MotoNews.pl
3 [126]wymiana uszczelek pod cylindrami (79170/132) - NT

[126]wymiana uszczelek pod cylindrami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
...chce wymienic uszczelki pod cylindrami bo mi olej wycieka przez nie, i czy da sie od gory zalozyc cylinder, czy trzeba wyjac tloki i od gory wsadzic je??

ja bym proponowal tak: zdejmujesz miche, odkrecasz korby, zdejmujesz glowice, wyciagasz cylindry (razem z tłokami w środku i korbami!!), zmieniasz podkladki, wsadzasz cylindry razem z tłokami i korbami, dokrecasz glowice, skrecasz korby z wałem, zakładasz miche i heja...

zapamietaj jak zdejmowales tloki z korbami - nic pomyl
skrec z powrotem korby dosyc mocno. hmm aha - kup miedziane uszczelki, te papierowe to sie nadaja. jak Cie przeraza to co jest tutaj napisane zagadaj wsrod znajomych niech ktos Ci pomoze - postawisz pare browarkow i z glowy.

nom troszq roboty jest ja uczylem sie sam i jakos wychodzi juz

Wiem ze napisze inaczej ale po co sciagac miske ??
Miałem ostanio wymieniane pierscienie i miska nie była nawet ruszana ....
Majac sciskacz pierscieni włozenie zajmuje naprawde krótki czas ....
Moze i łatwiej odkrecac korbowody ale miałem przejscia z korbami - tzn po dokreceniu przez kolege w czasie jazdy szczeliły na pół i od tego czasu wole ich nie ruszac...

korba jest po to zeby ja odkrecac a nie po to zeby nie ruszac bo strzeli na pol

Zoltar moze i tak.
Ale wierz mi ze jak wydasz ostanią kase na silnik , składasz go z kolega tydzien . Odpalasz i po jednym dniu korbowód który był wywazany na wadze żeby nie było drgan robi sobie papa.....
To nie było miłe.
Barry wsadził wiecej serca ode mnie w tamtensilnik i wszystko cos trafiło .....

gdzies poprostu zostal przez was popelniony blad a nie ze nie wolno korb odkrecac bo sie urwa

złe doktrecenie jest jak zły dotyk - boli przez całe zycie...

ja wymienialem w sobote pierscienie cylindry i uszczelki (miedz) pod cylindrami i nic nie robilem z dolem silnika
zdjalem glowice
zdjalem cylindry
zalozylem uszczelki
scisnalem domowym sposobem pierscienie
zalozylem cylindry i glowke i lata

domowy sposob to puszka po orzeszkach solonych odciete denka i rozcieta w polowie sciskasz i wchodza jak zloto

pozdro

Ja swój silnik poskładałem bez uszczelek pod cylindrami;] Silikon czerwony i jest si;]

Chlopaki ale tu jest mowa o tych uszczelkach pod cylindrami. Jesli kolega nie che wymieniac pierscieni to wystarczy ze odkteci panewki od dolu wyciagnie tloki razem z cylindrami i wsadzi nowe uszczelki i spowrotem wsadzi cylindry z tlokami poskreca wszystko i bedzie gitara. Podobno wyciagniecie tloku z cylindra moze spowodowac pekniecie pierscienia. A to dodatkowe koszty. Ale warto w sumie jak sie ma juz wszystko rozbebeszone pomyslec o pierscieniach. To tyle odemnie

No własnie,,,sprawa polega tylko na wymienie uszczelki, ale nigdy nic nie wiadomo co wyjdzie,,, ale opre sie tylko na tym zadaniu, oczywiscie mozna jeszcze peirscienie panewki i duzo inncyh rzeczy jeszcze powymieniac, ale niestety brak funduszy