| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SylwekTbg2 SYMPATYCZNY GOŚĆ Sympatyk Łady 2107 Tarnobrzeg | 2005-01-16 12:01:24 Cześć.
Odpowiem na drugie pytanie. Powinna pasować flanszyza od fiata 125p Diesla z silnikiem 1.6 volkswagena. Tylko, że takich fiatów wyprodukowano w 1986 roku tylko 100 sztuk i będzie problem z jej dostaniem. Czytałem na forum FSO AK lub F&F że ktoś włożył do fiata 125p silnik z audi 1,8 ale musiał wyciąć w masce dziurę bo silnik jest wyższy oraz aby wymienić filtr oleju musi podnosić silnik. Pozdrowienia.Sylwek z Tarnobrzega. |
Aldik Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-01-16 12:15:35 Szczerze to nie znam się na wymianach silnika, ale sam kiedyś sie nad tym zastanawiałem.
Ja bym na Twoim miejscu poszukał tego 2.0 silnika, on miał coś ok 122 KM a to już różnica, większa niż między 1.8 audi a 1.5 łady, bo one miały calkiem niezłe osiągi, sam taką jeździłem i baardzo miło wspominam. Jeżeli chodzi o skrzynie biegów to ja bym ją również zmienił, bo masz szanse dostać 5tke i wtedy będziesz miał mniejsze spalanie, po za tym co dana fabryka dobrała to powinno być lepszym rozwiązaniem niż łączenie z innych silników. Poszukaj jeszcze silnika 5 cylinrowego z Audi o pojemności 1900ccm, miały ok 115KM i też skrzynie piątki. Masz szanse dostać go niedrogo, ponieważ to nietypowy silnik i niby dużo-palące, ale myśle że 12-15 litrów nie przekroczysz a na trasie ok 9-10. (pisze szczerze nie ściemniam) a to tyle samo co silnik 2.0 z fiata, no a wydaje mi się że tutaj jest lepiej rozwiązany problem drgań, co chyba będzie ważne aby Twoja łada wytrzymała na oryginalnych podzespołach. Aa jak to już wszytsko zrobisz to uważaj na hamulce i wsadź chociaż jakieś dobre klocki. Hhehe ciekaw jestem min ludzi których będziesz wyprzedzał
I nie zmieniaj wyglądu zewnętrznego aby doznali większego szoku
Kumpel wsadził taki 2.0 do poloneza, hehe ale frajda jak jedziesz 200 i nikt nie wie o co chodzi. Kumpel lata temu miał taki w dużym fiacie to dopiero było zdziwienie ludzi ![]() |
MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2005-01-16 12:21:14 no wiec sąsiad ma audice 80 z 1,8 to bardzo zaj... jezdzi samochodzik silnik bardzo zywy i ogolnie git ,ale silnik w audicy jest umieszczony podluznie przesuniety w prawo wiec ciezko moze byc z mocowaniami i jest umieszczony dosc nisko a to drugi problem co z tym zrobic czy ciąc maske czy co wrazie czego chyba ,zeby zastosowac nie calą obudowe filtra pow. z silnika audi tylko rure i puszke z filtrem w innym miejscu umiescic to obnizy silnik jakies 10 cm ,a jesli chodzi o kolektor sily hamowania ,ja juz chwile temu wywalilem i jest dobrze na początku tyl hamowal szybciej od przodu ale sie ulozylo i jest tak jak powinno przod bierze wczesniej ,a tyl hamuje z jakies 30 -40 % ale roznie z tym bywa szwagier jak mial lade i usunąl korektor to przood praktycznie tylko bral i co jakiesj 4 miechy wymienial klocki
pozdrawiam i zycze powodzenia z silnikiem |
MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2005-01-16 13:12:05 Aldik ale skrzyna od aui niepodejdzie bo jak juz pisalem silnik jest umieszczony podluznie ,a naped jest na kola przednie przenoszony i poloski wychodza pomiedzy skrzynia a silnikiem podobnie jak w malcu wiec skrzynia odpada od audi a siolnik pięcio cylindorwy moze sie niezmiescic do komory silnika ,a osobiscie polecal bym silnik 1800 dohc z fiata lub 1400 dohc rowniez z 131 silniki te lepiej sie wkrecaja na obroty niz 2,0dohc znjaomy ma taką 131 1,4d0hc to zaje. chodzi |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2005-01-16 16:35:17 Panowie, tak na dobrą sprawę to można zrobić swapa każdego niemalże silnika. Tylko jakim kosztem...
Ja sie przez kilka chwil czy przed remontem silnika Ładnej, nie wsadzic motoru z BMW, ale szybko zszedłem na ziemię.. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-16 17:08:43 Njlepsze jest 2.0 z fiata.
Co pojemnosc to pojemnosc. Na luzie sie wyciska 160-180 koni. Alebo glowica 16v + turbnina i elektornika - juz mamy 200 koni grubo ponad. Bierzcie raczej pod uwage co wytrzyma taki silnik? (most i skrzynia) Ja swoj most zmielilem na rasowanym silniku z lady. Kumpel mial lade keidys z silnikime mirafiori, co chwile ukrecal polosie. Na wegrzech tez leca im te dyfry w tuningowanych ladach. |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-01-16 17:16:46
Czyli Krzysztofie masz coś takiego na myśli? ![]() |
Aldik Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-01-16 17:42:59 No ten silniczek z allegro z tym całym osprzętem byłby ok do takiej łady! Mój kumpel miał taki sam w polonezie - rakieta! |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-01-16 17:50:58 a ja bym sobie bardzo chetnie zamontowa dohc 1.6 tylko ceny mnie stopuja najpierw zakup potem rejestracja... |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-16 21:59:32 z [ wiadomość edytowana przez: Krzysztof-Fleszer dnia 2005-01-16 22:00:44 ] |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-16 22:00:07 Taki wlasnie silnik, do niego glowica 16v + turbina i mamy podejzewam najmocniejsza lade!
Tylko tlumacze - nie wiem ktory most to wytrzyma(dyfer/polosie). Jak juz sie wstawia silnik(albo robi tuning) proponuje zrobic odrazu MAX - zaoszczedzi sie kase to raz, a dwa nie bedzie glodu pozniej. Bo to na prawde jest jak narkotyk! Zaczynasz tuning, i konczyc nie mozesz - a moim zdaniem koniec mozliwosci technicznych lady to 2.0 po tuningu. No oczywiscie mozna pchac wiekszy silnik - z tym ze to juz nie jest bezpieczne(zreszta baa 2.0 mocne tez nie jest bezpieczne ale z innych wzgledow), cieko bedzie dostac badania na taki pojazd np. z silnikiem 5.0 chevi albo cos tego rodzaju, no i technicznie slabo to mozliwe. Ja juz choruje od dawna, aby turbinke zalozyc, albo wiekszy waleczek - a powinno teoretycznie wystarczyc mi to co mam. Mysle ze jak bym zaczynal od nowa moja przygode z tuningiem, to wybral bym 2.0, z tym ze ehh to wloszczyzna fiat - to nie lada. Mnie bardziej kreci wycisnac ze slabego silnika moc, niz wlozyc to co fabryka dala - to nie ta radosc. |
MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2005-01-16 22:06:39 a ja bym chetnie wstawil 1400 dohc do mojej ladnej tylko skąd ten silnik mozy wygrzebac spod ziemi
jeden raz sie spotkalem z takim silnikiem i to w tamta niedziele na zlocie z okazji WOśP w fiacie 131 fajnie chodzil |
Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2005-01-16 22:13:04 Tuningoholizm...Ja się nim szczycę i nie zamierzam się leczyć...Wolę zmienić pracę na lepszą , żeby swoje pomysły w końcu zrealizować
Ale we wszystkim jest granica... Temat audi/VW dla mnie istnieje tylko w wersji 1,8T stuningowanej do 250KM z możliwością rozwoju do ok. 300KM ( co by mnie już zupełnie zaspokoiło) Kwestię wytrzymałości przeniesienia napędu trzeba rozwiązać montując skrzynię i całe tylne zawieszenie od czegoś w rodzaju Quattro...albo M3.
A poważnie : Zadowoli mnie 120KM z mojego silnika, co po założeniu gaźników i drobnych poprawkach może być realne.
Łada z takim motorkiem jeździ już zupełnie fajnie ( lepiej niż dwulitrowe przednionapędówki). [ wiadomość edytowana przez: Grzegorz2107 dnia 2005-01-16 22:16:27 ] |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-16 23:43:44 A mnie sie cos widzi, ze duzo Ci nie brakuje do tych 120 koni.
Odwaze sie stwierdzic ze je juz masz -albo brakuje Ci tylu ze na palcach jednej reki(gora dwoch ale drwala) mozna obliczyc ile brakuje. Sam sie przymierzam do hamownii - ale najpierw ubezpiecznie - ladzia stoi hlip hlip - bo prawnie nie moze sie poruszac po publicznych drogach. |
MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2005-01-17 00:53:53 Ej samoluby Ja mam napęd na przód i tego silniczka nie zamontowałbym z tego co Andrzej mówi
Więc cóż innego... ![]() |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-01-17 20:04:15 coz innego?
Opel. Zwroc uwage jakie silniki sa w 110tkach, nie powinno byc wiekszego problemu z tym w samarze. (bo 110 sa z silnikami od samar i silnikami opel-jakies 210KM czy cos kolo) Zreszta w tym temacie pogadaj sobie z Bastkiem. |