Regulator napięcia - Hyundai Accent

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam taki dylemat. Podczas naprawy mojego samochodu w ASO powiedzieli mi że mam do wymiany szczotki w alternatorze. Niestety oznacza to że muszę kupić cały regulator napięcia ze szczotkami (w Hyundaiu sprzedają to razem). Nie chcę ponosić kosztów bo regulator napięcia mam sprawny. W związku z tym mam pytanie:

1. czy można kupić i wymienić same szczotki?

2. czy ktoś z Was wie, czy jakaś firma produkuje zamiennik regulatora napięcia ze szczotkami do Accenta?

3. Jeśli (tak z ciekawości na przyszłość byłaby konieczność wymiany alternatora (w ASO nawet nie byli w stanie powiedzieć kto jest jego producentem, ale to jakaś koreańska firma) to czy do Accenta można zastosować jakiś inny (tańszy) alternator? Jaki?

pozdrawiam!
x-ceed

Witam , przy odrobinie checi mozesz sam wymienic te szczotki.Robilem to u siebie, ale u mnie jednak byl uszkodzony regulator napiecia,i wymiana szczotek nie pomogla.Szczotki dobralem tyle ze nie jestem pewien czy od poloneza czy od daci.Pamietam ze napewno albo od jednego albo drugiego.Poprostu wez suwmiarke zmierz dokladnie stare szczotki a nastepnie idz do motoryzacyjnego i napewno cos dobierzesz. Oplaca sie poniewaz caly regulator kosztuje 160 zl,natomiast orginal w serwisie ok 250zl. JEsli ci sie nie uda kupic samych szczotek to wez caly szczotkotrzymacz jesli szczotki beda pasowac .Powodzenia.

Heja,

dzięki za odpowiedź - właśnie o to mi chodziło, tzn czy jest możliwość wylutowania tych szczotek i dołożenia nowych. Znajomy mówił że może być tak że nie ma jak ich wylutować bo wszystko jest "zamknięte" w plastiku. Ale skoro ty tak to właśnie zrobiłeś to pójdę Twoim tropem, dzieki.

pzdr
x-ceed