na całej lub znacznej części długości walenie młotkiem na niewiele się zda tylko cięcie lub ogrzanie pancerza.
Co do dłuższej jazdy to skonczy się na wytopieniu smaru z łożyska półosi i z czasem konecznością jego wymiany.
Montując nową linkę (nawet teflonową) napełniamy ją maksymalnie smarem (olej jej nie uszczelni i szybko wycieka) co ją zabezpieczy przed wodą.
Jakość dzisiejszych linek się poprawiła ale na gumkich oszczędzają żeby był ruch w interesie i dotyczy to niestety wszystkich samochodowych części .