Poduszki pow. i napinacze-demontaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej ,moze ktos mi doradzic jak bezpiecznie zdemontowac poduszki w Mk6 i napinacze z foteli,no i gdzie jest zamocowany sensor??

oj NIE DOBRZE TYLU FACOWCOW I NIKT TEGO NIE ROZBIERAL

odlaczyc aku przed taka robota
a potem odlaczac kable i juz

Kiedys odpinalem wystrzelona poduche ze swojego i nie za bardzo potrafilem odpiac tasme,a nie chce jej znowu uszkodzic bo bedzie mi potrzebna,a jesli chodzi o poduche pasazera to jak ona jest zamontowana?

Ja w swoim Mk7 mam taki plastik - atrapę poduszki pasażera,
czy ktoś wie jak to zdjąć?
i czy można w to miejsce włożyć poduszkę powietrzną??

ja sie na tym nie znam ale włożyć napewno można, tylko chodzi o koszty. Od poduch są sensory jakaś centralka która nią steruje, a to wszystko oszt, pozatym taka wkładana poduch to nie to samo co seria. acha jeszcze napinacz pasa bezpieczeństwa czeba mieć.

Mam pytanie przy okzaji tematu. W moim MK7 migała mi kontrolka poduchy i wyczytałem że to błąd napinacza pasa kierowcy. Naprawiłem przerwę w kablu pod siedzeniem i teraz już nie miga. Ale czy to znaczy, że wszystko jest sprawne czy trzeba jeszcze coś zrobić. (aktywować?). I jeszcze małe pytanko. Poduszkę mam tylko u kierowcy a napinacze w obu siedzeniach, tak ma być ?

eee to ja mam 2x poduszke a napinaczy nie mam wcale:| poduszki mam na sete bo mam centralke (pod zegarami jest z lewej strony) czy to reguła ze jak sie ma poduszki to i napinacze?

Cytat:
2005-01-22 23:56:23, jerico pisze:
Mam pytanie przy okzaji tematu. W moim MK7 migała mi kontrolka poduchy i wyczytałem że to błąd napinacza pasa kierowcy. Naprawiłem przerwę w kablu pod siedzeniem i teraz już nie miga. Ale czy to znaczy, że wszystko jest sprawne czy trzeba jeszcze coś zrobić. (aktywować?). I jeszcze małe pytanko. Poduszkę mam tylko u kierowcy a napinacze w obu siedzeniach, tak ma być ?

co do migania - nie musisz juz nic robic. brak migania oznacza ze uklad jest sprawny i w razie wypadku zadziala
co do napinaczy tak moze byc bo w razie wypadku pasazer jest trzymany przy siedzeniu i "nie leci na szybe" chociaz wydaje mi sie ze napinacz jest tam gdzie poduszka

[ wiadomość edytowana przez: borys dnia 2005-01-23 01:31:14 ]

Cytat:
2005-01-23 00:48:20, adam_84 pisze:
eee to ja mam 2x poduszke a napinaczy nie mam wcale:| poduszki mam na sete bo mam centralke (pod zegarami jest z lewej strony) czy to reguła ze jak sie ma poduszki to i napinacze?

Tjjaaaa. Jakbys nie mial napinaczy to poduszka moze Ci zrobic wiecej krzywdy niz pozytku. Napinacze przy poduszkach sa obowiazkowe.

to moze mi jeszcze powiecie jak rozebrac ta od pasazera??

Adam a moze ktos sobie je pozyczyl kiedys ??

Bo nie moze byc poduchy bez napinacza ! Napinacze przy zderzeniu sciagaja sie jakies 10 cm przez co utrzymuja pasazera w siedzeniu. Jezeli nie masz napinaczy to sobie te poduchy odlacz bo przy niewielkiej kolizji mozesz nawet nie poczuc uderzenia a poducha polamie Ci nosek . Co do kontrolki... jezeli podczas wlaczenia zaplonu kontrolka od AIRBAG zapala sie i po chwili gasnie to poduszki sa aktywne, no jest jeszcze taka opcja, ze ktos przy nich majstrowal i spial na krotko i kontrolka bedzie gasla rowno z innymi np. z kontrolka od ladowania czy smarowania.
Tak czy siak jezeli kontrolka gasnie to znaczy ze najprawdopodobniej poduchy sa sprawne. Jezeli nie chcesz kupowac napinaczy to ja na twoim miejscu odlaczyl bym te jaski.

na allegro są dwa napinacze za 295zł.

Cytat:
2005-01-22 23:56:23, jerico pisze:

A jak odczytac pod którym fotelem jest cos nie tak? MI miga 4 razy, ale chyba to sygnalizuje tylko napinacze i nie ma rozgraniczenia na storny? Aha a jak zlokalizowałeś, usunąłeś przerwę i jak się tam dostałeś????? mam z tym problem, w sumie jedyna obecna usterka z którą nie moge sobie poradzić....

pod fotelami są takie żółte wtyczki to są właśnie od napinaczy.

no u mnie jawnie poduszki są dwie, kontrolka po przekreceniu kluczyka zapala sie, potem gaśnie:| a napinaczy nie mam bo do foteli zadne kabelki nie idą... wiem bo dzis wyjmowałem wzmaka spod fotela pasażera i zadnych kabelków od napinacza nie było... nawet na desce rozdzielczej jest znaczek (przy szybie z prawej) ze sa 2 poduchy... normalnie ja juz nic nie wiem

Czyli przerwa zawsze występuje w tej wtyczcie? czy są jeszcze jakies złącza na tym kablu gdzies?

Adam,no to ktos nie zla scieme zrobil bo poduszki i napinacze to jedno ,wiec ktos zalozyl poduchy ale napinacze olal,twoje autko ma ma nowy sensor ktory tylko poduchy obsluguje jesli wogle sa podlaczone

sprawdz czy przy przedniej szybie tam gdzie jast tabliczka z numerem VIN czu tam jest pod Vinem oznczenie 2x poduszka, jak tak to napewno masz napinacze.