Ile powinna palić E-36 2.5 TDS??? POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, sprowadził mi kolega moje pierwsze BMW - autko jest wypasik - i to chyba i tak malo powiedziane - no moze poza jednym niuansem - na 60 litrach ropy z shella przejezdzam w miescie 450 kilometrow??!!
Proszę o rady
becauseimreal@neostrada.pl

przyzwyczaj sie ja 1.8 tds robie na 60 l 600 km po mieście

Witam,
Mój 2,5 litrowy tds pali teraz jak jest zimno 9 literków i to w jeździe miejskiej z domieszką małych tras takich po 20 km.
Jak jest cieplej pali troszkę mniej tak 8,5 a na trasie długiej to przy średnio spokojnej jeździe pali 7,5.
Pozdrawiam

Cytat:
Jak jest cieplej pali troszkę mniej tak 8,5

o jakiej powierzchni masz żagiel?

Moje cacko tzn E-34 525 TDS spali w miescie 9-10 l. na trasie przy predkości rzedu 110-120 pali 7,6 L. Bodajże to są te same silniki wiec powinieneś przejechac w mieście 600 km, na mój gust troche za dużo Ci pali. Na to moze sie składać kilka powodów. W pierwszej kolejności wymień filtr powietrza a przy okazji paliwa (jesli niebyły one wymeniane) ale sądze ze to duzo niezmieni. Pojedz do jakiegoś pompiarza niech Ci ustawi zapłan, jak to niepomoże to pewnie masz ustawioną za dużą dawke paliwa na pompie wtryskowej ale metodą prób i błędów idzie dojśc do ładu

Cytat:
Pojedz do jakiegoś pompiarza niech Ci ustawi zapłan,

zapłon sie sam ustawia

z całym szacunkiem dla wszystkich w niektórych dużych miastach same warunki na drogach są bardzo niekorzystne np 10 kilometrów rano i z powrotem wieczorem najwyżej do trójki do 30 minut w jedną stronę.no i styl jazdy

Moja 1.8 TDS po remonciku pali teraz w zimniejszych temperaturach w mieście 8.5L a na trasie około 6-7L.
Zobaczymy jak będzie cieplej bo po remoncie widzę tylko różnicę zimą. Przed remontem paliła mi około 10L w mieście i 7-8L w trasie.

Oczywiście nie robiłem remontu dla spalania. Teraz Igiełka.
Śmiga jak szalona, ma kopa, nie dymi, ciszej chodzi i przy dystrybutorze jest łagodniejsza dla właściciela.

Mój kumpoel miał E36 325 tds i spalanie na trasie przy prędkości do 120 wynosiło ok 7 litrów na tomiast w mieście 10-11.
Pozdraiwam