Radio- nie kumam czaczy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie !!!
Straciłem cierpliwość w montowaniu radia. Radio działa ok do puki nie włącze świateł. Właczam światła i radio gaśnie i niedaje się włączyć Wyłaczam światła i znowu jest ok. Na włączonym silniku jest tak samo. Nie zmieniałem nic w instalecji jest orginalna i poprzednie radyjko grało ok. Prubowałem pociągnąć zasilanie ze skrzynki z bezpiecznikami i sprawdziłem pod trzema - jest identycznie O co chodzi ???

moze mi sie wydaje bo sie nie znam ale nie pomyliles czasem kabli podtrzymania i zasilania?

ja mialem poprzedniego JVC-a i jak wlaczalem swiatla to podswietlenie sie sciemnialo (tzw dimmer) a u Ciebie moze jakas zwora gdzies jest czy cus-jedz do fachowca i Ci zrobi

Zapytaj albo poszukaj na forum Car-Audio, pamiętam że był tam chyba podobny problem i wszystko było łatwe do rozwiązania (zamiana kabelków w kostce chyba - już nie pamiętam)
Pozdr!

wydaje mi się że podłączenie jest tak samo jak w poprzednim radyjku ale dlaczego akurat przy włączenu świateł ??? za dużo prądu ciągnie ?? nie mam pomysłów " nie miałem miernika po ręką "

Dokładnie jak włączysz swiatła to chyba wyswietlacz powinien się ściemnić. Chyba więc przewód połączony ze światłami może wchodzić do radia nie pod ten "PIN" co trzeba. Możliwe, że wtedy radio dostaje za wysokie napięcie na któreś wejście w gnieździe i poprostu automatycznie się wyłącza żeby się nie przepaliło (prawdopodobnie jakieś zabezpieczenie przed przeciążeniem to może być). Wyłączasz światła (za wysokie napięcie) zabezpieczenie przed przeciążeniem przestaje działać i radio można włączyć. Nie jest czasem podłączone owe dodatkowe zasilanie (podświetlania) do któregoś z wejść/wyjść głośnikowych.
Ja po wymianie anteny na inną (nieoryginalną) dwa razy spaliłem końcówkę mocy w radiu bo źle podłączyłem nową antenę. Ogólnie zamiast wychodzić z radia 12V to wchodziło na jedno ze złącz no i radio WAS DEAD
Sprawdź dokładnie schemat Twojej wtyczki i radia. To nic, że stare działało.

[ wiadomość edytowana przez: the_undertaker dnia 2005-03-22 21:31:07 ]

Dokładnie tak, poprzednie radio mogło działać, a nowe ma inaczej piny ułożone. Może być tak jak mówi undertaker, kabelek "ściemniacz" może trafiać na pin odpowiedzialny za co innego... Dokładne sprawdzenie schematów powinno wyjaśnić sprawę...

magik ale to proste.. masz radio..powinnien byc do niego opis..albo naklejka na obudowie pokazujaca ktory pin we wtyczce jest od czego albo same kable z wtyczki radia powinny byc fabrycznie opisane..wez opis do naszej kostki i polacz wlasciwe przewody

Dzięki wszystkim !!!!
Faktycznie pomyliłem się i podłączyłem mase radia do ściemniacza.
Już jest ok .

Pozdrawiam

No to teraz już tylko podziękować Bogu, że radyjko ma owo zabezpieczenie przeciążeniowe i nic tylko słuchać